Junioren Hoofdklasse Round-Up: speelronde 7

Junioren Hoofdklasse Round-Up: speelronde 7

Hoofdklasse A-jeugd

De eerste helft zit erop voor de junioren, de tussentijdse balans mag worden opgemaakt. In Hoofdklasse A lijken Fortuna en Oranje Wit zich voorzichtig te verzekeren van de play-offs, daaronder strijden liefst vijf ploegen voor de titel 'the best of the rest'. In Hoofdklasse B is de competitie opgedeeld in twee kampen: vier ploegen zijn volop in de race voor de play-offs, de andere vier strijden tegen degradatie.

Hoofdklasse A

DeetosSnel A1 - TOP/SolarCompleet A1
Geen enkel moment heeft TOP voorgestaan, maar ze houden desalniettemin een heel waardevol punt over aan deze wedstrijd. Gezien de eerste helft dacht DeetosSnel een makkelijke middag te hebben. Met de tussenstanden van 3-0, 5-2, 8-4 en 14-7 bij rust hadden ze helemaal niks te vrezen. Aanvallend liep het totaal niet bij de Sassemse formatie. Veel éénschotsaanvallen, er was geen rebound en er leek überhaupt geen aanvalsplan klaar te liggen. De ploeg uit Dordrecht deed het veel beter, met scores van onder meer Jordi van Elburg en Martijn van de Beld. TOP kwam echter goed uit de kleedkamers, want puntje voor puntje kropen ze dichterbij DeetosSnel, dat bovendien wat soberder ging verdedigen. De scherpte was er wat af en zo kon TOP terugkomen in de wedstrijd. Lang bleef het verschil op vijf staan, maar toen de 15-11 gemaakt werd, kon TOP doorstoten naar een gelijke stand. Siem van Osnabrugge en Sebastiaan Mud waren scoorden makkelijk in de tweede helft en namen hun ploeg bij de hand. Van 16-12 werd het 16-16, maar vervolgens bleef DeetosSnel wel iedere keer aan de goede kant van de score. In een tumultueuze slotfase scoorde Stan Postma vanaf de zijlijn de 19-19, had DeetosSnel nog genoeg kansen om de wedstrijd te winnen, maar moesten beide ploegen de punten delen. De thuisploeg baalt, TOP vindt weer aansluiting bij de middenmoot. (Uitslag: 19-19)

Nieuwerkerk A1 - Fortuna/Delta Logistiek A1
De twee veldfinalisten van vorig jaar tegenover elkaar, maar al snel werd duidelijk dat de verhoudingen dit jaar compleet anders liggen. Fortuna is de koploper, Nieuwerkerk staat onderaan. En Nieuwerkerk hoefde geen illusies de hebben dat er wat te halen viel, want na één minuut had Michelle in ’t Veen er al twee inliggen (ze zou er in totaal zeven maken). Ondanks de bliksemstart was de ploeg uit Delft nog niet helemaal scherp in de eerste helft. Nieuwerkerk speelde gewoon prima en Mike de Ronde blonk uit met in totaal zes scores. Het leidde tot een 5-12 ruststand. De thuisploeg zat er lekker in, ook na rust. Nieuwerkerk leek aan te haken bij 10-13, had misschien ook wel het betere van het spel op dat moment, maar de time-out van Fortuna kwam precies op tijd. In de laaatste negentien minuten lieten de rood-witten er geen gras over groeien: via een 3-21 run werd er toch een ietwat geflatteerde monsterscore neergezet. Nog een tegenvaller voor Nieuwerkerk, Irene Koorneef viel uit met een ogenschijnlijk zware knieblessure. Een nare middag voor de thuisploeg, die in de fase na rust toch heel aardig korfbal speelde. (Uitslag: 13-34)

Oranje Wit A1 - DSC A1
DSC speelde naar haar kunnen, maar miste dat beetje extra om een verrassende uitslag neer te zetten. Hun achterverdedigende tactiek werkte prima, Oranje Wit had het er in de beginfase erg lastig mee. Wel kan de ploeg altijd terugvallen op de scores van de internationals Bo Oppe en Jop Brouwer, die in 2018 net zo hard doorgaan als in 2017. Gezamenlijk kwamen ze op zeventien doelpunten. Aan de zijde van DSC was het Atalante Koolen die in scorend opzicht van zich liet horen, maar ook de ruimtes maakte voor Anne van Kemenade, zij scoorde er vijf. Het was alleen niet genoeg om Oranje Wit te verslaan, de ploeg uit Dordrecht schudde haar tegenstander halverwege de tweede helft van zich af. Na de 17-16 werd het 21-17, die achterstand kon DSC niet meer goedmaken. Zeker niet toen Tim van Gent een lekkere fade-away maakte voor de 22-18. Het was sowieso een wedstrijd voor de mannen van Oranje Wit: ze schoten rond de 30% en maakten er 26 van de 27. Zo houden ze de druk op Fortuna, maar beide ploegen kunnen voorzichtig vooruitkijken naar de play-offs. (Uitslag: 27-22)

PKC/SWKGroep A1 - HKV/Ons Eibernest A1
Een leuke ontmoeting tussen twee ploegen in de subtop. Twee ploegen die misschien wel boven verwachting presteren. PKC begon het best van beide ploegen, met een 100% score uit twee aanvallen. Twee schoten, twee raak van Mike Spek en Luka van der Waal. HKV/Ons Eibernest groeide meer in de wedstrijd en nam zo halverwege de eerste helft het initiatief over. Ze pakten een marge van drie à vier verschil. HKV/Ons Eibernest kon niet doordrukken, maar PKC, dat een te laag percentage schoot, kwam ook niet dichterbij. Dat verschil van vier bleef dus op het bord staan, ook in de tweede helft. Totdat er een rumoerige fase aanbrak, voornamelijk bij de Haagse ploeg. Beide coaches van HKV/Ons Eibernest kregen een gele kaart voor commentaar op de leiding en Tjarko Batenburg ontving ook een gele prent wegens te fysiek uitverdedigen. In deze fase sloop PKC stiekem dichterbij en kwam weer langszij op 21-21. Aan weerszijden werd er nog een keer gescoord, maar een winnaar kwam er niet. (Uitslag: 22-22)

Stand in de Hoofdklasse A:

  W P
1. Fortuna 8 15
2. Oranje Wit 7 12
3. HKV/Ons Eibernest 7 7
4. DeetosSnel 7 7
5. PKC 7 7
6. DSC 7 5
7. TOP 8 5
8. Nieuwerkerk 7 0


Hoofdklasse B

Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1 - DOS’46 A1
Het blijft onverminderd spannend in Hoofdklasse B. Dalto pakte de koppositie weer over van DOS’46 na een knappe overwinning. Hoewel het (van 3-3 naar 7-7) in scores erg gelijk opging, was het na een sterk begin van Dalto DOS’46 dat de controle langzaam overnam. In de tweede helft wisten de gasten ook een eerste gaatje te slaan, op 16-19 had de ploeg de mogelijkheid om verder uit te lopen. Het was typerend voor wat Dalto het hele seizoen al meemaakt; sterk beginnen, maar dat niet een hele wedstrijd door kunnen zetten. Zo werd er ook verloren van bijvoorbeeld Unitas, maar deze keer hebben ze die weerbaarheid wel getoond. Door de inbreng van Manoek Anbeek - die verdedigend haar directe tegenstander in bedwang hield - en Joran Sadon - die reboundend en scorend niet te houden was - kwamen de Driebergenaren helemaal terug in de wedstrijd. Bij een stand van 20-23 en nog een kleine tien minuten te gaan, had DOS’46 het verschil wéér op vier kunnen zetten, maar de Nijeveense aanvalsmachine stokte volledig. Dalto stond bij 25-24 zowaar voor. Toen Fardau de Boer de 25-25 leek te maken, maar werd afgefloten voor lopen, was de wedstrijd eigenlijk gespeeld. Want op dat moment was het geloof helemaal weg bij DOS’46. Thijs Rodenburg, die teruggewisseld werd voor Joël Klok, besliste het duel voor Dalto middels een strafworp. Dalto wint in een echte topper waar veel spanning op zat. De titelstrijd ligt nog steeds wijd open. (Uitslag: 27-25)

Groen Geel A1 - AW.DTV A1
En Groen Geel sluit door de winst van Dalto rustig aan bij de top. Al moesten ze in de beginfase wel even aanpoten, want AW.DTV begon fel en kwam op een 0-3 voorsprong. Groen Geel liet de storm wat overwaaien, om zich vervolgens in de wedstrijd te spelen. Tot 9-7 ging het gelijk op, daarna sloegen de Wormers een gat tot 15-10 bij rust. Het verzet van de Amsterdammers was direct gebroken, niks wees erop dat AW.DTV er in de tweede helft nog een positief resultaat uit zou halen. Toen Groen Geel dan eenmaal in de flow zat, was er geen houden meer aan voor AW.DTV, dat bij 31-16 tegen een grote achterstand aankeek. Ze maakten het Groen Geel te makkelijk. De laatste minuten scoorden de hoofdstedelingen nog wat punten, maar ze konden een ruime nederlaag niet voorkomen. (Uitslag: 32-20)

DVO/Accountor A1 - Unitas/Perspectief A1
De 0-1 was de enige voorsprong voor Unitas deze wedstrijd, de Harderwijkers werden volledig afgebluft door DVO. Ze liepen steady uit van 4-1, naar 7-2 en 13-5 bij rust. Unitas had geen antwoord op de verdedigende tactiek van DVO, zij legden veel druk op het eerste schot. Ook de rebound was veelvuldig voor DVO, dus er was geen moment dat Unitas echt lange aanvallen kon opzetten. Bij DVO liep het aanvallend wel prima, de ploeg bleef geleidelijk aan doorscoren. De scores waren ook aardig verdeeld, Anouk Allaart viel nog wel op met vier goals. Het ontbrak de wedstrijd echter wel aan spanning, omdat Unitas niet bij machte was om er een wedstrijd van te maken. Een complete offday voor Unitas, dat volgende week beter voor de dag zal moeten komen tegen AW.DTV. Weer twee punten voor DVO, dat stilletjes aan de top twee mag blijven denken. (Uitslag: 23-14)

AVO A1 - De Meeuwen A1
Vooraf verwachtte Rick Zinger een fysieke strijd, en dat AVO als winnaar uit de bus zou komen. Niks bleek minder waar, De Meeuwen startte voortreffelijk in Assen. De 0-3 voorsprong bood perspectief, maar door veelvuldige overtredingen in de verdediging kon de thuisploeg toch weer aanhaken en kwam voor met 9-7. Tot aan de rust ging het gelijk op, maar De Meeuwen nam weer de leiding, 12-13. Toen Ezra Bijsterbosch, die na negen maanden blessureleed zijn rentree maakte, er in de rust in kwam, ging het beter lopen bij de formatie uit Putten. Ze behielden het initiatief en drukten dat ook in de score uit: 14-19. Zoals wel vaker dit jaar kwam AVO ook in deze wedstrijd weer terug. Die vechtersmentaliteit bracht hen tot 19-21 en 26 seconden voor tijd viel zelfs nog de 20-21, maar die kwam net te laat. De Meeuwen kon het volwassen uitspelen laat de degradatiestrijd ook weer opleven. Crisis in Assen, na een fantastisch jaar lijkt alleen een houdini-act hen te kunnen weerhouden van degradatie. (Uitslag: 20-21)

Stand in de Hoofdklasse B:

  W P
1. Dalto 7 11
2. Groen Geel 7 10
3. DOS'46 7 10
4. DVO 7 9
5. Unitas 7 5
6. AW.DTV 7 4
7. De Meeuwen 7 4
8. AVO 7 2

 

 

Datum: 9 januari 2018 - 14:00 uur
Door: Redactie Korfbal.