Junioren Hoofdklasse Round-Up: Speelronde 14

Junioren Hoofdklasse Round-Up: Speelronde 14

Hoofdklasse A-jeugd

Dit seizoensslot was er een voor in de boeken. Dalto kwam messcherp voor de dag tegen DOS'46, De Meeuwen en AVO speelden een hard, rechtstreeks duel om handhaving. Goed, de laatste speelronde zit erop, ook alle beslissingen zijn in de Hoofdklasse B gevallen!

Hoofdklasse A

Fortuna/Delta Logistiek A1 – Nieuwerkerk A1
De kampioen tegen degradant. Het verschil tussen beide ploegen was al vrij snel zichtbaar, toen Fortuna op 2-0 kwam en daarna de voorsprong langzaam uitbouwde. Mede door sterk reboundwerk konden de Fortunezen veel herhalen en makkelijk scoren. Het grootste gevaar van Nieuwerkerk ging uit van Mike de Ronde, iedere centimeter ruimte benutte hij met een doelpunt. Zo bleef de schade beperkt tot de rust (14-9), maar later in de tweede helft liep Fortuna helemaal weg van Nieuwerkerk. Farian de Roo nam het voortouw in deze laatste fase, waarin de thuisploeg een grote einduitslag op het bord kon zetten. Nieuwerkerk degradeert zonder een enkel punt, Fortuna gaat met een goed gevoel de play-offs in. (Uitslag: 30-14)

DSC A1 – Oranje Wit A1
Ga je heel lekker de play-offs in als je de laatste drie wedstrijden hebt verloren? Eens te meer bleek Oranje Wit zonder sterkhouders Bo Oppe en Jop Brouwer een prooi voor de tegenstander. De eerste helft ging weliswaar nog gelijkop, maar DSC stond telkens aan de goede kant van de score. Fabio van der Elzen was belangrijk voor de Eindhovenaren met zijn vele rebounds en scores. Verdedigend zat het wel snor bij DSC, maar aanvallend misten ze te weinig kracht om ver uit te lopen in de tweede helft. Oranje Wit mist de twee jeugdinternationals echt, zij moeten het verschil gaan maken in de play-offs. (Uitslag: 18-15)

TOP/SolarCompleet A1 – DeetosSnel A1
Voor beide ploegen stond niks meer op het spel, alleen het seizoen goed afsluiten is ook wat waard. Een vliegende start voor de Dordtenaren, Patrick de Wit schoot gelijk zijn eerste twee ballen raak. Verder ging de wedstrijd redelijk gelijkop, totdat DeetosSnel voor rust een gaatje sloeg naar vier doelpunten. Juist in verdedigend opzicht draaide het niet lekker bij TOP, terwijl dat de laatste tijd wel hun kracht was. De voorsprong voor DeetosSnel werd ook in het tweede bedrijf behouden zonder al te veel problemen. DeetosSnel sluit het seizoen goed af, TOP zal vooral blij zijn dat het degradatie al eerder heeft ontlopen. (Uitslag: 22-24)

HKV/Ons Eibernest A1 – PKC/SWKGroep A1
In Den Haag zijn enige mixed feelings. HKV/Ons Eibernest heeft een goed seizoen gedraaid, maar hadden met terugwerkende kracht misschien wel in kunnen zetten op de play-offs. De promovendus draaide een goed seizoen en liet dat ook zien tegen het al gedegradeerde PKC. Met rust (13-6) was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Verdedigend stond het als een huis bij HKV/Ons Eibernest. En natuurlijk scoorden de heren Jimmy Swikker – die volgend jaar het shirt van Fortuna zal dragen – en Blessdy Blom rustig hun doelpunten, maar teamtopscorer Matthijs Brouwer was in de tweede helft helemaal aan. Op dat moment stond Martijn Swets ook binnen de lijnen en hielp hij PKC aan nog wat meer doelpunten. De overwinning van de Eibers kwam niet meer in gevaar. (Uitslag: 28-16)

Eindstand in de Hoofdklasse A:

  W P
1. Fortuna + 14 25
2. Oranje Wit + 14 20
3. HKV/Ons Eibernest 14 17
4. DSC 14 16
5. DeetosSnel 14 14
6. TOP 14 11
7. PKC * 14 9
8. Nieuwerkerk * 14 0

+ = geplaatst voor de play-offs
* = gedegradeerd

Hoofdklasse B

DOS’46 A1 – Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1
De absolute kraker van het weekend. DOS’46 had genoeg aan een gelijkspel, Dalto was met winst verzekerd van de play-offs. Het team uit Nijeveen kon een scherp Dalto verwachten, en het kreeg ook een messcherp Dalto. Ondanks de 2-0 voorsprong heeft DOS’46 nooit aanspraak gemaakt op ook maar een punt. Ze hadden moeite met de reboundkracht van de ploeg uit Driebergen, zowel aanvallend als verdedigend. Dalto kon eindeloos herhalen, DOS’46 beet zich stuk op eenschotsaanvallen. Vanaf 5-5 liepen de geel-zwarten uit naar een voorsprong van vier doelpunten en die klap kwam de thuisploeg niet meer te boven. Op het moment dat DOS’46 alles of niets ging spelen in de tweede helft, schoot Dalto zes uit zes schoten raak. Dalto troefde DOS’46 compleet af en verdienen daarmee een plekje in de play-offs. Drie wedstrijden voor het einde stond DOS’46 er nog royaal voor, maar dit seizoen eindigt in een groot drama. Ze waren eigenlijk aan hun stand verplicht was de play-offs te halen. Die mogelijkheid was er ook zeker, maar tegen de topploegen lieten ze het afweten. (Uitslag: 18-26)

AW.DTV A1 – Groen Geel A1
Dat moet even slikken zijn geweest voor Groen Geel. Net als DOS’46 hadden zij de play-offs compleet in eigen hand. DOS’46 gaf niet thuis en Groen Geel was ook niet bij de les in de eerste fase. AW.DTV, dat zelf twee punten nodig had om zich veilig te spelen, komt met 7-1 voor. De Amsterdammers zaten er lekker in, maar Groen Geel dicht dat gat aardig voor rust: 12-11. De tweede helft stond vooral in het teken van stuivertje wisselen, al hadden de Wormers op het eind het initiatief. De wedstrijd eindigt uiteindelijk ook in een gelijkspel, wat voor Groen Geel genoeg was om de play-offs te bereiken. Een knappe prestatie. Voor AW.DTV valt echter het doek, zij hadden minimaal een overwinning nodig. (Uitslag: 20-20)

De Meeuwen A1 – AVO A1
Eén duel zou alles beslissen. Wendt De Meeuwen degradatie op een bizarre manier af, of blijft AVO boven de streep? Met een voorzichtig begin had AVO de controle, na een dik kwartier spelen stonden ze met 5-9 voor. Aangemoedigd door de harde kern van De Meeuwen kwam de ploeg helemaal terug in de wedstrijd en maakte het vlak voor het einde van de eerste helft nog een vrije bal: 12-11. Waar AVO in de eerste helft de regie had, was De Meeuwen in de tweede helft de baas. De formatie uit Putten zocht het randje op, ging er volgens de scheids een paar keer overheen, maar ze gingen vol voor de winst. Het leidde tot een 17-14 voorsprong. AVO heeft echter het hele seizoen laten zien over veerkracht te beschikken en liet dat ook dit weekend zien. Nog vijf minuten te spelen en het stond 19-18. Het leek erop dat De Meeuwen het zou gaan redden toen zij op 21-19 kwamen. Marlou Kuiper – uiteindelijk goed voor acht goals – bewees haar waarde voor de club door de 21-20 van ver binnen te schieten. Een aanval later trok Kuiper alle aandacht op zich, maar was het Amber Paardekooper die met een onehander een gelijke stand op het bord zette. Een laatste wapenfeit van De Meeuwen kwam er niet en zij degraderen naar de Overgangsklasse. AVO is met dit gelijkspel verzekerd van nog een jaar Hoofdklasse. En daar zijn ze maar wat blij mee. (Uitslag: 21-21)

Unitas/Perspectief A1 – DVO/Accountor A1
Wetende dat Dalto al had gewonnen en Groen Geel gelijk had gespeeld, was het voor DVO onmogelijk om de play-offs nog te bereiken. Wellicht dat de wedstrijd daardoor wat gezapig begon. De eerste helft kabbelde wat voort, het was niet scherp. Met een 11-11 ruststand is het publiek niet verwend, maar in de tweede helft liet DVO zich van hun betere kant zien. Er kwam meer rust in de passing, ze gingen beter schieten. Dat had ook met de overtuiging te maken, de Bennekommers wilden net even wat meer dan Unitas. Vrij steady liep de uitploeg uit naar een 18-30 overwinning. Een leuke laatste overwinning voor DVO, ze eindigen – net als Dalto, Groen Geel en DOS’46 – op negentien punten. Op onderling resultaat hebben ze het niet gered. Vroeg in het seizoen heeft DVO het laten liggen om écht kans te maken op de play-offs, terwijl er in deze vorm meer in had gezeten. (18-30)

Eindstand in de Hoofdklasse B:

  W P
1. Dalto + 14 19
2. Groen Geel + 14 19
3. DOS'46 14 19
4. DVO 14 19
5. Unitas 14 13
6. AVO 14 9
7. AW.DTV * 14 7
8. De Meeuwen * 14 7

+ = geplaatst voor de play-offs
* = gedegradeerd

Datum: 13 maart 2018 - 13:00 uur
Door: Redactie Korfbal.