Junioren Hoofdklasse Round-Up: Speelronde 9

Junioren Hoofdklasse Round-Up: Speelronde 9

Hoofdklasse A-jeugd

Het was een lange periode van rust tussen het einde van de zaal en het begin van de tweede helft van het veldseizoen. Maar goed, ook de junioren zijn weer los. In een weekend met vervelende weersomstandigheden gebeurde er genoeg.

Hoofdklasse A

AVO A1 – TOP/SolarCompleet A1
Na alle feestvreugde van het winnen in de Ziggo Dome stond TOP er ‘gewoon’ weer op het veld. De Sassemers hadden een taaie tegenstander in AVO, dat de laatste wedstrijden in de zaal beter en beter begon te draaien. Echter, TOP speelde in een zonnige eerste helft stoïcijns en bouwde een voorsprong op van 5-13 bij rust. Het werd een compleet andere tweede helft vanwege harde regen en wind, zelfs de dug-out van AVO viel om. De thuisploeg ging wel beter om met de omstandigheden, de ploeg kwam terug tot 12-14. Twee scores voor TOP beslisten de wedstrijd, de werklust van AVO werd niet beloond. TOP blijft in de race voor de kruisfinales, AVO staat voor hun doen te laag en mist nu wederom punten in strijd om handhaving. (Uitslag: 12-16)

Unitas/Perspectief A1 – DOS’46 A1
Ook Unitas kan die punten goed gebruiken, terwijl DOS’46 een voorsprong in de competitie te verdedigen heeft. Het begin was dan ook even aftasten, tot 5-5 ging het gelijk op. Daarna ging het gas erop bij DOS’46 en liep men uit naar 5-9. Een time-out bracht de Nijeveners niet van de wijs en met een gevarieerd aanvalsplan en zeven verschillende doelpuntenmakers voor rust zat DOS’46 bij rust in een zetel, 8-14. In de tweede helft konden de Harderwijkers – bij wie Linda Slot weer haar eerste minuten maakte na lang blessureleed – niks forceren, de eerste tien minuten scoorde het team niet. Via 9-21 eindigt het duel bij 12-25, een goede overwinning voor DOS’46. (Uitslag: 12-25)

DVO/Accountor A1 – Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1
De zure nasmaak van de verloren zaalfinale zal DVO nog wel even blijven proeven, maar net als TOP boekten ze dit weekend wel weer een overwinning. De altijd interessante streekderby tegen Dalto was ook dit weekend spannend. Zonder play-off uitblinker Babette Lauber en Matthias ten Brinke kende DVO geen gelukkige start. Dalto was gretiger en kwam zodoende 3-7 voor. Voor rust (10-12) werd het nog even gelijk bij 9-9, maar Dalto was scherper, met name op de doorbraak. Het aanvalsspel van DVO verliep stroef, maar Krijn van het Kaar had veel rebound, waardoor de groen-witten veel konden herhalen en scoren. Vanaf 13-13 was het stuivertje wisselen en had Dalto de beste papieren twee minuten voor tijd bij een stand van 18-19. Door een vrije bal van Bastian van Essen en twee schoten van Kirsten van den Bergh en Daan Dijkstra hield DVO de punten in Bennekom. (Uitslag: 21-19)

KZ/Thermo4U A1 – Groen Geel A1
Die andere streekderby werd afgewerkt in Koog aan de Zaan. Maar deze derby had weinig weg van een derby, spannend was hij nooit. Natuurlijk was het lastig korfballen met de weersomstandigheden, maar KZ ging hier beter mee om dan Groen Geel. Ook de verdedigende druk van de Koogers was de ploeg uit Wormer te machtig. Het resulteerde in slechts twee doelpunten voor rust voor Groen Geel. In de tweede helft ging KZ vrolijk verder met scoren – Onno Bakker werd topscorer met liefst acht doelpunten – en stelde daarmee twee punten veilig. (Uitslag: 21-7)

Stand in de Hoofdklasse A:

  W P
1. DOS'46 A1 9 15
2. TOP A1 9 12
3. DVO A1 9 12
4. KZ A1 9 12
5. Dalto A1 9 9
6. Groen Geel A1 9 8
7. AVO A1 9 4
8. Unitas A1 9 0

Hoofdklasse B

Fortuna/Delta Logisitiek A1 – PKC/SWKGroep A1
De Fortunezen moeten zich weer oprichten na de uitschakeling in de play-offs tegen DVO. Hoe anders is dat bij PKC, dat weer kan lachen na een zware periode. Vorig jaar ‘degradeerde’ PKC uit de Hoofdklasse (zaal en veld), maar door het kampioenschap van de A2 blijft het acteren op het hoogste niveau op het veld. En met het ongeslagen kampioenschap in de Overgangsklasse in de zaal bulkt het team nu weer van het zelfvertrouwen. Dat kwam goed tot uiting in deze wedstrijd. Het eerste kwartier was voor PKC (2-5) en dat zette de ploeg in een eerste helft waarin veel gewisseld werd door tot aan de rust, 5-9. Na rust was het een gelijkopgaande wedstrijd van een niet al te best niveau. Veel passfouten en overtredingen (maar onderling respect) kwamen het spel niet ten goede. Het enige wat Fortuna kon doen was de schade beperken, maar PKC mag volgende week tegen DeetosSnel strijden voor plek twee. (Uitslag: 11-15)

DSC A1 – KCC/SO natural A1
De klap dreunt nog hard na in Eindhoven. DSC liep de play-offs in de zaal op doelsaldo mis en dat heeft nog niet iedereen kunnen verwerken. Heel verkeerd begon DSC eigenlijk niet, zeker Atalante Koolen zorgde voor veel gevaar en maakte veel doelpunten. KCC speelde weliswaar lange aanvallen, maar ging met een achterstand de rust in. Na de thee herstelden de Capellenaren zich in een felle, maar faire wedstrijd. Mede met behulp van Anne Dorsman en Roel Visser kwam KCC direct op 8-9 en die voorsprong heeft de ploeg ook niet meer weggegeven. Bij DSC zakte het vertrouwen volledig weg, het enige lichtpuntje was de invalbeurt van Maud Smulders uit de B1. Zij scoorde drie van de vier doelpunten na rust. KCC doet nog mee bovenin, DSC zal zich moeten herstellen. Al hebben zij nog wel een marge van twee punten op de ranglijst. (Uitslag: 11-13)

Oranje Wit A1 – Nieuwerkerk A1
Puntloos ging Oranje Wit in de zaal ten onder, maar ze kon zich direct revancheren op het veld. Het was een moeizame wedstrijd, waarin Nieuwerkerk het voortouw nam. Tot aan de rust en ook een groot gedeelte van de tweede helft stonden de gasten voor. Het ging echter bergafwaarts tien minuten na rust. Niet alleen het tempo ging omlaag, de afronding was er niet meer – laatste twintig minuten scoorde Nieuwerkerk niet meer – en zo groeide Oranje Wit in de wedstrijd. Pas zes minuten voor tijd kon Oranje Wit het duel kantelen door de inbreng van Demi van Dijk en Jesper Vinken (hij kwam voor de geblesseerde Tim van Gent). Oranje Wit knokte hard en dat betaalde zich uit in een krappe, maar belangrijke overwinning. Het onderlinge voordeel blijft mede door een gemiste stip bij Oranje Wit nog wel in het voordeel van Nieuwerkerk. (Uitslag: 13-9)

DeetosSnel A1 – HKV/Ons Eibernest A1
De Dordtenaren maakten geen fout tegen de ploeg uit Den Haag. Ondanks het gemis van Sven Golz (hij kampt met een gebroken vinger) gooide DeetosSnel de wedstrijd eigenlijk al direct op slot. Dennis de Does schoot zijn eerste drie ballen raak. Vanaf de 1-1 heeft de thuisploeg enkel de voorsprong van zo’n drie à vier doelpunten gehad. Uiteindelijk liep DeetosSnel langzaam uit naar zes doelpunten en is de overwinning niet meer in gevaar gekomen. De Eibers werkten hard, maar zullen dit om moeten zetten in resultaat. (Uitslag: 16-11)

Stand in de Hoofdklasse B:

  W P
1.DSC A1 9 15
2. DeetosSnel A1 9 13
3. PKC A1 9 12
4. KCC A1 9 12
5. Fortuna A1 9 10
6. Oranje Wit A1 9 6
7. Nieuwerkerk A1 9 4
8. HKV/Ons Eibernest A1 9 0

 

Datum: 7 mei 2019 - 14:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl