Junioren Hoofdklasse Round-Up: speelronde 1

Junioren Hoofdklasse Round-Up: speelronde 1

Hoofdklasse A-jeugd

Het avontuur richting de Ziggo Dome is begonnen, ook de junioren werkten dit weekend hun eerste speelronde af. De echte spanning was te voelen in de Hoofdklasse A, in de Hoofdklasse B boekten de toppers gemakkelijk hun overwinning. De kop is er in ieder geval af.

Hoofdklasse A

TOP/SolarCompleet A1 - Fortuna/Delta Logistiek A1
Wat een openingswedstrijd. De nummers één uit beide Hoofdklassen op het veld maakten er een waar korfbalfeest van in Sassenheim, waarbij TOP de overhand had in de beginfase. Ze pakten veel afvallende ballen en creëerden veel goede kansen rond de korf, die door iedereen ook werden afgerond. Hoewel TOP terecht uitliep naar 14-10, gingen ze niet met een bevredigend gevoel de rust in. Fortuna kwam terug tot 15-14. De koppies stonden weer op scherp, TOP ging door waar het gebleven was: Fortuna aan het wankelen brengen. De ploeg uit Delft kwam weliswaar beter voor de dag dan in de eerste helft, maar bij 20-15 en nog een kwartier te spelen keken ze tegen een flinke uitdaging aan. In die zin werden ze een beetje geholpen door TOP, bij wie het schotpercentage drastisch daalde en de fouten er in slopen. De doelpunten vielen niet zo makkelijk meer, terwijl Fortuna steeds dichterbij kwam, onder aanvoering van Mirthe van Staalduinen (drie doelpunten in de tweede helft) en ook Tom Snaphaan en Annick Post gingen zich met de scores bemoeien. Na de 22-22 en de 23-23 viel het dubbeltje aan de goede kant bij Fortuna: Manon Brand besliste in de laatste minuut de wedstrijd. Misschien geen gestolen overwinning gezien het laatste kwartier, maar over heel de wedstrijd gezien had TOP zeker een punt verdiend. (Uitslag: 23-24)

HKV/Ons Eibernest A1 - DSC A1
Een zeer gemotiveerd HKV/Ons Eibernest begon aan hun avontuur in de Hoofdklasse. Het ging dan ook alleraardigst tegen DSC, dat de eerste twintig minuten de druk er goed op had zitten. De dames verdedigden goed voor, de heren konden volle druk geven. Aan de andere kant was de Haagse ploeg ook scherp op de bal, waardoor de ploegen in scorend opzicht niet veel voor elkaar onder deden. In de laatste vijf minuten voor rust ging het mis bij de Eindhovenaren. Verdedigend lieten ze wat steekjes vallen en daar werd goed van geprofiteerd door HKV/Ons Eibernest, zij kwamen op een verschil van drie. In het begin van de tweede helft zette DSC nog wel even aan, maar zo’n twintig minuten voor tijd werd het verschil alweer op vier gezet. Daarna miste DSC de echte drive om er alsnog een overwinning uit te halen. Complimenten moeten zeker ook naar de ploeg uit Den Haag, bij wie Jimmy Swikker organiserend sterk was en Selene van Ee de mooiste treffer op zich nam na een sublieme aanval. Afijn, de ploeg die twee jaar geleden nog in de eerste klasse speelde, wint direct haar eerste wedstrijd op het hoogste niveau. (Uitslag: 25-21)

Oranje Wit A1 - PKC/SWKGroep A1
Aan beide kanten werd er scherp begonnen, de twee ploegen verzilverden direct hun eerste aanval met een doelpunt. Tot de 6-5 ging het nog gelijk op. Alhoewel, het was wel Oranje Wit dat telkens op voorsprong kwam. Dat kwam later ook tot uitdrukking in de score, de thuisploeg ging met 12-6 rusten en na de thee pakten ze zelfs door tot 19-9. In deze fase lukte het PKC niet om goede aanvallen op te zetten. Ook verdedigend was Oranje Wit goed opgewassen tegen de tactiek van de Papendrechters. Jessica de Morée en Yannick Schild werden continue vrij gelaten, maar dat straften ze genadeloos af door alles binnen te schieten. Schild kreeg het publiek daarnaast nog op de banken bij zijn tiende goal; het was een prachtige, onderhandse sprongbal. PKC maakte geen aanspraak op de winst, Oranje Wit begint daarentegen goed aan de competitie. (22-16)

Nieuwerkerk A1 - DeetosSnel A1
Zo tijdens de laatste veldwedstrijd pikte Nieuwerkerk nog even twee punten mee de zaal in. Dat moet vertrouwen hebben gegeven, maar ze bleken alsnog niet opgewassen tegen een topploeg als DeetosSnel. Nadat Melissa van der Velde nog de 3-2 op het scorebord zette, was het lang stil aan de Nieuwerkerkse zijde. DeetosSnel had aan acht minuten genoeg om de achtstand om te zetten naar 10-4 voorsprong. Vervolgens ging de uitploeg met 5-15 de rust in. Alles wees erop dat DeetosSnel deze voorsprong in de tweede helft verder zou uitbreiden, maar dat lieten ze na. Dat het toch een ruime uitslag werd, had DeetosSnel vooral te danken aan Cindy Schilders, Jordi van Elburg en Sven Golz. De laatste 25 minuten waren echter een formaliteit, de Dordtenaren boeken een zakelijke overwinning. (Uitslag: 10-22)

Hoofdklasse B

De Meeuwen A1 - DOS’46 A1
Weer terug op het hoogste niveau, stond een gemotiveerd De Meeuwen direct voor een grote test. DOS’46 is namelijk niet de eerste de beste. Toch ging het, verrassend genoeg, de eerste helft gelijk op. De Meeuwen kon goed meekomen met het niveau van DOS’46. Het resulteerde in een 11-11 ruststand. In de tweede helft kon de Meeuwen in een periode van twaalf minuten niet het scorend vermogen van de eerste helft meer opbrengen, waardoor DOS’46 naar een gat van zes kon uitlopen. Met meer pressie op de ballijn en scherpte in de afronding speelde de ploeg uit Nijeveen ook gewoon een sterke tweede helft. Bonne Bus was daarbij de grote man, hij kwam tot tien doelpunten. Ondanks deze ruime nederlaag kan De Meeuwen toch tevreden zijn met het vertoonde spel. DOS’46 maakt zich op voor de leuke clash met Unitas. (Uitslag: 18-29)

Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1 - AVO A1
AVO heeft beide voeten weer op de grond staan, nadat het vorig seizoen een uitzinnige prestatie leverde door de play-offs te halen. Dat ging onder meer ten koste van Dalto, die hebben dus nog wel enige wraakgevoelens aan vorig jaar over gehouden. Toch lieten de Driebergenaren het gewoon gebeuren in de eerste minuten, AVO kwam met 1-3 voor. In deze situatie mocht Dalto blij zijn dat het niet uit speelde. Met zo’n begin en deze tussenstand kan je een lastige middag krijgen in Assen. Maar deze middag in Driebergen liep het anders, een run van 8-0 betekende een 9-3 voorsprong. Vanaf dat moment kwam de thuisploeg ook nooit meer in gevaar, mede ook door de zeven scores van Jeremie Westerhoff. AVO bleef prima spelen, kwam af en toe wat terug, maar in deze wedstrijd miste het de kwaliteit om het Dalto echt lastig te maken. Vooral in scorend opzicht kwamen ze tekort. Met wat geluk hadden de geel-zwarten zelf nog de ‘dertig’ aan kunnen tikken, maar met deze openingswedstrijd kunnen de Driebergenaren prima tevreden zijn. (Uitslag: 22-14)

Groen Geel A1 - DVO/Accountor A1
Zonder sterkhouder Jasper de Leeuw kregen de toeschouwers een vlammende start voorgeschoteld. Na vier schoten stond het al 2-1 in het voordeel van Groen Geel. Duidelijk was dat de Wormers van de negatieve streak op het veld af wilden, de ploeg speelde met veel energie, maar geconcentreerd. Mede door de sterke eerste helft van Roos Scherrenburg kon DVO nog enigszins bijblijven tot aan de rust, 12-10. De tweede helft was van eenzelfde intensiteit, maar omdat het vizier nu wel op scherp stond kon Groen Geel uitlopen naar 19-13. DVO was sneller de bal kwijt, miste wat power en overtuiging om mee te gaan met Groen Geel. In de slotfase pakten ze het nog goed op, maar het beslissende gat was al geslagen. Toch nog revanche op de teleurstellende eerste helft van het veldseizoen. (Uitslag: 22-16)

Unitas/Perspectief A1 - AW.DTV A1
Kan Unitas haar ‘underdog positie’ waarmaken? Dan moeten er wel punten gepakt worden tegen AW.DTV. De thuisploeg begon prima en had het initiatief in de wedstrijd. Dat kwam ook tot uitdrukking in de score na de 4-4: Unitas had een run naar 11-4. In deze fase deed AW.DTV zich tekort door grote kansen te laten liggen, maar aan de andere kant was het Floor Munnik die haar ploeg naar een mooie voorsprong leidde. Ondanks deze ruime voorsprong bleven de Amsterdammers aandringen door met veel passie en pressie te spelen. Zo kwam het in de tweede helft nog terug van 14-7 naar 14-10, maar echt doordrukken deed AW.DTV niet. Ze werden afrondend te laat wakker. Want toen Unitas na de time-out de boel weer op de rit kreeg en de ingevallen Linda Slot de 16-10 liet aantekenen, leek de wedstrijd wel gespeeld. Via 18-11 en 19-13, ging de wedstrijd als een nachtkaars uit bij 21-16. Unitas zal blij zijn met de punten, AW.DTV zal vooral terugdenken aan de run in de eerste helft. Die achterstand brak hen uiteindelijk op. (Uitslag: 21-16)

Stand in de Junioren Hoofdklasse A:

  W P
1. DeetosSnel  1 2
2. Oranje Wit 1 2
3. HKV/Ons Eibernest 1 2
4. Fortuna 1 2
5. TOP 1 0
6. DSC 1 0
7. PKC 1 0
8. Nieuwerkerk 1 0


Stand in de Junioren Hoofdklasse B:

  W P
1. DOS'46 1 2
2. Dalto 1 2
3. Groen Geel 1 2
4. Unitas 1 2
5. AW.DTV 1 0
6. DVO 1 0
7. AVO 1 0
8. De Meeuwen 1 0


Programma Hoofdklasse A
PKC - Nieuwerkerk
DeetosSnel - Oranje Wit
Fortuna - HKV/Ons Eibernest
DSC - TOP


Programma Hoofdklasse B
DVO - Dalto
AW.DTV - De Meeuwen
AVO - Groen Geel
DOS'46 - Unitas

Datum: 14 november 2017 - 15:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl