Junioren Round-Up: speelronde 5

Junioren Round-Up: speelronde 5

Hoofdklasse A-jeugd

De countouren van de competitie worden steeds meer zichtbaar. Nieuwerkerk ontpopt zich als de grote man in de Hoofdklasse A, in de andere poule verstevigt PKC haar positie en zetten ze even een seizoensrecord (grootste uitslag) neer. En voor de rest? Scherpte leek een sleutelwoord voor de middenmoters en degradatiekandidaten.

Hoofdklasse A
Nieuwerkerk A1 - SKF A1

Het is geen moment spannend geweest in Nieuwerkerk, de nummer acht kon geen vuist maken. Na een kwartier stond het dan ook al 7-1, dus niks aan de hand voor de nummer een. Timo Grashoff onderscheidde zich in de eerste helft met zijn vele steals, waardoor SKF weinig kon forceren in de aanval. In de tweede helft ging het al wat beter, hoewel Nieuwerkerk eerst nog op 18-5 kwam. Maar dat verschil werd niet groter. Na de 19-6 en 20-7 hadden Emma Collee en Babette Blok beiden vier goals gemaakt, de dames speelden een belangrijke rol in de goede wedstrijd van de koploper. De wedstrijd was natuurlijk al lang gespeeld, en dan weet Niels Stuurstraat wel hoe laat het is. Met zijn derde one-hander (29-16) en zijn uiteindelijke tiende treffer (31-18) was hij weer een van de smaakmakers bij Nieuwerkerk. (Uitslag: 31-18)

DOS '46 A1 - DSC A1
DOS’46 deed wat het moest doen, winnen. Want na twee winst- en twee verliespartijen is een ticket voor de play-offs zeker niet dichtbij. De gastheren begonnen goed, het klassenverschil werd duidelijk, en ze bouwden een aardige voorsprong op. Vooral de fysieke kracht aan de mannenkant was iets waar DSC niet tegen opgewassen was. Alleen Esmee Reurling bezorgde haar dame een moeilijke middag, maar over de hele linie kwamen de Eindhovenaren wat tekort. Toch was het aan de verdediging van DOS’46 te danken dat DSC niet terugkwam in de wedstrijd, want aanvallend liep het in een vak niet. Na de 14-11 zette DOS’46 weer even aan (18-11) en stelden ze de overwinning veilig. De wedstrijd ging als een nachtkaars uit. (Uitslag: 21-14)

OVVO/De Kroon A1 - Groen Geel A1
Als OVVO wat beter met haar kansen was om gegaan in de eerste helft, had het nog een spannende wedstrijd kunnen worden. Zo werden er onder meer twee stippen gemist. Maar in de loop van het duel kreeg Groen Geel de controle. De rebound stond sterk en via goede aanvallen liep de uitploeg uit naar 5-11 bij rust. Na rust denderde de regerend landskampioen door en speelde OVVO eigenlijk geen rol van betekenis meer. De concentratie was er niet meer en een punt zat er al niet meer in. Uitblinker in deze wedstrijd was Jasper de Leeuw. Niet alleen produceerde hij een mooie onehander, maar zette ook een persoonlijk record neer, een ‘career-high’: negen doelpunten in een wedstrijd. (Uitslag: 11–28)

Fortuna/Delta Logistiek A1 - LDODK/Rinsma Fashion A1
Zo’n uitslag kom je niet vaak tegen in de A-junioren Hoofdklassen. Eigenlijk nooit. Maar de regenbuien die over Delft trokken zorgden voor een gevaarlijk en onbespeelbaar veld. Nadat de wedstrijd in de eerste helft al een keer was stil gelegd, floot de scheidsrechter een minuut na de rust definitief af. Desalniettemin werd het ook in een helft duidelijk dat Fortuna de betere ploeg was dan LDODK. De Friezen kwamen, onder hoge druk van de thuisploeg, moeilijk tot scoren. Fortuna had het initiatief en gaf dat niet uit handen. Maar hoe nu verder met de tweede helft? Indien de uitslag van deze ontmoeting aan het eind van de competitie nog van invloed is, zal LDODK alsnog een keer naar Delft moeten afreizen. (Uitslag: 11-3)

Hoofdklasse B 
PKC/SWKGroep A1 - Tempo A1

Tempo speelde al een heel aardig seizoen, maar PKC blijft voorlopig echt de beste in de Hoofdklasse B. De Papendrechters startten fantastisch. Het stond 9-1 na negen minuten. Ze waren scherp in de afronding, heer en meester in de rebound en speelden gewoon aantrekkelijk korfbal. Sowieso werd er in de eerste helft de korf makkelijk gevonden: 22-8. Onder meer Luca van der Waal en Mark Klop scoorden er rustig op los. Al haalde PKC de 40 niet, de tweede helft was zeker niet plichtmatig. Tempo speelde niet eens onaardig, maar was wel toeschouwer in het schouwspel van de koploper. (Uitslag: 37–16)

Dalto/BNApp.nl A1 - TOP/Quoratio A1
Dalto startte scherp en liep uit naar een 9-4 voorsprong. TOP was niet scherp in het begin, niet voor het eerst dit seizoen, en ze kregen maar geen grip. Desondanks kwamen ze vlak voor rust nog wel terug tot 11-9. In de tweede helft dichtten de Sassenheimers dat gaatje en pakten ze zelfs de voorsprong. TOP, en met name Demi Postma, speelden een constante en goede wedstrijd. Aan de andere kant glipte de wedstrijd Dalto zo uit de vingers. Van 13-13 kwam TOP 13-17 voor. Ze streden Dalto moe, en dat bleek later ook wel. Het vat was leeg, waardoor het aanvallend stroef ging. Er werd te veel gevraagd van Jeremie Westerhoff en Tessa van der Tuijn, die in de eerste helft een prima indruk maakten, maar ook zij waren op. TOP pakt al met al een verdiende zege. (Uitslag: 17-19)

DVO/Accountor A1 - Oranje Wit A1
Een scherp begin van beide ploegen, waarna DVO toch het initiatief nam gedurende het eerste bedrijf. De formatie uit Bennekom had de zaakjes goed op orde in de verdediging, de spelers wisten wat ze moesten doen. De dames haalden de aangeef eruit, en er werd veel druk gegeven op de spitsen Bo Oppe en Jop Brouwers. Oppe toonde echter kwaliteit en hield zijn ploeg eigenhandig in de wedstrijd. Vlak voor rust zorgde hij met twee doelpunten ervoor dat Oranje Wit niet met een achterstand de kleedkamers op zocht: 12-12. Vervolgens kwamen de Dordtenaren beter de kleedkamers uit (15-18), maar pakte DVO de draad op. ‘Ex’-junioren Isa Klein Tuente en Menno van der Neut kwamen het veld in. Zij brachten dat extra beetje wat de groen-witten nodig hadden. DVO kwam langszij en speelde de wedstrijd eigenlijk gecontroleerd uit. Oranje Wit leunde daarvoor te veel op Oppe. Zo verliest Oranje Wit de aansluiting op de top, terwijl DVO een prima seizoen kent. (Uitslag: 23–21)

DeetosSnel A1 - AW.DTV A1
Er viel weinig te juichen voor de Amsterdammers tegen een ontketend DeetosSnel. De thuisploeg was gemotiveerd en drukte dat ook uit in de score. Waar vorige week verdedigend nog wel wat foutjes werden gemaakt, waren de spelers daar deze keer niet op te betrappen. En aanvallend? Vooral de vrije ballen, doorloopballen en kleine kansjes werden goed afgerond. In de tweede helft, toen de wedstrijd al was gespeeld, had DeetosSnel misschien richting de veertig goals kunnen gaan, maar daarvoor ontbrak de scherpte. AW.DTV kwam er aanvallend niet uit, maar Thijm de Wilde zorgde ervoor dat de stand enigszins draaglijk bleef. Bovendien luisterde Coen van der Vliet zijn rentree op met een mooie fade-away. Verder was het DeetosSnel dat de wedstrijd in handen had. (Uitslag: 30-15)

Datum: 4 oktober 2016 - 10:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl