Junioren kruisfinales: Round-Up

Hoofdklasse A-jeugd

Beide finalisten komen uit de Hoofdklasse B; zowel Fortuna als Oranje Wit versloegen met moeite respectievelijk Dalto en DOS'46. Eén wedstrijd was doelpuntrijk, bij de andere voerde de verdediging de boventoon.

Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1 – Fortuna/Delta Logistiek A1
De herhaling van de zaalfinale was toch wat minder sprankelend dan in de Ziggo Dome. Strijd werd er wel geleverd, maar veel doelpunten leverde het niet op. De lage productie was het resultaat van zowel sterk verdedigend werk als een  laag schotrendement van beide kanten. Wel werden er veel kansen genomen, maar de druk was immer hoog. Niet gek dat de wedstrijd gelijkop ging. Tot de 6-6 had niemand de overhand, al draaide Fortuna in de beginfase lastige aanvallen. De reboundkracht van Dalto werd weer eens duidelijk. Joran Sadon, die sowieso een goede wedstrijd speelde, leek niet te stoppen onder de korf. Via een ijzersterk middenstuk liepen de Fortunezen dan toch uit naar 6-9. Een eerste waarschuwing van de Delftenaren, maar die klap kwam Dalto snel te boven. Op de valreep eindigde de eerste helft in 11-12, nog niets gespeeld dus. Zeker niet toen de 12-12 direct na rust binnenviel. Fortuna bleef desondanks telkens aan de goede kant van de score. Verdedigend deed men er nog een schepje bovenop, want in tegenstelling tot de eerste helft werden de snelle doorbraken van de Dalto-dames geneutraliseerd. De tweede keer dat Fortuna op een verschil van drie kwam (13-16) was ook de beslissing van het duel. De Driebergenaren kwamen nog wel een keer op één doelpunt verschil (15-16), maar dat bleek hun laatste wapenfeit. Angelo van der Hout tekende aan voor de laatste treffer en zo verslaat Fortuna Dalto voor de tweede keer in een ‘finale’. Voor Dalto was het wel een goed jaar, maar het pakte geen prijs. Een zwaarbevochten, maar terechte overwinning voor Fortuna. Ze houden uitzicht op titelprolongatie en de dubbel. (Uitslag: 15-17)

Oranje Wit A1 – DOS’46 A1
De doelpunten in Driebergen waren schaars, maar hoe anders was dat in Dordrecht. De eerste vijf minuten waren weliswaar wat afwachtend, maar daarna begonnen de goals te vallen. Oranje Wit sloeg het eerste gaatje naar 5-3 en het behield die voorsprong tot 9-7. Bij 11-12 pakte DOS’46 de eerste, maar ook direct de laatste voorsprong. Een tussensprintje van de thuisploeg betekende alweer een 15-12 tussenstand. Drie doelpunten in de laatste twee minuten voor rust (16-15) van Bonne Bus (twee keer) en de al vroeg ingevallen Fardau de Boer gaven nog hoop aan DOS’46 voor de tweede helft. Maar Oranje Wit maakte direct een eind aan alle hoop. Ze liepen onder aanvoering van een sterk spelende Jessica de Moree uit en bij 21-16 is het verschil zelfs vijf doelpunten. De veerkracht en vechtlust was echter enorm, DOS’46 knokte zich knap terug in de wedstrijd. Wederom was Bonne Bus belangrijk voor zijn ploeg in de tweede helft, maar de kampioen uit de Hoofdklasse B bleef net zo makkelijk doorscoren. Toen Oranje Wit met 26-23 voorstond, sloop de gemakzucht in de ploeg. Dat gebeurde de laatste weken ook, maar nooit gaven ze de wedstrijd uit handen. Ook nu was Oranje Wit, dat aanvallend gewoon niet te stoppen was, gewoon op tijd wakker. Met nog ruim een minuut te spelen had DOS’46 meerdere kansen op de gelijk maker (de stand op dat moment: 27-26), maar de drie schoten vielen niet. Bij een laatste alles of niets poging kreeg Oranje Wit een strafworp mee en Bus ontving zelfs een gele kaart. De strafworp werd afgerond en zo verzekerde Oranje Wit zich van de finale in Bennekom. (Uitslag: 28-26)

Op zaterdag 16 juni vindt het NK Veldkorfbal plaats bij DVO/Accountor. Lees hier alles over het NK Veldkorfbal.

Datum: 10 juni 2018 uur