#KC18 Round-Up dag 2

#KC18 Round-Up dag 2

Korfbal Challenge

Dag twee is een feit, Suriname zorgde voor een verrassing door Fortuna te verslaan. TeamNL Korfbal verlsloeg Chinese Taipei en ook in de andere twee wedstrijden waren de Hollanders de bovenliggende partij. Wat gebeurde er op dag twee? Tijd voor de Round-Up!

Talent TeamNL Korfbal - China
Talent TeamNL Korfbal oogste op dag één lof, maar geen punten en dat gold ook zeker voor haar tegenstander China. De Aziatische ploeg schoot uit de startblokken en liep via onder andere drie doelpunten van Jing Zhao uit naar een 2-6 voorsprong. Het eerste kwart (4-7) was duidelijk voor China, maar nog voor rust had de ploeg van Kees Vlietstra de schade hersteld. Jop Brouwer had een grote rol in de uiteindelijk riante ruststand (15-10), met vijf doelpunten, waaronder een wel heel fraaie onehander. Na de rust veranderde het scoreverloop nauwelijks. Totdat Zheheng Tang mocht aanleggen voor een vrije bal, hij leverde zijn vrije bal af bij vakgenoot Dongjie Zhang die daarna fraai afrondde. China kroop dichter en dichterbij en kwam in het vierde kwart via Li Xing - haar vijfde doelpunt - terug tot 21-20. Het schudde de Nederlandse talenten wakker, binnen no-time was het verschil weer drie en bleek de wedstrijd echt gespeeld. Jop Brouwer speelde een sterke wedstrijd en werd door het publiek ook benoemd als Player of the Match. Uiteindelijk won Talent TeamNL Korfbal riant. (Uitslag: 29-22)

Fortuna/Delta Logistiek - Suriname
Gezien het vierdaagse programma besloot Fortuna/Delta Logistiek om haar opstelling volledig te veranderen ten opzichte van een dag eerder. Het moest ook wel, op dag één zag het Roos van Groen en Jessica Lokhorst wegvallen met een blessure. Hoewel het niet het team is wat de Korfbal Leaguevolgers van Fortuna gewend zijn, leek er toch drie kwarten lang niets aan de hand voor de Delftenaren. In het vierde kwart stonden ze onbedreigd met 17-11 op voorsprong. Een marge die pas vierenhalve minuut voor het einde begon te slinken. Het geloof bij Suriname op een stunt kwam echter pas toen Randell van der Steen met nog anderhalve minuut de aansluitingstreffer binnen schoot. Merijn Sevenhuijsen dacht met zijn directe antwoord (20-18) voor de beslissing te zorgen, maar daar was zijn directe tegenstander Gerald van Dijk het niet mee eens. ’De Zwarte Parel’ maakte zijn zevende doelpunt van afstand, om vervolgens in de slotminuut een strafworp te forceren die hij uiteraard zelf benutte. Geen simpele overwinning voor Fortuna, maar een verlenging waar de Golden Goal voor de beslissing moest zorgen. De Delftenaren kregen de eerste aanval, maar verzuimden om te scoren, waardoor Suriname de kans kreeg om het af te maken. In een hectische aanval kreeg Sijmen van den Bergh de strafworp tegen na een overtreding op Susila de Klein. De Fortunees kon het niet geloven, maar moest accepteren dat De Klein de strafworp nam. Eerder in de wedstrijd miste ze deze opgelegde kans, maar op het moment dat de eerste Surinaamse Korfbal Challenge-overwinning op het spel stond, bleef ze ijzig kalm. Suriname zorgt met de winst voor een daverende verrassing. (Uitslag: 20-21)

TeamNL Korfbal – Chinese Taipei
Na de overwinning tegen Suriname op dag 1 van de Korfbal Challenge was voor TeamNL Korfbal op dag 2 Chinese Taipei aan de beurt. Nadat de Taiwanezen een valse start beleefden met een gemiste stip barste het Oranjegeweld los. Aanvoerder Laurens Leeuwenhoek was twee keer zuiver, gevolgd door een doelpunt van Geertje Hoekstra met een pass recht uit het andere vak. De oranje doelpuntenkraan leek niet meer dicht te krijgen. Waar de TeamNL keer op keer met gemak de korf vond, liep het een stuk lastiger voor Chinese Taipei. De ploeg moest het lange tijd doen met slechts twee doelpunten uit strafworpen, voordat Ya-Wen Lin met een vrije bal de 10-3 op het scorebord kreeg. Zij was het ook die in het tweede kwart het verschil nog op 10 wist te houden, met drie treffers in de eerste helft. Toen de teams bij 18-8 weer aan de tweede helft begonnen, viel de score echter na twee doelpunten stil. Bondscoach Wim Scholtmeijer besoot daarop het gehele aanvallende vak in één klap te wisselen. Het effect was meteen te merken, aangezien drie van de vier invallers voor het einde van het derde kwart de korf wisten te vinden. Het vierde kwart begon met twee doelpunten van Taiwanees Chun-Ta Chen, maar het duurde niet lang voor de verhoudingen weer hersteld waren. De 29-12 van Jelmer Jonker werd met luid gejuich van de jeugdige fans verwelkomd, waarna Marjolijn Schenk het dertigste Nederlandse doelpunt mocht maken. Dit bleek het laatste Oranjedoelpunt, ondanks de vrije bal twee seconden voor het eindsignaal. Zodra de vrije bal ingefloten werd, liep een speler van Chinese Taipei namelijk de cirkel in. Normaalgesproken resulteert dat in nog een vrije bal, maar het eindsignaal klonk door de zaal voor de scheidrechter kon fluiten. De vrije bal mocht niet opnieuw genomen worden. Het was echter een detail wat de uitslag betreft, want die was overduidelijk. (Uitslag: 30-13)

Diamonds - TOP/SolarCompleet
In het eerste kwart van de wedstrijd nam TOP, ondanks dat België begon met de aanval, de eerste voorsprong door een goal van Fenna Jagtman. TOP nam het initiatief en was goed in de rebounds. Wel begingen de Sassemers in de beginfase veel overtredingen, waardoor ze binen zes minuten drie vrije ballen tegen kregen. België ging vanaf dat moment langer aanvallen en zij wisten meer rebounds te pakken waardoor er meer kon worden herhaald. Het zelfvertrouwen bij België nam toe toen Brent Struyf de bal binnenhield waarna Dimi Isenborghs hem erin schoot. Het eerste kwart eindigde in 3-7. Nick Pikaar begon het tweede kwart uitstekend, door veel ballen te onderscheppen in de verdediging. Hierdoor kreeg de aanval meer balbezit. Ook Mick Snel kreeg de bal totdat hij naar zijn oog greep. Na wat onduidelijkheid bleek dat zijn lens eruit was gegaan en dat deze er weer terug in moest. Dat de lens daarna goed was bleek uit het feit dat het eerste doelpunt na dit incident was van Snel zelf. Even later werd er afgevraagd of Mostard geen lenzen nodig heeft, want hij stormde op de boarding af en moest het zelf even recht terugzetten. België had meer rebounds en TOP maakte verrassend veel overtredingen waar vrije ballen uitkwamen. TOP scoorde steeds eerst, wat in de eerste aanval hierna van België meteen werd rechtgetrokken. Na te veel opmerkingen tegen de scheids kreeg coach Jan Niebeek een gele kaart. In het laatste kwart begonnen de Belgen verdedigend sterk. TOP ging drie keer door de schotklok, iets waar België totaal geen last van had. De Diamonds werden op dit moment van de wedstrijd zuiverder, en TOP zwakte af en ging wederom twee keer door de schotklok. Uiteindelijk speelden de Sassemers de wedstrijd goed uit en boekten zo hun tweede overwinning van het toernooi. (Uitslag: 19-22)

Datum: 28 december 2018 - 23:15 uur
Door: Redactie Korfbal.