Junioren Hoofdklasse Round-Up: Speelronde 12

Junioren Hoofdklasse Round-Up: Speelronde 12

Hoofdklasse A-jeugd

In beide Hoofdklassen stonden twee toppers op het programma, maar het spektakel kwam meer van de andere wedstrijden. Zo doet TOP belangrijke zaken tegen PKC en blijft de degradatiestrijd in Hoofdklasse B ook onverminderd spannend.

Hoofdklasse A

Fortuna/Delta Logistiek A1 – Oranje Wit A1
Verzekerd van de play-offs waren deze ploegen een week geleden en dat maakte dit affiche des te interessant. Hoe staat men er eigenlijk voor? Een echte tussentijdse test werd het echter niet, mede door het gemis van Bo Oppe. De aanvoerder van Oranje Wit A1 speelde mee bij het eerste, dat in strijd is om handhaving. De vakken bij de uitploeg waren daardoor flink gehusseld en het was zichtbaar wat onwennig allemaal. Fortuna profiteerde daarvan met scherpe, verdedigende druk en kon aanvallend veel herhalen. Goals vielen er alleen weinig in deze topper, bij rust stond het 10-6. Toen de Fortunezen er in de tweede helft 13-7 van maakten, leek de wedstrijd al gespeeld, maar aan de hand van Jop Brouwer – die echter nog twee belangrijke stippen miste – en Yannick Schild werd het toch 13-11. Bij de ploeg uit Delft waren het de dames, maar vooral Angelo van der Hout die sterk speelden. Zowel verdedigend als aanvallend was de spits belangrijk en zo kon Fortuna relatief eenvoudig de overwinning pakken. Daarmee nemen ze ook direct de koppositie over. Een belangrijke positie met het oog op het thuisvoordeel in de play-offs. (Uitslag: 20-16)

TOP/SolarCompleet A1 – PKC/SWKGroep A1
In de Korfbal League zou een ontmoeting tussen deze twee clubs als een absolute topper, in de junioren Hoofdklasse strijden beide teams echter tegen degradatie. Met twee punten achterstand moést TOP wel een overwinning pakken en die opdracht pakte ploeg goed op. Het verdedigende plan was goed, er werd veel druk gegeven op de schoten en de aangeef werd eruit gehaald. Het leidde tot een 4-1 tussenstand en een 9-5 ruststand. Kansen waren er genoeg voor beide ploegen, maar die warden lang niet allemaal afgerond. Zo had PKC liefst 55 kansen in de eerste helft, maar als je er maar vijf maakt, wordt het lastig om te winnen. Thijs van der Zaag en Sascha de Haan waren wel zuiver voor TOP, met respectievelijk zeven en zes goals waren zij scorend dominant. In de tweede helft blijft het gaatje op vier, totdat de Sassemse formatie een run van 8-0 maakt naar 23-11. De overwinning is voor TOP, dat de zevende positie (door een positief doelsaldo en onderling verschil) nu overdraagt aan PKC. Voor de Papendrechters komt degradatie wel heel dichtbij, zij zullen – net als TOP – nog wat punten moeten halen in de laatste twee wedstrijden. (Uitslag: 23-14)

DSC A1 – Nieuwerkerk A1
Als Nieuwerkerk nog punten wil halen in de laatste speelronden, dan zal dat wel in deze wedstrijden moeten gebeuren. Het was wederom mogelijk, maar ze vergaten in de beginfase direct de trekker over te halen. De 0-4 voorsprong bood veel perspectief, het had een grotere voorsprong kunnen zijn, maar DSC kwam terug en ging er direct overheen: 5-4. Verder ging de eerste helft gelijk op en zorgde Bart Huijser – uiteindelijk goed voor zes goals – voor de 10-10 ruststand. Nieuwerkerk heeft nooit echt lekker in de tweede helft gezeten en zag de 16-16 afgekeurd worden. Aan de andere kant viel de 17-15 en toen was het moraal wel gebroken bij de uitploeg. Vier minuten voor tijd kwam DSC, bij wie de heren gezamenlijk op zeventien goals kwamen, op 20-16. De wedstrijd was gespeeld, de Eindhovenaren maakten geen fout en konden rustig carnaval vieren. (Uitslag: 21-18)

HKV/Ons Eibernest A1 – DeetosSnel A1
DSC gaat net als HKV/Ons Eibernest en DeetosSnel voor de titel ‘Best of the Rest’. Anderzijds zal DeetosSnel toch ook een klein beetje naar onder kijken, want het verschil met TOP en PKC is maar twee punten. De Dordtenaren moesten namelijk hun meerdere erkennen aan de Haagse ploeg. Desondanks stond DeetosSnel in de beginfase aan de goede kant van de score en hield het HKV/Ons Eibernest in leven. De ploeg uit Den Haag nam gedurende de eerste helft de regie over en ging rusten met een 12-9 voorsprong. DeetosSnel heeft die achterstand in de tweede helft nooit kunnen achterhalen. Daarvoor scoorde de thuisploeg te veel. Ze zijn ook niet voor niets de meest scorende ploeg in de hoofdklasse. Een overwinning voor HKV/Ons Eibernest, DeetosSnel moet oppassen. (Uitslag: 26-22)

Stand in de Hoofdklasse A:

  W P
1. Fortuna + 12 21
2. Oranje Wit + 12 20
3. HKV/Ons Eibernest 12 13
4. DSC 12 13
5. DeetosSnel 12 11
6. TOP 12 9
7. PKC 12 9
8. Nieuwerkerk * 12 0

+ = geplaatst voor de play-offs
* = gedegradeerd

Hoofdklasse B

DOS’46 A1 – Groen Geel A1
Net als in de Hoofdklasse A was ook deze topper in Hoofdklasse B geen doelpuntenfestijn. Na vijftien minuten stond het slechts 4-4. DOS’46 is de eerste die daarna een klein gaatje weet te slaan en ze stonden dan ook met 8-6 voor bij rust. Vooralsnog niks aan de hand voor Groen Geel, dat in het tweede bedrijf twee keer gelijk kwam, op 10-10 en 13-13. Daar hield het aanvalsgeweld van de Wormers echter wel op, want via een tussenspurt kwam DOS’46 met 17-13 voor. Spannend werd het niet toen Groen Geel aanzette tot 18-15, want Mart Vrielink – die van tevoren veel vertrouwen had – schoot de beslissende 19-15 binnen. Teleurstelling bij Groen Geel, dat zo graag de play-offs wil halen. DOS’46 zet echter een reuzestap richting de play-offs, al moeten ze het nog wel ‘even’ waarmaken tegen Dalto en volgende week eerst DVO. (Uitslag: 19-16)

De Meeuwen A1 – DVO/Accountor A1
Stiekem zal DVO hebben gehoopt op een overwinning van Groen Geel. Meer dan hun sportieve plicht kunnen ze zelf echter niet doen, want de play-offs zijn nog in het zicht. De Meeuwen strijd daarentegen degradatie, maar kon geen punten afsnoepen van DVO. De ploeg Bennekom stond al ruim voor bij rust: 8-15. Alle basisspelers bij de groen-witten hadden er op dat moment al minimaal één inliggen. Ze hadden de wedstrijd compleet onder controle en lieten De Meeuwen, die het aanvallend overigens prima deden, niet dichterbij komen dan vier goals. Een prima overwinning voor DVO, al zitten ze nog steeds in de achtervolging. De Meeuwen stunt niet, maar zag de concurrentie ook verliezen. (Uitslag: 24-29)

AW.DTV A1 – Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1
Op het eerste oog een slachtpartij voor AW.DTV, maar in de praktijk viel dat nog wel mee. In de eerste helft speelde AW.DTV prima, maar het verschil werd vooral gemaakt in de tweede helft. De Amsterdammers scoorden liefst zeventien minuten lang geen doelpunt. In die fase ging Dalto er natuurlijk hard overheen, zeker doordat Thijs Rodenburg (negen goals) en Lotte Fokker (vijf goals) het vizier op scherp hadden staan. Een onnodig grote nederlaag voor AW.DTV, dat met een flinke tik de beslissende fase in gaat. Voor Dalto komt deze overwinning net op tijd en zal fijn voelen na een paar nederlagen op rij. De play-offs zijn nog mogelijk in Driebergen. (Uitslag: 15-28)

Unitas/Perspectief A1 – AVO A1
Om degradatie hoefde Unitas zich niet echt druk meer te maken, AVO zit nog wel vol verwikkeld in die strijd met AW.DTV en De Meeuwen. Strijd was er deze wedstrijd wel, maar het niveau was niet altijd even best. Unitas probeerde een antwoord te zoeken op de verdedigende tactiek van AVO en die vond het ook in eerste instantie. De lopende rebound werd afgewisseld met een statische rebound voor het realiseren van meer schotpogingen. Onder leiding van Floor Munnik kwam de thuisploeg ook met 5-1 voor. Met rust was het gat drie punten (11-8), maar in de tweede helft lijkt AVO aan te haken bij 11-10. Hoewel Mike van Boven een moeilijke wedstrijd had tegenover Leon Schoenmaker, maakte hij wel de belangrijke 12-10. Het werd nog 12-11, maar daarna kwam Unitas gauw op 15-11. Aanvallend was het veel te matig bij AVO om dichterbij te komen. Niet dat Unitas geweldig schoot, maar het definitieve verschil stond al wel op het bord. De afrondingspercentages symboliseren echter genoeg: 15% bij AVO, 16% bij Unitas. Geen leuke, maar wel een reguliere overwinning voor Unitas. Als de Asser ploeg een goede dag had gehad, had het zomaar twee punten mee naar huis kunnen nemen. (Uitslag: 18-14)

Stand in de Hoofdklasse B:

  W P
1. DOS'46 12 19
2. Groen Geel 12 16
3. Dalto 12 15
4. DVO 12 15
5. Unitas 12 13
6. AW.DTV 12 6
7. De Meeuwen 12 6
8. AVO 12 6
Datum: 13 februari 2018 - 14:00 uur
Door: Redactie Korfbal.