Junioren Hoofdklasse Round-Up: speelronde 8

Junioren Hoofdklasse Round-Up: speelronde 8

Hoofdklasse A-jeugd

De tweede helft van de competitie is begonnen, met belangrijke punten met het oog op de play-off strijd en degradatie. TOP en DOS'46 tonen zich ware koplopers, zij maken geen fouten. Achilles en Unitas pakken belangrijke punten en houden zo de degradatiestrijd levend.

Hoofdklasse A

DSC A1 – KCC/SO natural A1
Weer zo’n topper in de competitie, tussen de nummers twee en drie. Voor de neutrale toeschouwer was het ook een fijne wedstrijd om te zien, na drie minuten stond het al 2-2. De eerste helft ging gelijkop, maar vierde DSC – dat verdedigend sterk stond – een minieme voorsprong bij rust (11-10). DSC wilde al vroeg een genadeklap uitdelen, maar op 13-11 werd een strafworp gemist en twee aanvallen later stond het ‘gewoon’ 13-13. De Eindhovenaren namen een time-out en daarna sloegen ze wel toe. Via een schot en een vrije bal van Daan van Montfort werd het verschil weer op twee gezet, KCC – dat veel geblesseerde basiskrachten moest missen – was niet bij machte om dit recht te trekken. Een volwassen en belangrijke zege voor DSC, KCC moet in de achtervolging voor de play-offs. (Uitslag: 24-21)

Groen Geel A1 – TOP/SolarCompleet A1
Nog zo’n leuke pot voor de neutrale toeschouwer, omdat geen van beide ploegen de controle had over de wedstrijd. Het momentum wisselde continu, zo ging TOP vanaf 9-7 toch met een 9-10 voorsprong de rust in. Hoewel de 9-11 al snel in de tweede helft op het bord kwam, bleef het stuivertje wisselen aanhouden. Groen Geel kwam weer langszij bij 12-12. Erop en erover moeten ze hebben gedacht, want tien minuten voor tijd stond het 17-13. Maar koploper TOP zou geen averij oplopen. Blessdy Blom werd naar het andere vak gebracht en zo wisten de Sassemers de wedstrijd via een 0-6 run in hun voordeel te beslissen. Daarmee komen ze met de schrik vrij en blijkt men te hebben geleerd van slippertjes in het verleden. Groen Geel speelde weer een prima pot, maar blijft steken op twee overwinningen. (Uitslag: 17-19)

DeetosSnel A1 – Fortuna/Delta Logistiek A1
Het geplaagde DeetosSnel hoopte misschien wel stiekem op een stuntje tegen het kwakkelende Fortuna, maar de wedstrijd werd al in de eerste acht minuten beslist. De Fortunezen begonnen scherp, met positiviteit, goed samenspel en kwamen met 1-6 voor. Mark Toorenburg was in deze fase de absolute uitblinker, hij schoot zijn eerste vier ballen binnen. De Dordtenaren knokten zich wel terug in de wedstrijd en stond nog maar twee punten achter bij rust. Maar de ploeg kwam wederom slecht uit de kleedkamer, waardoor Fortuna het gat weer op zes punten kon zetten. Taak voor Fortuna om op de juiste momenten mee te scoren en dat deed men ook. Er zat meer in voor DeetosSnel, maar het ziet Fortuna de zege pakken. (Uitslag: 21-25)

HKV/Ons Eibernest A1 – Achilles A1
Een ‘moetje’ was het voor Achilles, maar zeker voor het nog altijd puntloze HKV/Ons Eibernest. Maar Achilles startte het best in deze Haagse derby: via 0-2 en 2-3 sloegen de gasten een gat naar 2-13. Op dat moment was de wedstrijd na een kwartier eigenlijk al gespeeld. Een ruststand 5-16 veranderde daar niets aan. De tweede helft probeerden de Eibers de schade te beperken, waar Achilles wilde doordrukken. Omdat HKV/Ons Eibernest dit niet toeliet kabbelde de tweede helft voort en werd het duel besloten bij 17-27. (Uitslag: 17-27)

Stand in de Hoofdklasse A:

  W P
1. TOP A1 8 15
2. DSC A1 8 13
3. KCC A1 8 11
4. Fortuna A1 8 10
5. Achilles A1 8 7
6. DeetosSnel A1 8 4
7. Groen Geel A1 8 4
8. HKV/Ons Eibernest A1 8 0


Hoofdklasse B

Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1 – AVO A1
De ploeg uit Assen staat veilig in de middenmoot, of kan het stiekem toch naar boven kijken? In de wedstrijd tegen Dalto liet AVO zich van haar beste kant zien, al ging het best moeizaam in de openingsfase. Na de 4-5 nam Dalto maar een time-out om de koppen op scherp te zetten. Vervolgens ging de wedstrijd ook volledig gelijk op. Via 7-7 werd het 12-12, waarna AVO een klein gaatje sloeg naar 14-17 en 16-17 bij rust. De Driebergenaren begonnen uitstekend aan het tweede bedrijf; ze kantelden de wedstrijd bij 21-19 en leken de wedstrijd naar zich toe te trekken. AVO gaf – onder aanvoering van Berjan Bieleveld met acht doelpunten – echter niet op en kwam bij 27-28 zelfs weer op voorsprong. Toen Dalto dan toch de wedstrijd leek te winnen op 29-28, floot de scheidsrechter voor de twaalfde keer naar de stip voor een strafworp. Goed versierd door Melanie Guldenaar, Bas Klingenberg benutte het buitenkansje koelbloedig. Dalto ziet de winst aan zich voorbij gaan en verliest een kostbaar puntje. AVO zal blij zijn met het punt, maar schiet er verder niet veel mee op. (Uitslag: 29-29)

DVO/Accountor A1 – LDODK/Rinsma Modeplein A1
De Bennekommers herstelden zich prima ten opzichte van het verlies van vorige week tegen DOS’46. LDODK begon slap en zag DVO al gauw 4-0 maken. Het was Daan Dijkstra met vier doelpunten (hij zou uiteindelijk zeven uit dertien schieten) die DVO leidde naar een nog grotere voorsprong. Een goede fase van de Friezen volgde, ze kwamen terug tot twee verschil bij rust. In de tweede helft knalde de thuisploeg weer uit de kleedkamers en ineens stond DVO met tien doelpunten (23-13) voor. Een mooi moment om wat B-spelers erin te brengen en in die laatste tien minuten kwam LDODK daardoor nog wat dichterbij, maar de wedstrijd was natuurlijk al gespeeld. (Uitslag: 27-22)

Oranje Wit A1 – DOS’46 A1
DOS’46 kon hun nummer één positie verstevigen met een overwinning. Ze maakten ook geen fout tegen Oranje Wit. Het ging in de beginfase weliswaar gelijkop, maar in de tien minuten na de 3-5 ging het gas er volop bij de Nijeveners: DOS’46 liep uit naar 7-17. Zoals zo vaak besliste de ploeg een wedstrijd door middel van een stevige tussensprint. In de tweede helft werd er om en om gescoord (de tweede helft eindigde de in 12-13), waardoor er geen monsterscore op het bord werd gezet. Dat hoefde ook niet, DOS’46 zal blij zijn met de punten en staat nu alleen op kop. (Uitslag: 19-32)

SKF A1 – Unitas/Perspectief A1
Een interessant duel in Veenendaal met het oog op degradatie. Unitas kwam goed voor de dag met een prima verdedigend plan, al keek het snel tegen een 3-1 achterstand aan. De rest van de eerste helft ging het in scores gelijkop, geen van beide ploegen had duidelijk het initiatief, omdat SKF moeite had met de verdedigende druk van Unitas. In de tweede helft voerde SKF wel de boventoon: tweemaal kwam de ploeg op drie verschil, maar tweemaal egaliseerde Unitas. Zo houden de Harderwijkers er toch nog een punt aan over, maar zullen er meer moeten pakken om degradatie te ontlopen, terwijl SKF de punten richting handhaving goed bij elkaar sprokkelt. (Uitslag: 25-25)

Stand in de Hoofdklasse B:

  W P
1. DOS'46 A1 8 14
2. Dalto A1 8 13
3. DVO A1 8 12
4. AVO A1 8 9
5. SKF A1 8 7
6. LDODK A1 8 6
7. Unitas A1 8 3
8. Oranje Wit A1 8 0

 

Datum: 5 februari 2019 - 14:00 uur
Door: Redactie Korfbal.