Junioren Hoofdklasse Round-Up: Speelronde 12

Junioren Hoofdklasse Round-Up: Speelronde 12

Hoofdklasse A-jeugd

Hoewel de laatste speelronde nog even op zich laat wachten, was dit eigenlijk al het weekend van 'de laatste kans.' LDODK moést winnen om nog te kunnen handhaven, hetzelfde gold eigenlijk ook voor PKC en DOS'46 doet toch weer mee om de kruisfinales na de winst op Dalto. Er gebeurde in ieder geval genoeg.

Hoofdklasse A

DOS’46 A1 – Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1
De laatste kans voor DOS’46? Daar leek het wel op, want de Nijeveners waren gretig, al kwamen ze in de beginfase wel op achterstand, 1-4. Ze hadden moeite met de reboundkracht van Dalto. Beetje bij beetje kwam DOS’46 meer in de wedstrijd, via 4-4 werd het 8-6. Daarna ging Dalto er weer overheen en zo golfde het spel op en neer. Het doelpunt van Bonne Bus (9-12) vlak voor rust was een belangrijke, DOS’46 hield vertrouwen. Al snel in de tweede helft vonden ze de aansluiting met de ploeg uit Driebergen en het ging gelijk op tot 16-16. Maar Mart Vrielink – die een ijzersterke wedstrijd speelde – en Bus maakten het verschil. Drie doelpunten op rij voor DOS’46 was genoeg voor de overwinning. Het worden nog twee spannende, laatste weken. Dossie is nog steeds niet afgehaakt en Dalto had zich kunnen plaatsen voor de kruisfinales, maar laat dat na. (Uitslag: 20-17)

TOP/SolarCompleet A1 – Unitas/Perspectief A1
Niks te verliezen voor Unitas, TOP moest winnen om de sterke uitgangspositie in de kruisfinales niet in gevaar te brengen. De Sassemers begonnen ook goed met een 2-0 voorsprong. Unitas trok de stand gelijk naar 4-4, maar vielen daarna compleet stil. Het rendement lag wederom te laag en daarnaast leed de ploeg veel balverlies. TOP profiteerde, zocht de kansen van dichterbij en liep uit naar 11-4 bij rust. Aan de wil ontbrak het niet bij de Harderwijkers, maar ze missen al wekenlang scherpte in de afronding en ook de afwezigheid Mike van Boven en Nena Ellermeijer is merkbaar. De thuisploeg had de zaakjes goed op orde, bleef goed korfballen en kon in de tweede helft, toen het meer over verschillende schijven ging scoren, een grote uitslag neerzetten. (Uitslag: 28-13)

LDODK/Rinsma Fashion A1 – Nieuwerkerk A1
Alles moét goed vallen voor LDODK, willen zij volgend jaar ook Hoofdklasse spelen op het veld. Aan de andere kant kon Nieuwerkerk hier dus de definitieve tik geven en zelf weglopen van de degradatiestreep. Ze wisten ook wat hen te wachten stond, de afgelopen weken begon LDODK telkens voortvarend. Daar had Nieuwerkerk wel een antwoord op en tot tien minuten voor tijd hadden ze de wedstrijd prima onder controle. Mike de Ronde verzilverde zijn tweede stip en bracht zijn ploeg op 4-6, maar de daaropvolgende time-out van LDODK pakte goed uit. Vier doelpunten op rij en de wedstrijd was gekanteld: 8-6. Direct na rust maakte Nieuwerkerk nog de 8-7 en leken ze zich te herpakken, maar LDODK had vertrouwen en vocht voor wat het waard was. De tussensprint leidde tot 14-8 en die klap kwam Nieuwerkerk niet te boven. Om een onderling voordeel te krijgen hadden de Friezen met acht doelpunten verschil moeten winnen, maar ze zullen al lang blij zijn met hun eerste twee punten. (Uitslag: 20-14)

ZKV A1 – DVO/Accountor A1
Terwijl ZKV nog hard vecht voor de punten kan DVO – net als Unitas – het seizoen rustig uitspelen en alvast bouwen naar het volgende seizoen. Zo kregen de B-aspiranten Krijn van het Kaar en Matthias ten Brinke een basisplaats, omdat Job Delsman en Jules Verweij verplichtingen hadden bij het tweede. Alsnog kwamen de groen-witten nooit echt in de problemen. De sterke heren van ZKV zorgden wel voor enig gevaar, maar het deed DVO geen pijn. Die speelden aanvallend gewoon een prima partij. De tweede helft was ook zeker niet sprankelend, DVO boekt een keurige overwinning. (Uitslag: 18-23)

Stand in de Hoofdklasse A

  W P
1. Dalto 12 20
2. TOP 12 20
3. DOS'46 12 18
4. DVO 12 15
5. Unitas 12 13
6. Nieuwerkerk 12 4
7. ZKV 12 4
8. LDODK 12 2

Hoofdklasse B

Fortuna/Delta Logistiek A1 – PKC/SWKGroep A1
Waar KCC al een paar bonuspunten heeft gepakt, lukte dat PKC nog niet. Punten halen tegen de zaalkampioen, dat is hele opgave. Maar de Papendrechters flikten het wel. Vanaf het begin zaten ze beter in de wedstrijd, de thuisploeg speelde ongeïnspireerd en PKC pakte de voorsprong. Aanvallend wilde er maar weinig lukken bij de Fortunezen, het vizier stond niet op scherp en Shantell Peea bleek een ware plaag in de rebound. Op de ruststand van 7-10 was niks af te dingen. Een noodgreep van Fortuna – drie wissels – moest verandering brengen aan die achterstand. Toen de ploeg uit Delft ook een voorsprong pakte (16-14), leek PKC de wedstrijd weg te geven. PKC verdiende echter meer en kreeg ook loon naar werken. Bij 19-19 werd er gezocht naar Martijn Swets, hij moest het doen. Hij faalde niet; met een prachtig afstandsschot bezorgde hij PKC twee punten. Absoluut een verdiende overwinning, maar wat heeft Fortuna het ook laten liggen. Ze hadden liefst 41(!) meer kansen. PKC was alleen veel effectiever. (Uitslag: 19-20)

DeetosSnel A1 – DSC A1
Tot aan de rust was het een compleet gelijke wedstrijd. Beide ploegen deden niets voor elkaar onder en de ruststand van 10-10 was een goede afspiegeling. Wat er na rust gebeurde, zal DSC echter graag snel willen vergeten. Binnen tien minuten liepen de Dordtenaren uit naar 17-10. Een pijnlijke streak, zeker omdat DSC in de eerste helft gewoon gelijkwaardig was aan haar tegenstander. Afijn, in deze fase gaven de zuiderlingen de wedstrijd helemaal uit handen en die klap zijn ze nooit echt te boven gekomen. Twee keer haakten ze aan naar drie verschil (19-16 en 20-17), maar DeetosSnel had iedere keer het antwoord al klaarliggen. Door het verlies van Fortuna mag DeetosSnel ineens weer (stiekem) hopen op de kruisfinales, DSC moet nog gaan oppassen voor degradatie. (Uitslag: 23-21)

KCC/SO natural A1 – Vitesse A1
Want ook KCC bleek een maat te groot voor het nog puntloze Vitesse en komt daardoor op gelijke hoogte met DSC. KCC steekt bovendien in uitstekende vorm, na de zaal zijn er nu al zeven punten gehaald. De Capellenaren walsten afgelopen weekend over hun tegenstanders heen. Bij rust stond het al 18-7, werkelijk alles leek te lukken. Het schotpercentage lag zeer hoog en alle mooie aanvallen werden beloond met een doelpunt. Een uitgesproken doelpuntenmaker was het niet, maar dat de heren van KCC – Thom Nagtegaal (acht goals), Willem Slappendel (zeven goals) en Timo van Dieren – op schot waren, dat stond wel vast. Vitesse kwam er simpelweg niet aan te pas, de verdedigende druk van KCC lag te hoog om aanvallend wat te bewerkstelligen. Een uitstekende prestatie van KCC. (Uitslag: 33-16)

Oranje Wit A1 – Groen Geel A1
Voor Oranje Wit was het vooral oppassen dat ze niet in dezelfde valkuil terecht kwamen als Fortuna; Groen Geel, dat nergens meer voor speelt, blijft een listige opponent. De eerste helft bevestigde dat, want hoewel Oranje Wit telkens aan de goede kant van de score zat, bleef het gelijk (9-9) bij rust. Het spelbeeld veranderde niet in de tweede helft, de Wormernezen verdedigden prima, maar zelf kwamen ze er aanvallend niet uit. Door goed verdedigend werk van Ilse Zuijderwijk kwam Groen Geel er niet aan te pas, maar Jop Brouwer sleepte zijn ploeg er doorheen. De Dordtenaren speelden niet goed, maar winnen wel. Groen Geel liet het aanvallend liggen. (Uitslag: 20-17)

Stand in de Hoofdklasse B

  W P
1. Oranje Wit 12 20
2. Fortuna 12 18
3. DeetosSnel 12 16
4. Groen Geel 12 12
5. DSC 12 11
6. KCC 12 11
7. PKC 12 8
8. Vitesse 12 0
Datum: 15 mei 2018 - 14:00 uur
Door: Redactie Korfbal.