Junioren Hoofdklasse Round-Up: Speelronde 8

Junioren Hoofdklasse Round-Up: Speelronde 8

Hoofdklasse A-jeugd

Vlak voordat de junioren de zaal in gaan, zijn er toch nog wat belangrijke punten te verdelen. Zo lopen DOS'46 en DSC als koplopers van beide Hoofdklassen uit op de concurrentie, terwijl het verschil tussen de achtervolgers met de week kleiner lijkt te worden. Een cruciale speelronde acht.

Hoofdklasse A

DOS’46 A1 – KZ/Thermo4U A1
Het zou een topper moeten worden tussen de nummer één en twee van de competitie, maar dat werd het duel eigenlijk nooit. Alleen het begin was even spannend; DOS'46 had de overhand, kwam 3-0 voor en vanaf de 5-5 kreeg het meer grip op de verdedigende tactiek van KZ en kon een gaatje slaan van drie doelpunten. Langzaam werd dat uitgebreid in de tweede helft naar 11-7. Op 12-8 besliste invalster Jildau de Haan de wedstrijd definitief met twee scores op rij. In de slotfase konden de Koogers het verschil nog wat verkleinen, maar de overwinning is nooit in gevaar geweest. DOS’46 verstevigt haar eerste plaats en mag zich Herbstmeister noemen, KZ zal als promovendus niet ontevreden zijn over de eerste helft van het veldseizoen. (Uitslag: 15-12)

TOP/SolarCompleet A1 – DVO/Accountor A1
Een leuke, maar rommelige kraker, die tussen TOP en DVO. Het was een mooi onderling gevecht om een plek bij de top twee. De Bennekommers speelden niet eens heel sterk, maar kwamen wel met 5-3 voor. Vervolgens namen de Sassemers de wedstrijd over en kwamen op een 10-6 voorsprong. Het ging alle kanten op in Sassenheim en in de tweede helft was dat niet anders. Weer kwam DVO op voorsprong en later herstelde TOP dat weer. Toch maakte de thuisploeg het meest aanspraak op een overwinning. Vlak voor tijd stond het nog 18-17 en nadat de 18-18 binnenviel, miste Thijs van der Zaag in de slotseconden een strafworp. DVO dankt het gelijkspel aan hun volharding, TOP baalt dat het een punt kreeg in plaats van twee. (Uitslag: 18-18)

Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1 – AVO A1
Het zijn dit soort wedstrijden waarin AVO eigenlijk de punten zou moeten pakken. Ze beleven een lastig veldseizoen en er moeten nog wat punten worden gehaald om boven die degradatiestreep te komen. Tegen Dalto zat het er alleen niet in, want na een gelijkwaardige start liepen de Driebergenaren toch uit naar 10-4 en 11-6 met rust. AVO creëerde simpelweg te weinig kansen en de schoten die ze hadden, waren niet zuiver genoeg. Op karakter kwamen ze nog wel terug tot twee punten in de tweede helft, maar dat konden de Assenaren niet doorzetten. Als collectief is AVO wel gevaarlijk, maar Dalto heeft meer individuele kwaliteit en was gewoon de betere. (Uitslag: 17-11)

Groen Geel A1 – Unitas/Perspectief A1
Verdedigend stond het uitstekend bij beide ploegen, die wellicht wat stroef begonnen aan de wedstrijd. Tot de 7-7 bleef het gelijk, in een eerste helft waar Unitas goede scores pakte rond de korfzone en Groen Geel het vooral moest hebben van de spelhervattingen (vier stippen en een vrije bal). Vlak voor de thee pakt het team uit Wormer nog net twee doelpunten mee. Het zal het vertrouwen van Unitas wat hebben aangetast, want in de tweede helft kwam de ploeg lastiger tot scoren. Groen Geel ging juist vaker raakschieten van afstand, waardoor het verschil geleidelijk verder opliep. De Harderwijkers scoorden te weinig en gaan daardoor zonder punten de zaal in. (Uitslag: 19-12)

Stand in de Hoofdklasse A: 

  W P
1. DOS'46 A1 8 13
2. TOP A1  8 10
3. DVO A1 8 10
4. KZ A1  8 10
5. DALTO A1 8 9
6. Groen Geel A1  8 8
7. AVO A1 8 4
8. Unitas A1  8 0

 

Hoofdklasse B

KCC/SO natural A1 – Fortuna/Delta Logistiek A1
Net als in de Hoofdklasse A ook hier een kraker der achtervolgers: gaat Fortuna uitlopen of zet KCC de competitie op zijn kop? Fortuna, dat als nummer twee van de competitie begon aan deze wedstrijd, maakte hun status in de beginfase waar. Ze kwamen met 0-3 voor. Daarna zakte het echter compleet in. Vanaf de tiende minuut tot de rust heeft KCC de wedstrijd gedomineerd, zowel in aanvallend als verdedigend opzicht. De Capellenaren hadden het initiatief in de wedstrijd en gingen met een goed gevoel de kleedkamer in, 10-6. In de tweede helft zetten de Fortunezen nog een kwartier aan, kwamen terug tot twee verschil, maar het scherpe KCC zou de voorsprong niet meer weggeven. (Uitslag: 21-15)

PKC/SWKGroep A1 – DSC A1
De competitie staat op zijn kop, maar PKC had er nog een schepje bovenop kunnen doen door DSC te verslaan. Het vertrouwen was er in ieder geval wel en dat bleek ook in de openingsfase. De druk zat er goed op bij de teams, maar ook werden er goede aanvallen neergezet. De Eindhovenaren bleven echter het meest constant en liepen gedurende eerste helft weg van de groen-witten. PKC leek wat van slag en ging met een 11-5 achterstand de rust in. Een comeback in de tweede helft zat er niet in, DSC speelde de tweede helft volwassen uit en gaat ongeslagen de zaal in. En ook daar is het doel helder, de zuiderlingen willen een ticket voor de kruisfinales. (Uitslag: 12-19)

Nieuwerkerk A1 – DeetosSnel A1
Het verdedigend plan van Nieuwerkerk werkte perfect; na een kwartier was er slechts een score genoteerd, 0-1. De Dordtenaren misten de gebruikelijke scherpte om meer doelpunten te maken, terwijl Nieuwerkerk zelf ook moeite had om de korf te vinden. Zo stevenden beide ploegen af op een 5-6 ruststand, maar kreeg DeetosSnel tien seconden voor tijd een strafworp. Het was een breekmoment voor de thuisploeg, want door het gaatje van twee konden de gasten snel de marge op vier zetten en de wedstrijd controleren. Nieuwerkerk wilde wel, maar kon niet aanhaken, mede door drie gemiste strafworpen. DeetosSnel was niet in grootse doen, al waren ze effectief genoeg om de overwinning binnen te halen. (Uitslag: 9-14)

HKV/Ons Eibernest A1 – Oranje Wit A1
Handhaving lijkt er niet in te zitten voor de Eibers, maar ze hunkeren wel naar een puntje. Misschien had er wel meer ingezeten tegen Oranje Wit, dat moeite had om het spel te maken. Met Mees Oppe in de basis startten de Dordtenaren wel goed, de eerste drie schoten van Oppe waren allen raak. Heel de wedstrijd stond Oranje Wit op voorsprong, maar HKV/Ons Eibernest, bij wie Keoni Fung-Loy weer wat minuten kon maken, hing aan het elastiek, de marge werd namelijk niet groter dan drie. Pas in de slotfase konden Jarno Lichteveld en Ilse Zuijderwijk het definitieve verschil maken voor Oranje Wit. Een zakelijke, maar belangrijke overwinning voor de gasten. (Uitslag: 13-17)

Stand in de Hoofdklasse B: 

  W P
1. DSC A1 8 15
2. DeetosSnel A1  8 11
3. PKC A1 8 10
4. KCC A1 8 10
5. Fortuna A1 8 10
6. Nieuwerkerk A1 8 4
7. Oranje Wit A1 8 4
8. HKV/Ons Eibernest A1 8 0
Datum: 30 oktober 2018 uur
Door: Redactie Korfbal.nl