Junioren Hoofdklasse Round-Up #8: Eerste returns

Junioren Hoofdklasse Round-Up #8: Eerste returns

Hoofdklasse A-jeugd

De laatste veldwedstrijden zitten erop. Veel duels gingen deze week moeizaam van start door de hevige wind, waardoor de scores af en toe tegenvielen. AVO A1 greep naast de koppositie door haar verlies en DSC A1 gaat nu in de Hoofdklasse A aan kop met dertien punten uit acht wedstrijden. 

Hoofdklasse A:

AW.DTV A1 – Oranje Wit (D) A1
Beide ploegen begonnen - net als de week ervoor- gelijk opgaand. Al eerder troffen de ploegen elkaar en toen was het verschil nog minimaal. Nu was het duidelijk dat Oranje Wit het initiatief nam, maar de Amsterdammers gaven zich niet gewonnen en kwamen terug. De rest van de eerste helft was het stuivertje wisselen. Beide ploegen hadden veel balverlies en creëerden weinig kansen, wat resulteerde in een 6-6 ruststand. Na het fluitsignaal kwam Oranje Wit los van het team uit Amsterdam. De ploeg gaf sterke verdedigende druk, waar AW.DTV moeilijk mee om kon gaan. “Het was een heerlijke wedstrijd voor ons. Het was niet de beste pot van AW.DTV, maar dat had zeker met onze verdedigende druk te maken. We doen gelukkig weer mee”, vertelt Monique Oppe (Oranje Wit). Oranje Wit staat nu op één punt verschil onder AW.DTV in het klassement, op de zevende plek. (Uitslag 7-16)

DOS’46 A1 – AVO A1
Op een winderig veld en in de schaduw van de ‘Airdome’ vond er in Nijeveen een wedstrijd plaats tussen twee ploegen die niet voor elkaar onder deden. De eerste helft werd interessant gemaakt voor het publiek. AVO wist namelijk al snel de voorsprong te pakken, maar deze werd direct gelijk getrokken door twee doelpunten van Fleur Pruim. Mede door de stevige wind waren de doelpunten duur en konden de ploegen gaan rusten met een stand van 7-6. Direct na rust maakten de gasten de stand weer gelijk, toch was het DOS’46 dat beter uit de kleedkamers kwam. “We hadden geen antwoord op het tactische spel van DOS’46. Het rendement was te laag om met hen mee te blijven scoren, waardoor ze konden uitlopen”, zegt Ferdi Bouwman (AVO). De thuisploeg wist meerdere malen tot scoren te komen en bemachtigde voor het eerst een voorsprong van twee doelpunten. Melvin Spoelder scoorde de meegekregen vrije bal en ook Jorne van der Zee en Ceren Wonink scoorden punten voor de ploeg. “Hierna was de wedstrijd in ‘the pocket’. Op naar de zaal”, aldus Gerwin Bos (DOS). (Uitslag 17-11)

DSC A1 – LDODK/Rinsma Modeplein A1
In de eerdere ontmoeting ontsnapte DSC nog nipt van LDODK. Ook nu had de ploeg het niet gemakkelijk. “Het was een moeizame wedstrijd door de harde wind, passfouten, sommige slechte schoten en pech”, vertelde Dana Vos (DSC). Beide ploegen kwamen niet gemakkelijk tot scoren, terwijl de kansen er wel waren. Het initiatief lag bij DSC en het team zat aan de goede kant van de score. De thuisploeg kon echter niet loskomen van LDODK tot het einde van de eerste helft. Toen liep de ploeg uit naar een ruststand van 6-4. In de tweede helft werd er zeer gering gescoord. De goals waren duur en daar maakte DSC het meeste gebruik van. De groenhemden probeerden nog met wissels het verschil te verkleinen, maar dit lukte de ploeg niet. Ze hadden veel één-schots-aanvallen. “Het was ondanks de weinige doelpunten toch een hele fijne overwinning”, alus Vos. (Uitslag 10-6)

PKC/SWKGroep A1 – Nieuwerkerk A1
Een wedstrijd die op papier makkelijk zou lijken voor PKC. In hun eerste wedstrijd wist de thuisploeg ruim van Nieuwerkerk te winnen, maar de spelers in het groen waren al snel gewaarschuwd want Nieuwerkerk pakte de eerste voorsprong. Na de tussenstand van 3-5 kwam de thuisploeg beter in de wedstrijd en had twintig minuten nodig om de achterstand om te keren in een voorsprong. Met vier doelpunten verschil zochten de teams de kleedkamers op. Na rust trok Nieuwerkerk de stand direct weer gelijk en zo werd de wedstrijd weer spannend. Dit duurde niet lang, omdat Esmee Hoogendoorn en Karlijn van Weereld van PKC in deze fase van de wedstrijd makkelijk tot scoren konden komen. “Uiteindelijk leuke hoogstandjes zorgden voor een 24-12 overwinning. Een belangrijke overwinning”, vertelt Jeroen Euser (PKC). De ploeg uit Papendrecht sluit nu namelijk bovenin het klassement aan en bevindt zich op de tweede plek. (Uitslag 24-12)

Stand Hoofdklasse A:

  W P
1. DSC A1 8 13
2. PKC A1 8 11
2. AVO A1 8 11
3. DOS'46 A1 8 10
3. LDODK A1 8 10
4. AW.DTV A1 8 5
5. Oranje Wit A1 8 4
6. Nieuwerkerk A1 8 0


Hoofdklasse B:

Fortuna/Delta Logistiek A1 – TOP/SolarCompleet A1
Door alle eerdere onderlinge wedstrijden en ervaringen van Fortuna met TOP, was de winst voor de thuisploeg alles behalve zeker. “Wedstrijden tegen TOP zijn altijd lastig”, vertelde Cindy van Eijk (Fortuna). Dit bleek ook uit de eerste helft, want TOP had de betere aanvallen waarin de thuisploeg de duels niet kon winnen. “We schoten om het schieten en niet om het scoren”, vervolgde Van Eijk. Het team speelde met te weinig focus en zou hier na rust een schepje bovenop moeten doen. Voornamelijk de verdediging werd bij de Delftenaren aangescherpt. Dit hielp, want na de rust schoot de ploeg uit de startblokken. Er werd gespeeld op de juiste kansen en het ging weer om het scoren. Na een run van vier doelpunten kon Fortuna de voorsprong uitbreiden, mede door haar verdedigende grip. “In de eerste helft waren wij zeker niet de mindere ploeg, helaas konden we in de tweede helft scorend minder meekomen, waardoor Fortuna de wedstrijd naar zich toe trok”, zei Christiaan Germans (TOP). (Uitslag 18-11)

KZ/Thermo4U A1 – Sporting Delta A1
Een vechtend Sporting Delta nam al snel de leiding in Koog aan de Zaan en wist de voorsprong te behouden. “Ondanks dat de intensiteit hoog lag, was het duidelijk dat iedereen naar het zaalseizoen snakt. Onze bedoeling om meteen een gaatje te slaan mislukte”, vertelt Dion Witsmeer (KZ). In de tweede fase liet Koog Zaandijk echter zien waarom zij zich nog ongeslagen bovenaan bevinden, door veel tot scoren te komen. Er werd gerust met een stand van 12-7 op het scorebord. “Sporting Delta kwam sterk uit de kleedkamer en de spelers begonnen in de punten te geloven, toen het 13-9 stond”, vertelt aanvoerder Stuart Monster (Sporting Delta). De thuisploeg maakte meerdere fouten, waardoor het team niet kon uitlopen tot de laatste fase in de wedstrijd. “Gelukkig zat er bij ons een stijgende lijn in ons spel en werd het kwaliteitsverschil duidelijk zichtbaar”, vervolgt Witsmeer. Met alle punten tot dusver, staat KZ veilig bovenaan in het klassement. (Uitslag 22-12)

Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1 – DVO/Accountor A1
DVO had wat goed te maken, gezien de 8-11 nederlaag van de thuiswedstrijd. Ondanks de wind waren de verdere omstandigheden prettig voor een goede wedstrijd. De gasten namen de leiding, maar Dalto counterde direct. Vlak voor rust werd er door DVO een cruciale voorsprong gepakt, door twee doorbraken van Joris Buitenhuis. Met een stand van 8-10 gingen de ploegen aan de thee. De groen-witten hadden na rust het betere spel en kwamen terug op gelijke hoogte. Linda van der Wal wist voor haar ploeg maar liefst vijf doelpunten te maken en mede door haar kon de ploeg uitlopen naar een stand van 10-15. Dalto kwam hierna niet meer dichterbij dan drie doelpunten. “De teamspirit ontbrak. Het geloof om van DVO te kunnen winnen was al vrij snel weg tijdens de wedstrijd. Erg jammer, want korfballend doen wij niet onder voor DVO. Mentaal hebben we nog wel wat stappen te zetten als we een rol van betekenis willen spelen in de zaal”, aldus Rick Memelink (coach Dalto). (Uitslag 15-19)

KCC A1 – Tempo A1
Voor beide ploegen was het een belangrijke wedstrijd, om zo afstand te nemen van de onderste plekken. Ook deze ploegen gingen niet voorspoedig van start, maar KCC wist wel het initiatief te pakken en wist tot een ruststand te komen van 9-5. “De wedstrijd liep eigenlijk voor ons vanaf het begin volgens plan. Aanvallend kwamen we vrij gemakkelijk tot onze kansen. We hadden het initiatief en het is jammer dat we de wedstrijd niet al eerder konden beslissen”, aldus Niels Molendijk (KCC). De gasten hadden in de tweede helft het betere spel en zette de stand op 11-10. KCC kreeg het heet onder de voeten en wisselde Sydney Schol in voor extra rebound kracht. Dit leverde het gewenste resultaat, want de kansen die werden gecreëerd konden nu herhaald worden. Tempo kwam nog terug naar een stand van 15-13 door doelpunten van Dyanne Haagsman, maar dit was al te laat. “Na wisselingen van onze rebound konden we de wedstrijd op slot gooien. Al met al een goed einde van de eerste helft van het veld voor ons”, voegt Molendijk toe. (Uitslag 17-14)

Stand Hoofdklasse B:

  W P
1. KZ A1 8 16
2. Fortuna A1 8 14
3. DVO A1 8 10
4. Dalto A1 8 7
4. KCC A1 8 7
5. Tempo A1 8 5
6. Sporting Delta A1 8 4
7. TOP A1 8 1


Datum: 29 oktober 2019 uur
Door: Redactie Korfbal.nl
Fotograaf: Ilse Schaffers, korfbalfoto.nl