Junioren Hoofdklasse Round-Up: Speelronde 14

Junioren Hoofdklasse Round-Up: Speelronde 14

Hoofdklasse A-jeugd

Dat was 'm weer, de laatste reguliere speelronde van het seizoen. De laatste beslissingen vielen in de Hoofdklasse A; de twee kruisfinalisten en de laatste degradant zijn bekend. De rest kon het seizoen lekker afsluiten of toewerken naar de kruisfinales.

Hoofdklasse A

TOP/SolarCompleet A1 – Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1
Een salonremise? Hoewel beide ploegen dan geplaatst zouden zijn voor de kruisfinales, lag een gelijkspel niet voor de hand. Zoals Thijs van der Zaag al eerder aangaf, TOP ging voor niks anders dan de winst. Maar het was Dalto dat eerst op voorsprong kwam en een gat sloeg, 5-1. De Driebergenaren gingen echter statischer spelen, mede door de hoge druk van TOP. Met het verdedigend plan van de Sassemers was helemaal niks mis, Dalto had alle moeite met de hoge druk. Weinig scores dus bij rust (7-7) en ook in de tweede helft wilden de scores niet echt op gang komen. In eerste instantie lag het momentum wel bij TOP, zij kwamen op 11-9. En dat was het moment dat men had door moeten drukken, maar het niet deed. Dalto begon weer over meerdere schijven te scoren en draaide de wedstrijd om. Hoe graag TOP ook wilde, het dubbeltje valt weer – net als in de vorige ontmoeting – de verkeerde kant op. Over de inzet en het geduld hoeft TOP niet te klagen, maar het was net niet genoeg om er een gelijkspel uit te slepen. (Uitslag: 14-15)

DOS’46 A1 – LDODK/Rinsma Modeplein A1
En dus kan DOS’46 bij winst de kruisfinale in. Dat zorgde voor de nodige spanning bij de Nijeveners, ze startten wat ongeconcentreerd en waren vooral met de andere wedstrijd bezig. Daardoor kon LDODK nog goed bijblijven tot de 5-5. Op dat moment kwam de uitslag tussen TOP en Dalto binnen en dook DOS’46 direct de time-out in om het nieuws over te brengen. Het nieuws werkte bevrijdend en gaf een grote boost aan de ploeg. De spelers kwamen vlammend de time-out uit en zetten direct een groot verschil (marge van zes) op het bord, nog voor rust. In de tweede helft werd die voorsprong geconsolideerd. Bovendien, voor LDODK zat het seizoen erop en hoefde ook niet meer. DOS’46 kon in het laatste kwartier freewheelend naar het einde en krijgt het toch nog een lekker toetje dit seizoen, de kruisfinale. (Uitslag: 24-15)

ZKV A1 – Nieuwerkerk A1
Voor ZKV was een gelijkspel voldoende, Nieuwerkerk moest winnen. In een spectaculaire wedstrijd nam ZKV als eerst het initiatief door op 2-0 en 4-2 te komen. Toen captain Bart Huijser de 4-4 echter binnenschoot, begon de Nieuwerkerk-motor langzaam te draaien. Mike de Ronde volgde direct met twee stippen en Nieuwerkerk sloeg voor rust een gat van vier verschil. Omdat ZKV nog twee scores er achteraan plakte, eindigde de eerste helft in 8-10. Het was een echte mannenwedstrijd, maar Melissa van der Velde leek de wedstrijd vroegtijdig te beslissen met haar doorloopbal en vergrootte de voorsprong naar vijf. Het team uit Zaandam kreeg plots de geest, degradatie stond immers op het spel, en kwam binnen het kwartier weer gelijk, 18-18. In dat hele kwartier scoorde Nieuwerkerk overigens maar één keer. Ze herpakten zich op tijd, Wouter Wilhelms gaf Nieuwerkerk hoop met de 18-19. ZKV had anderhalve minuut voor de gelijkmaker, maar miste juist een opgelegde kans. Het besef drong daarna pas door, ZKV zou de wedstrijd verliezen en de Hoofdklasse verlaten. Een terechte overwinning voor Nieuwerkerk, al kwam die uit de tenen. (Uitslag: 18-20)

Unitas/Perspectief A1 – DVO/Accountor A1
Eerder dit seizoen raakte Unitas al bepaalde spelers kwijt aan de selectie, de laatste weken moet DVO ook een aantal spelers afstaan. Er stond voor beide ploegen ook niks meer op het spel en daardoor vormde ‘vrij en lekker korfballen’ de hoofdmoot. Het begin van DVO was prima, ze stonden steeds aan de goede kant van de score en verdedigend hadden ze vrij snel de bal teruggewonnen. In het tweede bedrijf gaven de gasten echter helemaal niet thuis en daar wist Unitas van te profiteren; in tien minuten kwamen ze zes doelpunten voor. Dit wist DVO niet meer goed te maken en zo weten de Harderwijkers het seizoen goed af te sluiten. Unitas pakt de vierde plek, DVO eindigt vijfde. (Uitslag: 21-17)

Eindstand in de Hoofdklasse A:

  W P
1. Dalto 14 24
2. DOS'46 14 22
3. TOP 14 22
4. Unitas 14 15
5. DVO 14 15
6. Nieuwerkerk 14 6
7. ZKV 14 5
8. LDODK 14 2

 

Hoofdklasse B

Fortuna/Delta Logistiek A1 – KCC/SO natural A1
Drie schoten, drie doelpunten en een 3-0 voorsprong voor Fortuna. KCC moest al vroeg in de achtervolging en deed dat eigenlijk de hele wedstrijd lang. Wel bleef het iedere minuut spannend, omdat de Fortunezen nooit echt afstand konden nemen. Timo van Dieren en Willem Slappendel hadden het vizier op scherp en hielden hun ploeg in de race. Bij Fortuna was Tom Snaphaan de grote man, zowel in het scoren, rebounden als in het onderscheppen was hij de absolute uitblinker. Voor rust konden de Delftenaren geen groot gat slaan, na rust wel. Bij rust (13-10) was het nog niet gedaan, maar toen de 19-13 op het bord kwam, moest KCC dan toch capituleren. De beide ploegen maakten er nog een leuk duel van tot het laatste moment, Merijn Sevenhuysen maakte nog een mooie doorloop. Ze kunnen zich richten op de kruisfinales, waarin het Dalto treft. KCC heeft het dit seizoen keurig gedaan en eindigt op de zesde plek. (Uitslag: 26-23)

Oranje Wit A1 – Vitesse A1
Puntloos gaat Vitesse uit de Hoofdklasse, maar aan de werklust heeft het niet gelegen. Ook tegen Oranje Wit werd de huid duur verkocht. En bij 19-17 met nog een kwartier te spelen kon de ploeg zelfs hopen op een stunt. Zo stond Richard de Wit weer goed te spelen en was het aanvallende spel van Vitesse überhaupt onvoorspelbaar; er was veel afwisseling en men zocht naar de juiste mogelijkheden. Na een wat slappe eerste helft van Oranje Wit ging het in de tweede helft wel beter, ze stonden niet voor niets telkens aan de goede kant van de score. Maar een kleine spurt van drie doelpunten in het laatste kwartier besliste de wedstrijd. Een degelijke overwinning van Oranje Wit, Vitesse mag tevreden zijn met wat het heeft laten zien op het hoogste niveau. (Uitslag: 26-21)

DSC A1 – Groen Geel A1
Geen bijzondere wedstrijd, wel een spannende. De hele wedstrijd ging het eigenlijk gelijkop. Het begon met de 0-2 voorsprong van Groen Geel, daarna nam DSC het weer over met 4-2. Zo ging lang door, tot aan de 11-11 ruststand. Na rust was het eenzelfde spelbeeld, wat leidde tot een 14-14 tussenstand. Aan verdedigende en aanvallende rebounds geen gebrek bij de Wormernezen, maar de scores wilden moeilijk vallen. DSC was wel uiterst productief en tegen de verhoudingen in kwamen de Eindhovenaren op 16-14. Groen Geel kwam nog wel weer op 16-16, maar DSC stal de overwinning door in de laatste minuut nog een in te prikken. Het maakte ook allemaal niet meer uit, beide ploegen eindigden in de middenmoot. (Uitslag: 17-16)

DeetosSnel A1 – PKC/SWKGroep A1
Toch nog een leuke afsluiter voor PKC na een teleurstellend jaar. Ondanks een goed begin van DeetosSnel kwamen de Dordtenaren niet echt los. De energie na zo’n lang seizoen was er dan ook wel een beetje uit. Door Jordi van Elburg bleef het verschil beperkt. Met zijn zes doelpunten voor rust en elf goals in totaal, had hij een groot aandeel in de doelpuntenproductie bij DeetosSnel. Maar, het was niet genoeg. Omdat DeetosSnel schoot zonder rebound en het percentage niet hoog lag, kon PKC de aanvallen snel afbreken. De Papendrechters kwamen gelijk en gingen er overheen met twee verschil. Dat verschil stond de rest van de wedstrijd op het bord. PKC heeft de laatste krachten eruit gegooid en wilde laten zien dat ze thuishoren in de Hoofdklasse. Op deze manier eindigen is dan een kleine troost. (Uitslag: 22-25)

Eindstand in de Hoofdklasse B:

  W P
1. Oranje Wit 14 24
2. Fortuna 14 22
3. DeetosSnel 14 18
4. DSC 14 15
5. Groen Geel 14 12
6. KCC 14 11
7. PKC 14 10
8. Vitesse 14 0
Datum: 5 juni 2018 - 14:00 uur
Door: Redactie Korfbal.