Junioren Hoofdklasse Round-Up: speelronde 4

Junioren Hoofdklasse Round-Up: speelronde 4

Hoofdklasse A-jeugd

Oranje Wit staat na vier speelrondes alleen aan kop in Hoofdklasse A, Fortuna liet dure punten liggen in Eindhoven. Het biedt kansen voor DeetosSnel, dat eenvoudig afrekende met PKC. In Hoofdklasse B zijn er geen wijzigingen in de top drie, maar het blijft onderin billenknijpen.

Hoofdklasse A

DSC A1 - Fortuna/Delta Logistiek A1
Het was bijna een kopie van de ontmoeting tussen beide ploegen eerder dit jaar op het veld. Toen boog Fortuna een achterstand om en pakten ze een sneaky overwinning. Dit weekend ging het weer moeizaam bij Fortuna, zij stelden met een laatste krachtsinspanning nog een punt veilig. De Eindhovenaren toonden namelijk meer geduld en gretigheid in de eerste helft, al leidde dat tot slechts een minimale voorsprong bij rust: 11-10. Veelbelovend was het begin van de tweede helft, Fortuna kwam direct op 11-12. DSC herstelde, en behield lang een voorsprong van twee doelpunten. Tot zes minuten voor tijd ging dat goed, maar op 21-19 dook Fortuna de time-out in. Angelo van der Hout voorkwam vervolgens dat DSC zou gaan stunten. Twee loepzuivere afstandsschoten zorgden voor weer een comeback, de wedstrijd eindigde in 21-21. Daan van Montfort had de winnende nog in zijn handen, maar hij schoot zijn vrije bal tekort. DSC geeft dus weer een voorsprong weg, maar houdt er nu wel een punt aan over. Fortuna zal blij zijn dat het niet teveel schade heeft opgelopen. (Uitslag: 21-21)

TOP/SolarCompleet A1 - Nieuwerkerk A1
Overweldigend was de start van Nieuwerkerk, binnen twee minuten stonden de gasten 0-2 voor. Het maakte de ploeg uit Sassenheim wakker, want nog geen tien minuten later stond het al 8-2. Bij vlagen speelde TOP goed korfbal, maar gaven Nieuwerkerk soms ook de ruimte om terug te komen. Na een 12-5 voorsprong werd er bijvoorbeeld gerust met 15-10, in de problemen kwam TOP echter nooit. Bovendien, van de acht basisspelers scoorden zeven spelers minimaal vier doelpunten, de ander - Stan Postma - scoorde er ook nog eens drie. Het tekent de veelzijdigheid van de ploeg uit Sassenheim, iedereen pakt zijn of haar doelpunten mee. Nieuwerkerk was er niet tegen opgewassen, alleen Melissa van der Velde (goed voor vijf doelpunten) was niet onder de indruk van de Sassemse scoringsdrift. Aan TOP-zijde was het Siem van Osnabrugge die er bovenuit stak. Niet alleen vanwege zijn doelpunten, maar vooral verdedigend stond hij zijn mannetje. Hij zag zijn ploeg een ruime overwinning boeken. (Uitslag: 32-19)

Oranje Wit A1 -  HKV/Ons Eibernest A1
In tegenstelling tot Fortuna deed Oranje Wit wel haar plicht, al ging het bij de koploper ook niet gemakkelijk. Oranje Wit begon wel goed met een goal van Tim van Gent en even later stonden ze met 7-4 voor, maar de thuisploeg wist niet door te drukken. Integendeel, de Haagse ploeg nam het initiatief over, Blessdy Blom en Jimmy Swikker scoorden er lustig op los. Zij schoten hun ploeg met een 11-12 voorsprong de rust in. Net als in de eerste helft scoorde Van Gent de eerste in de tweede helft, hij stond sowieso op de belangrijke momenten op voor Oranje Wit. De Dordtenaren namen het initiatief weer over (15-13), maar vergaten het verschil op vier te zetten. HKV/Ons Eibernest bleef daardoor maar aanklampen, ook in de slotfase, maar ze kwamen niet meer gelijk. Ilse Zuiderwijck speelde hierin een hoofdrol, door haar vele rebounds en steals kon HKV/Ons Eibernest weinig herhalen. Op 27-26 kreeg Merel Schram een stip mee, die werd verzilverd en zodoende houdt Oranje Wit de twee punten in eigen huis. Ze staan nu alleen aan kop. (Uitslag: 28-26)

DeetosSnel A1 - PKC/SWKGroep A1
Kon DeetosSnel ook profiteren van het puntverlies van Fortuna? De eerste helft zag er in ieder geval goed uit: van 8-4 liepen ze uit naar naar 11-6 en stond het 15-9 bij rust. Zeven doelpunten kwamen op naam van Jordi van Elburg, hij had daar slechts elf pogingen voor nodig. PKC zette daar echter een veel lager percentage tegenover: bij 21-11 had de ploeg een schotpercentage van slechts zes procent. Al met al was het een moeizame eerste helft van PKC, ze kwamen niet onder de Dordtse druk vandaan. De Papendrechters konden pas wat terugdoen toen de wedstrijd na vijftien minuten in de tweede helft beslist was. Daarmee maakten ze de stand dragelijk, maar de overwinning van DeetosSnel kwam nooit in gevaar. (Uitslag: 22-18)

Stand in de Hoofdklasse A:

  W P
1. Oranje Wit 4 8
2. Fortuna 4 7
3. DeetosSnel 4 4
4. TOP 4 4
5. PKC 4 4
6. DSC 4 3
7. HKV/Ons Eibernest 4 2
8. Nieuwerkerk 4 0

 

Hoofdklasse B

DOS’46 A1 - AW.DTV A1
Na de eerste tien minuten zag het er niet naar uit dat DOS’46 een grote uitslag zou neerzetten. De ploeg uit Nijeveen had grote moeite met de Amsterdammers, die tot de 8-8 knap bij bleven. Echter, de laatste tien minuten voor rust kon DOS’46 wél een gaatje slaan naar 15-11. Opvallend was dat alle acht de basisspelers al hadden gescoord bij de thuisploeg. Qua scoren kon AW.DTV het tempo niet meer bijbenen in de tweede helft, maar DOS’46 maakte op haar beurt pas laat het grote verschil. Lang bleef de voorsprong hangen op zes doelpunten, maar toen Fardau de Boer - die al weken in goede vorm steekt - even aanzette, mocht DOS’46 alsnog een grote overwinning bijschrijven. DOS’46 blijft winnen, AW.DTV moet de punten ergens anders gaan pakken. (Uitslag: 29-18)

DVO/Accountor A1 - AVO A1
Beide ploegen ontlopen elkaar nauwelijks, en dat was terug te zien in het scoreverloop. De eerste helft was vooral rommelig, het was 25 minuten lang stuivertje wisselen. AVO leek een klein gaatje te hebben geslagen bij 8-10, maar in anderhalve minuut werd dat gat al gedicht naar 10-10, tevens de ruststand. Na de thee knalde DVO vol door naar 14-10, mede door wat slordigheden in de verdediging van de Asser ploeg. Diezelfde slordigheden toonde DVO in de fase daarna, AVO knokte zichzelf terug en de stand was weer gelijk bij 14-14. Weer was het stuivertje wisselen tot aan het eind, waar de ploeg uit Bennekom uiteindelijk de gelukkigste bleek. Daniëlle Boadi maakte dertig seconden voor het einde haar zesde doelpunt en besliste daarmee ook het duel: 19-18. AVO verliest weer met een doelpunt verschil. Deze nederlaag zal ondertussen ook tot lichte kopzorgen leiden, na vier wedstrijden staat de ploeg niet waar het wil staan. Bij DVO alleen maar blije gezichten, ze houden de druk op de top twee. (Uitslag: 19-18)

Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1 - De Meeuwen A1
Spannend was het niet in Driebergen, Dalto liet zien een klasse beter te zijn dan De Meeuwen. De gastheren liepen direct weg van de tegenstanders, maar hadden niet de kracht of de wil om de promovendus op de pijnbank te leggen. Het is een beetje het manco van de ploeg, bij vlagen spelen ze goed spel, maar ze halen niet heel de wedstrijd een constant niveau. Zo kwam de Meeuwen vaak genoeg op een verschil van vier à doelpunten, maar toch was het Dalto dat daarna snel herstelde. Het team uit Putten kwam er aanvallend ook niet lekker in, 100% kansen werden gemist en er werd te weinig gecreëerd. Daardoor zetten de geel-zwarten er uiteindelijk toch nog een behoorlijk verschil op het bord en kunnen ze eigenlijk alleen maar tevreden zijn over de uitslag. (Uitslag: 26-15)

Unitas/Perspectief A1 - Groen Geel A1
Alle plannen die Unitas had voor de wedstrijd konden na tien minuten al de prullenbak in, Groen Geel startte fel en pakte een verdiende 0-4 voorsprong. De Wormers speelden overtuigend, het ontbrak de Harderwijkers aan scherpte om aan te kunnen haken. Groen Geel had Unitas in de tang en de 6-12 ruststand was een goede afspiegeling van de verhoudingen. De thuisploeg had geen antwoord op het reboundende en het scorende vermogen van Groen Geel, maar omdat het wat vrijer ging spelen in de tweede helft, kon Unitas zich enigszins herstellen ten opzichte van de eerste helft. Het leidde tot een 15-20 tussenstand, maar daar raakte Groen Geel niet van in paniek. Zij zouden de wedstrijd rustig uitspelen. De gasten pakken twee broodnodige punten, Unitas staat weer met lege handen. Dat maakt de komende ontmoeting met AVO van cruciaal belang, beide ploegen moeten punten gaan pakken om niet in degradatieproblemen te raken. (Uitslag: 18-22)

Stand in de Hoofdklasse B:

  W P
1. DOS'46 4 8
2. Dalto 4 7
3. DVO 4 5
4. Groen Geel 4 4
5. De Meeuwen 4 2
6. Unitas 4 2
7. AW.DTV 4 2
8. AVO 4 2
Datum: 4 december 2017 - 15:00 uur
Door: Redactie Korfbal.