Junioren Hoofdklasse Round-Up: Speelronde 9

Junioren Hoofdklasse Round-Up: Speelronde 9

Hoofdklasse A-jeugd

Geen verrassingen en veranderingen in de Hoofdklasse A, maar de Hoofdklasse B staat op zijn kop. Door overwinningen van AVO en LDODK op respectievelijk DVO en Dalto is de strijd om plek twee écht losgebarsten, en omdat Unitas ook twee overtuigende punten pakte, is er ook onderin nog niks beslist.

Hoofdklasse A

TOP/SolarCompleet A1 – DeetosSnel A1
De Sassemers blijven maar winnen, maar de punten krijgen ze absoluut niet cadeau. Deze wedstrijd had veel weg van een week ervoor, toen TOP in de problemen kwam tegen Groen Geel. Het verschil zat hem echter in de tweede helft. Waar de koploper vorige week in de tweede helft met vier punten achter kwam, was dat nu omgekeerd. Na een 12-12 ruststand bouwde TOP een marge op van vier doelpunten bij 21-17, om dit niet meer weg te geven. Een ongelukkige tweede helft voor DeetosSnel, dat na de overwinning tegen Fortuna en deze gelijkwaardige eerste helft toch wel op iets meer had gehoopt. De ploeg kon echter het hoge niveau niet vasthouden en TOP wel. De nummer één van de competitie mag weer twee punten bijschrijven. (Uitslag: 22-20)

Achilles A1 – DSC A1
Achtervolger DSC was gewaarschuwd voor Achilles, het team uit Den Haag is voor iedereen een plaag. Zeker nadat de eerste twee ballen binnenvielen en de druk naar binnen enorm was, wisten de Eindhovenaren dat ze aan de bak moesten. Bij 2-2 namen de gasten een time-out om de tactiek bij te stellen en de koppen op scherp te krijgen. In de eerste twintig minuten ging het verder gelijk op tot 7-7, maar daarna leefde DSC heel even op. Het eerste gaatje was geslagen bij 8-11 en nog voor rust werd dit vergroot naar 9-14. Na rust sputterde Achilles nog even tegen naar 11-14, maar het verzet was gebroken toen DSC de korf weer wist te vinden. De ploeg liep verder uit, pakte veel verdedigende rebounds en bleven steady scoren. (Uitslag: 14-26)

Fortuna/Delta Logistiek A1 – Groen Geel A1
Voor de neutrale toeschouwer was het niet echt een leuke wedstrijd om te zien. Beide ploegen kwamen lastig tot scoren en de spanning was er niet echt. Groen Geel begon matig aan het duel, terwijl ze het verdedigend nog redelijk voor elkaar had. Aanvallend wilde het echter niet lukken en dat resulteerde in een 9-3 ruststand. Fortuna dus al een aardig verschil op het bord gezet en in eerste instantie leek dit verschil in de tweede helft alleen maar op te lopen. De Fortunezen zaten veel beter in de wedstrijd dan de Wormernezen. Pas na een time-out kwam Groen Geel vaker tot scoren, maar de wedstrijd was al in Delfts voordeel beslecht. (Uitslag: 19-11)

KCC/SO natural A1 – HKV/Ons Eibernest
Net als in de voorgaande ontmoetingen kende KCC weinig tot geen problemen met HKV/Ons Eibernest. Vanaf het begin werd het duidelijk dat KCC de twee punten in eigen huis zouden houden, maar met welke uitslag? In de eerste helft kwamen de Capellenaren met 9-2 voor, om vervolgens met 16-8 de rust in te gaan. De tweede helft ging op dezelfde manier door: de Eibers pakten hun doelpunten mee, maar KCC had de controle. Zonder een hoog schotpercentage te halen tikte ze toch de dertig aan en scoorden alle basisspelers. (Uitslag: 32-15)

Stand in de Hoofdklasse A:

  W P
1. TOP A1 9 17
2. DSC A1 9 15
3. KCC A1 9 13
4. Fortuna A1 9 12
5. Achilles A1 9 7
6. DeetosSnel A1 9 4
7. Groen Geel A1 9 7
8. HKV/Ons Eibernest A1 9 0

Hoofdklasse B

DOS’46 A1 – SKF A1
De DOS’46-machine draait op volle toeren. Ondanks de goede intenties beet ook SKF zich stuk op de nummer één van de competitie. Het verschil werd eigenlijk al vroeg gemaakt. De ploeg uit Veenendaal kwam op 1-2, maar die achterstand zette DOS’46 recht naar 7-2. Het verschil bleef intact tot aan de rust, 15-9. Dit kabbelde voort tot de 20-15 – toen zat de wedstrijd er ook al bijna op – maar door middel van een aantal wissels gooiden de Nijeveners de wedstrijd op slot door nog vijf doelpunten op rij te maken. Al met al een prima overwinning, in een zure week voor DOS’46: na onderzoek is gebleken dat jeugdinternational Mart Vrielink in de wedstrijd tegen Oranje Wit zijn kruisband heeft afgescheurd. (Uitslag: 26-17)

LDODK/Rinsma Modeplein A1 – Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1
Toch is er ook reden tot lachen in Nijeveen. De concurrentie deed niet wat zij wel deden: punten pakken. Dalto kwam niet goed voor de dag en LDODK maakte daar dankbaar gebruik van. Het initiatief in wat een onrustige wedstrijd zou worden, lag in de beginfase bij de Friezen. Ook een tactische omzetting – Justin Straatman en Thijs van der Grient wisselden van vak – mocht niet baten voor Dalto. De ploeg uit Gorredijk profiteerde niet optimaal en hun voorsprong bleef steken op hooguit drie doelpunten. Via een tussensprint konden de Driebergenaren toch met een gelijke stand (14-14) de kleedkamer in. Na de pauze kwam LDODK vlot op 16-14 en dit gaatje werd gedurende de tweede helft gestaag uitgebouwd. Het verschil liep hoog op, Dalto zal zich moeten herpakken. LDODK pakt belangrijke punten voor de strijd onderin. (Uitslag: 27-21)

AVO A1 – DVO/Accountor A1
Kon DVO dan profiteren van het puntverlies van Dalto? Nee. Kon AVO profiteren? Ja. De Assenaren begonnen scherp en na tien minuten spelen stond het al 8-2. Vanuit die positie probeerde de thuisploeg de wedstrijd te controleren, met succes. DVO kwam wel dichterbij, maar kon niet echt aansluiten. Het leidde tot een 13-9 ruststand. De Bennekommers gaven na de rust de hoop nog niet op. Sterker nog, ze roken bloed toen het verschil nog maar twee doelpunten was. Door twee belangrijke doelpunten van Sylke van Willigenburg en Berjan Bieleveld kwam AVO weer op vier. Het was stuivertje wisselen richting het einde, DVO was niet bij machte om het tij te keren. AVO speelde dan ook gewoon een erg goede pot, zo was Britt Alting na lang blessureleed belangrijk, was Noa Smit dodelijk effectief met vier doelpunten uit vier pogingen en maakte Bas de Haan de belangrijke 25-21. De competitie gaat richting het einde, en door deze overwinning lijkt AVO samen met DVO en Dalto te gaan strijden om de derde plek. (Uitslag: 25-21)

Unitas/Perspectief A1 – Oranje Wit A1
Dit duel kwam als geroepen voor zowel Unitas als Oranje Wit; beiden hebben moeite om de punten binnen te halen. Na een zenuwachtig begin was het Unitas dat de leiding nam, de ploeg kwam 5-0 voor en zette de Dordtenaren te kijk bij rust, 15-4. De Haderwijkers lieten goed spel zien, met baltempo, lopende rebounds en een vleugje vechtersmentaliteit. Terwijl Oranje Wit wat ongelukkig was in de afronding, maakte Unitas slim gebruik van de situatie, men zocht en vond de strafworpstip. De tweede helft was niet spannend meer, maar omdat de thuisploeg aan het wisselen geslagen was en de scherpte wegebde, was het tweede bedrijf wel doelpuntrijk. Twee belangrijke punten voor Unitas, het puntloze Oranje Wit ziet degradatie steeds dichterbij komen. (Uitslag: 31-18)

Stand in de Hoofdklasse B:

  W P
1. DOS'46 A1 9 16
2. Dalto A1 9 13
3. DVO A1 9 12
4. AVO A1 9 11
5. LDODK A1 9 8
6. SKF A1 9 7
7. Unitas A1 9 5
8. Oranje Wit A1 9 0

 

Datum: 12 februari 2019 - 14:00 uur
Door: Redactie Korfbal.