Junioren Hoofdklasse Round-Up: Speelronde 12

Junioren Hoofdklasse Round-Up: Speelronde 12

Hoofdklasse A-jeugd

Het einde nadart en nog geen enkel play-off ticket is vergeven. Waar TOP geen fout maakt in de Hoofdklasse A en de beste papieren lijkt te hebben, wankelt de koploper uit de Hoofdklasse B, DOS'46. In de laatste twee speelrondes zal er nog hard gestreden worden, de ploegen lieten dit weekend zien dat ze dat ook kunnen.

Hoofdklasse A

KCC/SO natural A1 – Fotuna/Delta Logistiek A1
De Fortunezen zitten in een heerlijke flow, bijna alles lijkt te lukken de afgelopen weken. KCC, dat ook nog meestreed om de play-offs, kon na een sterke openingsfase echter niet meer mee met de ploeg uit Delft. Al snel kwam Fortuna op een 2-6 voorsprong en de wedstrijd leek eigenlijk al gespeeld toen Sydney Schol eruit ging voor rust. De gasten behielden de voorsprong tot aan de rust (9-12). Telkens als KCC ook maar aan aanhaken dacht, was het wel Victor Entken – hij zorgde in totaal voor negen doelpunten – die Fortuna bij de les hield. De thuisploeg is dus nooit echt dichterbij dan drie doelpunten verschil gekomen, KCC liep constant achter de feiten aan. Een constant Fortuna dendert door. (Uitslag: 23-29)

TOP/SolarCompleet A1 - Achilles A1
Eerder dit seizoen stuntte Achilles al door een puntje te pakken tegen de koploper en daarom had het alle vertrouwen in dit tweede duel tegen TOP. De uitploeg nam dan ook brutaal de leiding in de openingsfase, 0-3. Bij Achilles stokte het echter en zodoende kon TOP het overnemen naar 5-3. Dit zou echter ook de enige voorsprong zijn van de Sassemers in de eerste helft. Bij 5-7 ging Achilles er weer overheen en behield die voorsprong tot aan de rust (6-9). Ook na rust overtuigde de ploeg uit Den Haag, bij 8-12 hadden ze de genadeklap kunnen en misschien wel moeten uitdelen. Met het inbrengen van Blessdy Blom en Sanne Pijpers was er een inhaalslag in de maak bij de thuisploeg. Deze opmars zorgde ervoor dat TOP weer op voorsprong kwam bij 15-14 en dat gaven ze niet meer weg. Ze komen weliswaar met de schrik vrij, maar de twee punten zijn voor TOP. Ook tevreden gezichten bij Achilles; zij hebben zich veilig gespeeld in de Hoofdklasse. (Uitslag: 19-15)

DeetosSnel A1 – Groen Geel A1
Een degradatiekraker tussen twee ploegen die nog niet zo lang geleden nog play-off kandidaten waren. Groen Geel stond er zelfs vorig jaar, DeetosSnel haalde in 2015 de finale. De wedstrijd begon sterk en voortvarend; beide ploegen waren trefzeker in hun eerste aanval. DeetosSnel liep in de eerste vijf minuten uit naar een 4-2 voorsprong, waarna de Wormernezen het gat weer konden dichten. Tot in de tweede helft bleef de thuisploeg wel telkens aan de goede kant van de score, maar het momentum lag bij Groen Geel toen het tien minuten voor tijd voor het eerst op voorsprong kwam. Na een time-out kwam er weer rust in de Dordtse ploeg en zo kon de goed spelende Sharon Vink anderhalve minuut voor tijd de winnende goal maken. Een beloning nadat het team eerder dit seizoen een aantal keer aan het kortste eind trok. Groen Geel zal in de komende drie wedstrijden minimaal drie punten moeten pakken, de situatie in Wormer is penibel. (Uitslag: 17-16)

HKV/Ons Eibernest A1 – DSC A1
Na de zeperd tegen Fortuna heeft DSC zich toch enigszins kunnen herpakken tegen HKV/Ons Eibernest. Ondanks een aantal afwezigen scoorden de Eindhovenaren er rustig op los. In elke helft maakte DSC er twintig, de ploeg was dus constant. Er werd een goed percentage geschoten en daar profiteerde Daan van Montfort goed van. Hij ging met dertien doelpunten van het veld af. De twee punten zijn binnen en de blik gaat vol op TOP. Een voorproefje voor de play-offs? DSC zal in ieder geval moeten winnen om kans op de play-offs in eigen hand te houden. (Uitslag: 12-40)

Stand in de Hoofdklasse A:

  W P
1. TOP A1 12 21
2. DSC A1 12 19
3. Fortuna A1 12 18
4. KCC A1 12 16
5. Achilles A1 12 10
6. DeetosSnel A1 12 6
7. Groen Geel A1 12 4
8. HKV/Ons Eibernest A1 12 0


Hoofdklasse B

LDODK/Rinsma Modeplein A1 - DOS'46 A1
Een paar weken geleden leek DOS'46 nog onverslaanbaar, nu zit men in de hoek waar de klappen vallen. In deze noordelijke topper begonnen de Nijeveners wel goed, maar de snelle 1-4 voorsprong werd goed gecounterd door LDODK. Vrijwel de hele eerste helft was het stuivertje wisselen tot de rust, 12-12. Dat frustreerde DOS’46 enigszins, resulterend in een gele kaart voor Melvin Spoelder na een duwfout. In de tweede helft zakte het compleet weg bij DOS'46 vanaf de 14-14. Mede door twee doelpunten van Ran Faber – uiteindelijk goed voor negen goals – sloegen de Friezen een gaatje naar 20-16 en uiteindelijk 24-20. Voor het eerst in jaren gaat LDODK er met de overwinning vandoor in deze Derby van het Noorden. (Uitslag: 24-20)

Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1 – DVO/Accountor A1
Een heerlijke onderlinge strijd om een ticket voor de play-offs. Met het verlies van DOS’46 liggen er zelfs weer kansen voor de eerste plek voor beide ploegen. DVO leek in het begin de voornaamste kandidaat om van het puntenverlies te profiteren. Aanvallend schoot de ploeg met scherp, maar via 3-5 trok Dalto een goede tussensprint naar 9-6. In die fase legden de Driebergenaren veel druk op de een-tegen-een situatie, met goede en snelle verdedigers. De oplossing bij DVO liet niet lang op zich wachten, voor rust had ze de voorsprong alweer te pakken (van 13-13 naar 13-16). In de tweede helft bleven de Bennekommers, bij wie Krijn van het Kaar dominant speelde, telkens aan de goede kant van de score. Ze liepen zelfs even uit naar vijf verschil (14-19), maar konden de wedstrijd pas anderhalve minuut voor tijd beslissen. Dalto kon DVO niet aan het wankelen brengen, waardoor DVO dit belangrijke duel over de streep trok. (Uitslag: 25-28)

Unitas/Perspectief A1 - AVO A1
Alleen met een overwinning kon Unitas nog hopen handhaving, AVO moest winnen om de druk op DOS'46, Dalto en DVO te houden. Voor de Harderwijkers zat het er echter niet in. De start was voor AVO dat met 0-3 voor kwam. Unitas kon de aansluiting wel vinden en daardoor werd het alsnog een gelijk opgaande eerste helft. Tactische wissels in de tweede helft bij AVO zorgden ervoor dat het beter ging lopen. Dat drukte het team ook uit in de score, AVO kwam zes doelpunten los. De wedstrijd was daarmee gespeeld en zo viel het doek voor Unitas, dat in de laatste tien minuten nog wel even wilde aanzetten. Het verschil werd teruggebracht tot vier, maar de punten gingen mee naar Assen. (Uitslag: 24-28)

Oranje Wit A1 – SKF A1
Het lukt de Dordtenaren maar niet om punten te pakken. SKF was niet zozeer de betere in dit duel, maar was wel duidelijk een stuk effectiever in de eerste helft. Waar veel doorloopballen en stippen werden gemist bij Oranje Wit, kon de ploeg uit Veenendaal gestaag uitlopen naar een ruststand van 3-10. In de tweede helft probeerde de degradant er nog wel wat van te maken – de ploeg liep ook enigszins in – maar het lukte niet meer om er een spannende wedstrijd van te maken. Met deze wedstrijd speelt SKF zich ook definitief veilig, een knappe prestatie. (Uitslag: 9-14)

Stand in de Hoofdklasse B:

  W P
1. DOS'46 A1 12 18
2. DVO A1 12 18
3. Dalto A1 12 15
3. AVO A1  12 15
5. LDODK A1 12 14
6. SKF A1 12 11
7. Unitas A1 12 5
8. Oranje Wit A1 12 0
Datum: 12 maart 2019 - 14:00 uur
Door: Redactie Korfbal.