Junioren Round-Up: speelronde 3

Junioren Round-Up: speelronde 3

Hoofdklasse A-jeugd

Na drie speelrondes zijn er ook maar drie ploegen die tot nu toe geen punten hebben laten liggen: Dalto/BNApp.nl in Hoofdklasse A, PKC/SWKGroep en Fortuna/Delta Logistiek in Hoofdklasse B. Het zegt genoeg over de kwaliteiten van de teams, verschillen zijn er nauwelijks. Iedere ploeg is aan elkaar gewaagd, wat ook dit weekend weer interessante duels opleverde.

Hoofdklasse A
Dalto/BNApp.nl A1 – Groen Geel A1

De klap die al even in de lucht hing, is nu dan toch uitgedeeld aan Groen Geel. De Wormers wonnen hun eerste twee wedstrijden net aan, maar Dalto voerde vanaf minuut een de boventoon. In no-time stond het 4-0. Maar het zou niet de eerste keer zijn dat een voorsprong van Dalto werd weggegeven. Na de 10-7 werd het bijvoorbeeld 10-11, en na de 16-12 kwam Groen Geel weer terug tot 17-16. Ze toonden de gehele wedstrijd veel veerkracht, maar misten de scherpte en wilskracht om zelf het initiatief te nemen. Maar het spel was voor de Driebergenaren, die niet meer in gevaar kwamen toen het definitieve gat werd geslagen: 21-16. Dalto had veel te danken aan Mika Anbeek (zeven doelpunten), Jeremie Westerhoff (zes doelpunten) en Tessa van der Tuijn, die verdedigend een puike wedstrijd speelde. Dalto heeft als enige ploeg nog geen punt laten liggen. (Uitslag: 25-18)

DOS’46 A1 – DVO/Accountor A1
Weer een gelijk opgaand begin, weer trekt DOS’46 de wedstrijd duidelijk naar zich toe, want weer scoort het team meer dan dertig doelpunten in een wedstrijd. Deze week moest DVO eraan geloven, dat tot 6-6 kon bijblijven. Daarna zakte het percentage bij de groen-witten, DOS’46 ging op dezelfde voet door. Het percentage lag erg hoog, misschien viel de uitslag ietwat hoger uit dan het spelbeeld deed vermoeden. DVO speelde namelijk prima, ze hebben zich goed hersteld na het verlies tegen Dalto, maar DOS’46 is simpelweg wat verder. Zo had Roos Scherrenburg een zeer sterke tegenstander in Ilse van der Meulen, terwijl de heren van DOS’46 de steun er goed uithaalden. Kortom, een goede wedstrijd van de ploeg uit Nijeveen. (Uitslag: 32-21)

KZ/Hiltex A1 – OKO/Bies A1
Een zware wedstrijd voor beide ploegen. Koog Zaandijk kwam nooit los in deze wedstrijd, OKO/Bies kon niet echt het initiatief nemen. Daardoor bleef de wedstrijd lang in evenwicht, waar KZ vaak de voorsprong nam. Na de rust (13-11) kwamen de bezoekers beter in de wedstrijd en draaiden ze de rollen eigenlijk om. Ondanks een belangrijke Angelique Dermois met drie doelpunten in de slotfase, konden de Groningers de wedstrijd niet afmaken. Met nog 1.11 minuten op de klok, werd de stand gelijkgetrokken naar 22-22. Het was Rianne Snip die de wedstrijd eigenhandig besliste. Voor KZ zijn de druiven na vorige week nog zuurder, er zal een tandje bijgeschakeld moeten worden. (Uitslag: 22-23)

AVO A1 – AW.DTV A1
Zoals wel vaker startte AVO weer scherp in die sfeervolle Marsdijkhal. In no-time stond het 3-0, en kon de thuisploeg blijven herhalen met het reboundoverwicht. AW.DTV speelde niet slecht, maar was ook niet goed genoeg om een rol van betekenis te kunnen spelen deze wedstrijd. Bij rust zag het er allemaal goed uit voor de ploeg uit Assen, 15-8. Het zakte echter weg bij de gastheren, waar de Amsterdammers van profiteerden. Ze kwamen twee keer terug tot vier verschil. Onder meer door een sterke Margot Wiggerink, die flinke duels uitvocht met Marlou Kuiper. Volgens de scheidsrechter ging de jeugdinternational over het randje, al was het van twee kanten gewoon een felle strijd. Desalniettemin herpakte AVO zich en hield de overwinning in eigen huis. (Uitslag: 29-21)

Hoofdklasse B
Nieuwerkerk A1 – Fortuna/Delta Logistiek A1
Net als op het veld, werd het ook in de zaal nooit echt een topwedstrijd tussen deze twee ploegen, maar boeiend was deze ontmoeting wel. Nieuwerkerk, dat zonder de geschorste Koen Collee aantrad, kreeg het eerste kwartier geen grip op Fortuna: 4-12. Daarbij hadden al zeven Fortunezen, waarvan drie goals van Sanne Alsem, de korf gevonden. Het leek een erg gemakkelijke middag te worden, maar na de 7-15 brak een slechte fase aan van Fortuna, waar niet meer gescoord werd en vier doelpunten weggaf vanaf de 2,5 meter. De ruststand, 11-15, bood dan toch nog perspectief voor Nieuwerkerk. Na rust leek de wedstrijd helemaal te kantelen. Aan de hand van debutant Wouter Wilhelm en Bart Huijser kwam de thuisploeg nog gelijk ook. In tien minuten zuivere speeltijd betekende dat een 10-1 streak. Fortuna schrok op het juiste moment wakker en liep uit naar 20-23. Ze waren in veilige haven, want de eindfase werd gekenmerkt door het sterke verdedigen in de wedstrijd, er werd maar een keer gescoord. (Uitslag: 21-23)

Oranje Wit A1 – DeetosSnel A1
Een heerlijke Dordtse derby, waar alles in zat. Klasse doelpunten, duels werden niet geschuwd en het was gewoon een spannende wedstrijd. Wat dat fysieke gedeelte betreft, de eerste twee doelpunten kwamen voort uit een strafworp. De toon was gezet. Na de 3-5 voorsprong van de uitploeg, was Oranje Wit beter in het aantrekkelijke eerste bedrijf, en kon uitlopen door de scores van Jop Brouwer en Bart Driesprong: 13-9. In de tweede helft was DeetosSnel niet bij machte om de rollen te doen omdraaien, Oranje Wit behield telkens een voorsprong van twee punten. Daardoor zochten de spelers van DeetosSnel te veel naar hun eigen kansen, wat ook weer veel eenschotsaanvallen opleverde. Na de 24-20 kwam de wedstrijd niet meer in gevaar. Een zeer volwassen tweede helft van de thuisploeg, die ook veel te danken had aan het uitstekende verdedigende werk van de dames. Zij maakten het werkelijke verschil deze wedstrijd. (Uitslag: 24-22)

PKC/SWKGroep A1 – Achilles A1
Het moest uit de tenen komen bij PKC, Achilles heeft daarentegen een goede wedstrijd gespeeld in Papendrecht. De eerste helft stond vooral in het teken van ouderwets stuivertje wisselen (3-1, 3-4, 7-7), waar Joël Sanches vijf doelpunten liet noteren. Vlak voor rust leek de thuisploeg nog een gaatje te slaan, maar uiteindelijk stond er een 13-12 ruststand op het bord. Daarna maakte Achilles direct de gelijkmaker, maar moest het bij 17-15 in de achtervolging. Punten zaten er echter niet meer in toen het gat eenmaal op vier doelpunten was geslagen. PKC won deze wedstrijd op kwaliteit, maar zoekt nog naar de juiste vorm. Alleen Mark Klop en Arjen van Houwelingen konden zich onderscheiden. Achilles kan tevreden terugkijken, maar zal zich ook afvragen of er misschien niet wat meer ingezeten had. (Uitslag: 26-20)

TOP/Quoratio A1 – KCC/SO natural A1
Voor beide ploegen een belangrijke wedstrijd tegen degradatie, hoewel je dat qua spel niet zou verwachten bij deze teams. Toch liep het niet helemaal lekker dit weekend. Het was een duel waar TOP – overigens spelend met een niet geheel fitte selectie – wel het initiatief had, maar daar niks mee kon doen. Na rust (6-6) ging het al wel beter. De Sassemse formatie had meer kansen en meer aanvallen, maar een groot verschil werd er niet gemaakt. TOP vergat om door te drukken, waardoor KCC toch een puntje mee kon nemen naar Capelle aan den IJssel. (Uitslag: 17-17)

Datum: 29 november 2016 uur
Door: Redactie Korfbal.nl