Junioren Hoofdklasse Round-Up: Speelronde 11

Junioren Hoofdklasse Round-Up: Speelronde 11

Hoofdklasse A-jeugd

Met nog drie speelrondes te gaan, draait het nog voornamelijk om de Hoofdklasse A. De degradatiestrijd is nog niet gestreden en DOS'46 sluit weer aan bij de top na een overwinning op TOP. In de Hoofdklasse B maakte Fortuna duidelijk dat DeetosSnel niet klaar is voor de top twee en pakte KCC weer een bonuspunt tegen Groen Geel.

Hoofdklasse A

TOP/SolarCompleet A1 – DOS’46 A1
De achtervolger in de Hoofdklasse A is DOS’46. Bij verlies tegen TOP zou het wel klaar zijn, bij winst krijgen de laatste weken toch weer een nieuwe impuls. De Nijeveners speelden voor één doel en dat was winnen. Vanaf 4-4 begon het te lopen, Mart Vrielink en Bonne Bys waren niet te stoppen. Al in de eerste helft werd een goed gaatje geslagen, ook omdat de schoten bij de Sassemers niet vielen. Verdedigend was het echter ongeconcentreerd en TOP viel in de aloude valkuil, mentaal zal de ploeg nog wat stappen moeten maken. In de tweede helft laat TOP wel zien wat het kan, krijgt het maar zes doelpunten tegen, maar in scorend opzicht was het nog niet genoeg. Werk aan de winkel voor TOP, DOS’46 moet ook volgend weekend winnen van Dalto als ze de kruisfinales nog willen halen. (Uitslag: 14-20)

ZKV A1 – Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1
Want natuurlijk maakt Dalto geen fout. De ploeg draait lekker en rekent stuk voor stuk af met de tegenstanders. De koploper kende weinig moeite met ZKV, dat nooit echt in het stuk voor kwam. Ondanks dat de Driebergenaren heel de wedstrijd voor stonden, was het slordig. Het grossierde in passfouten en reboundend had ZKV juist over. Het verschil zat hem dan ook vooral in het individuele niveau. Zo namen Tessa van der Tuijn en Manoek Anbeek veel scores voor hun rekening. Billenknijpen was het niet, beter moet het wel. ZKV moet toch ergens hebben gedacht dat Dalto te pakken was, maar voor hun gaat de focus op de concurrentie. (Uitslag: 16-21)

DVO/Accountor A1 – LDODK/Rinsma Modeplein A1
Het was te verwachten dat LDODK goed zou beginnen. Immers, de laatste weken doet de ploeg niet anders. Tegen DVO begonnen de Friezen scherp met vier scores uit hun eerste vijf aanvallen. Maar het gaat erom dat ze dat niveau vast kunnen houden, en dat lukte ook dit weekend niet. De Bennekommers speelden bovendien een prima pot en gingen rusten met een 11-9 voorsprong. Na rust veranderde er weinig aan die marge. Een keer kwam DVO op een verschil van vijf, maar door het geduldig spelen van LDODK haakten ze weer aan. Van een spannende pot was alleen geen sprake; er stond weinig op het spel en LDODK bracht te weinig om er nog een punt uit te slepen. (Uitslag: 19-17)

Unitas/Perspectief A1 – Nieuwerkerk A1
Een gretig Nieuwerkerk startte goed. Voor hen is het seizoen nog niet klaar en met de verliezen van ZKV en LDODK konden ze wellicht een gaatje slaan. Naarmate de eerste helft vorderde, kregen de Harderwijkers meer grip op de aanvalsopzet van Nieuwerkerk door veel druk te geven op de aangeefpositie en de zijkanten. Er waren veel kansen – waaronder drie gemiste stippen van Nieuwerkerk – maar weinig doelpunten na een helft: 5-6. Unitas kwam wervelend de kleedkamers uit en ze sloegen een gat naar 13-8. Op dat moment waren er nog vijftien minuten te spelen. Nieuwerkerk probeerde het nog eens met invalster Shelley Westdorp (twee doelpunten) en Bart Huijser en ze kwamen dan ook op 14-13. Werd het nog spannend? Nee, Unitas maakte nog even duidelijk dat de winst voor hen was. (Uitslag: 16-13)

  W P
1. Dalto 11 20
2. TOP 11 18
3. DOS'46 11 16
4. Unitas 11 13
5. DVO 11 13
6. Nieuwerkerk 11 4
7. ZKV 11 4
8. LDODK 11 0

Hoofdklasse B

DeetosSnel A1  Fortuna/Delta Logistiek A1 
Waar DOS’46 vocht voor haar laatste kans in de Hoofdklasse A, gold dat voor DeetosSnel in de Hoofdklasse B. Dat besef had de ploeg, volgens aanvoerster Jitte Janssen. De Dordtenaren begonnen ook sterk aan de wedstrijd. Aan de hand van Martijn van de Beld en Sven Golz liepen ze uit naar 9-3. Fortuna dook logischerwijs de time-out in om even orde op zaken te stellen. Het was een time out die zijn uitwerking niet mistte, want Fortuna knokte zich razendknap en vooral razendsnel via een 11-3 run terug in de wedstrijd, met Sanne Biemans als grote uitblinkster. De ruime achterstand werd hiermee binnen no-time omgezet in een 12-14 voorsprong voor Fortuna bij rust. DeetosSnel krabde zich achter de oren, van dat goede begin was niks meer over. In de tweede helft hadden de Fortunezen nog steeds de regie in handen, ze speelden geduldig en liepen zelfs uit naar 13-18. DeetosSnel kon niet anders dan haar meerdere erkennen aan de zaalkampioen. Hoe spijtig ook, voor DeetosSnel is het seizoen over, de twee kruisfinalisten lijken na deze uitslag al bekend. (Uitslag: 18-23)

Oranje Wit A1 – PKC/SWKGroep A1
Naast Fortuna zal ook Oranje Wit zich melden in de play-offs. Zij profiteerden optimaal van het verlies van hun stadsgenoten. Zelf moesten ze wel eerst winnen van PKC. Afgaande op het begin leek die doelstelling al snel gehaald. Een time-out van de Papendrechters mocht niet baten en Oranje Wit liep uit naar 9-3. Gemakzucht sloop in de ploeg en PKC kwam dichterbij naar 9-6. Een eerste waarschuwing die Oranje Wit wakker schudde, want daarna stoomde de nummer twee uit de competitie weer door naar 19-10. Typerend was dat PKC op dit moment weer dichterbij mocht en kon komen. Oranje Wit zakte helemaal in; passfouten, niet de juiste kansen, gewoonweg slordig korfbal. Bij de Papendrechters kwam Friso Verdoorn nog in het veld, mede door zijn inbreng werd de stand nog wat draaglijker. Maar het echte verschil was al lang gemaakt. (Uitslag: 24-17)

Groen Geel A1 – KCC/SO natural A1
Het begin was voor de Wormernezen, al snel stond er een 3-0 voorsprong op het bord. KCC liet het er alleen niet bij zitten en nam gedurende de eerste helft het initiatief over. Bij rust stonden ze met 6-8 voor, Groen Geel zat niet lekker in de wedstrijd. Want ook in de tweede helft liep de thuisploeg achter de feiten aan. Daarbij kwam het sterke reboundwerk van Thom Nagtegaal, de scores van Annick van der Kooij (vier stuks) en het verdedigende werk van Dominique Brands bij KCC, dan krijg je als Groen Geel een moeilijke middag. Door enkele omzettingen kwam Groen Geel toch weer op gelijke hoogte en kreeg deze wedstrijd geen winnaar. Net als bij de eerste ontmoeting eindigde het duel in 15-15. Een puntje die zeer welkom is voor KCC, zij lijken zichzelf verzekerd te hebben met handhaving. (Uitslag: 15-15)

DSC A1 – Vitesse A1
Als er een wedstrijd was waar Vitesse op een puntje had gehoopt, dan was deze het wel. En de ploeg ging het eerste bedrijf ook prima mee, maar keek wel tegen een achterstand van twee punten aan na 35 minuten. Het reboundoverwicht lag bij de Eindhovenaren en dat was de sleutel in de tweede helft. DSC kon herhalen, Vitesse kon – ondanks prima veldspel – daar geen sterk percentage tegenover zetten. Onder aanvoering van de dames Atalante Koolen en Anne van Kemenade walste DSC over Vitesse heen. Eindelijk weer een winstpartij voor DSC, Vitesse zal gemengde gevoelens overhouden aan deze wedstrijd. (Uitslag: 27-18)

  W P
1. Fortuna 11 18
2. Oranje Wit 11 18
3. DeetosSnel 11 14
4. Groen Geel 11 11
5. DSC 11 11
6. KCC 11 9
7. PKC 11 6
8. Vitesse 11 0
Datum: 8 mei 2018 - 14:00 uur
Door: Redactie Korfbal.