#KC18 Round-Up Finaledag!

#KC18 Round-Up Finaledag!

Korfbal Challenge

De grootste attracties op dag 4 van de Korfbal Challenge in Rotterdam waren natuurlijk de kleine en de grote finale tussen respectievelijk de Oranjegeneraties en de Korfbal Leaguefinalisten, maar wie had besloten vroeg te komen zal zeker niet teleurgesteld zijn geweest. Waar het duel om plek 7 al snel een enorm vermakelijke wedstrijd werd, werd de strijd om plek 5 op het scherpst van de snede uitgevochten.

Suriname – China
Het sfeertje zat er al vroeg in bij het duel tussen China en Suriname. Over de borden van Topsportcentrum Rotterdam waren vlaggen van de landen geplaatst, en de trucjes van spelers als Ivan Karsters brachten keer op keer de toeschouwende handjes op elkaar. Met een zevende plek op de Korfbal Challenge op het spel was het China dat als betere opende. De ploeg liep uit naar 3-0 en 4-1, maar al via Karsters kwam Suriname nog in het eerste kwart op 5-5. Romy Braumuller zorgde vlak voor de eerste korte pauze zelfs nog voor 6-5. In het tweede kwart kon de Grote Ivan Karsters-Show beginnen. Jing Zhao maakte de stand eerst weer gelijk, maar China wist in de eerste helft niet meer op voorsprong te komen. In plaats daarvan liet Suriname een staaltje stijlkorfbal zien. De ploeg zorgde voor een enorm aantrekkelijke wedstrijd met als boegbeeld Karsters, en ook de Chinezen lieten mooie acties zien. Met rust stonden de ploegen nog op een gelijke hoogte van 13-13. Vervolgens leek China er vandoor te gaan via Zheheng Tang en voor de vierde keer die middag Zhao, maar in het restant van het derde kwart ging Suriname erop en erover, in een serie waar Karsters nog als een uitglijdende topschaatser door de boarding ging. Aan het begin van het laatste kwart was de stand 20-16, wat alleen maar reden leek om meer mooie dingen te laten zien. Ook voor de Chinese invallers waaronder Litian Cao - eerder nog belangrijk voor China U19 op de Talenten Challenge - was de Zuid-Amerikaanse ploeg niet meer te stoppen. Suriname wist uiteindelijk net niet de 30 te halen, ondanks een strafworp bij 29-21. Dat werd de eindstand, waarna de spelers en het publiek elkaar met recht bedankten. (Uitslag: 29-21)

Chinees Taipei – Diamonds
Na de vermakelijke wedstrijd om de zevende plek mocht het publiek in Rotterdam zich opmaken voor een bloedstollend spannende wedstrijd, al wist het dat zelf nog niet. Vanaf de eerste minuut lagen de Diamonds en Chinees Taipei elkaar het vuur aan de schenen. In het eerste kwart werd de marge tussen de ploegen nooit groter dan één, en besliste Tess Mathis de stand na 10 minuten met de 5-6 vanaf de strafworpstip. In het tweede kwart liepen de Belgen ineens weg door via 6-7 de sprong naar 6-10 te maken. De Taiwanezen counterden en vonden de aansluiting met een schot van Chun-Hsien Wu, maar Lars Courtens en Jari Hardies schoten op scherp en brachten het verschil weer terug. De ploegen gingen rusten bij 11-15. In de tweede helft leken de Diamonds de controle door te zetten met een prachtige combinatie tussen Courtens en Christoph Hellemans. Cin Chen en invaller Chin-Yu Kao staken echter een stok in het Belgische wiel. Zij vonden namelijk de aansluiting bij 15-16, waarna Tzu-Yao Huang met een kreet van ontlading de gelijkmaker in de korf gooide. Vervolgens kon het stuivertje wisselen weer beginnen, terwijl het tempo waarin de doelpunten vielen omlaag zakte. Hierdoor werd de spanning alleen maar groter. De score bleef lang op 21-20 hangen, maar met nog ruim zes minuten op de klok vond Courtens de gelijkmaker, waarmee vier van de vijf doelpunten in het laatste kwart gevallen waren. Het laatste doelpunt kwam van de handen van Vlaamse invaller Dimi Isenborghs. Hij liet de Taiwanezen nog een minuut of drie om er weer bij te komen, maar er vielen geen doelpunten meer in Topsporthal 1. De Diamonds versloegen Chinees Taipei in een zinderende wedstrijd, en claimen daarmee de vijfde plek op de Korfbal Challenge. (Uitslag: 21-22)

TeamNL Korfbal - Talent TeamNL Korfbal
Talent TeamNL nam het in de kleine finale op tegen ‘grote broer’ TeamNL. Het begin van de wedstrijd was voor de talenten: zij kwamen op een snelle 0-3 voorsprong. De bliksemstart van Talent TeamNL bleef ook bij bondscoach Wim Scholtmeijer niet onopgemerkt, want al na een paar minuten waren het Laurens Leeuwenhoek en Alwin Out die het veld mochten betreden. En waar bij het eerste kwart de start voor Talent TeamNL was, opent het grote Oranje de score in het tweede kwart. De thuisploeg, ook spelend in het oranje, zocht in deze fase meer de 2-2, en dat leek zich in eerste instantie uit te betalen. Toch wist Talent TeamNL zich op te richten, onder meer door prachtige goals van Jeffrey van Huenen en Brett Zuijdwegt. Het scorebord gaf in de rust een 9-13 tussenstand aan. Ook in kwart drie hadden de talenten het betere van het spel: zij breidden hun voorsprong uit naar 9-15, waardoor TeamNL gedwongen werd tot het nemen van de time-out. Daar gebeurde er iets opmerkelijks, want waar Wim Scholtmeijer tot dan toe de spelers alleen liet tijdens de time-outs, riep hij nu het team bijeen om de koppen de juiste kant op te krijgen. Deze zet leek te werken, want in de fase die volgde wist TeamNL terug te komen in de wedstrijd. Na drie kwarten was de stand 13-15. Jelmer Jonker werd in de ploeg gebracht om een doelpunt te forceren, maar het was Marloes Frieswijk die de aansluitingstreffer scoorde. De 16-16 van Marjolein Kroon was de eerste gelijke stand sinds 0-0 in de wedstrijd, en toen TeamNL later zelfs op voorsprong kwam leek dat een keerpunt in de wedstrijd te worden. Toch richtte het team van Kees Vlietstra en Ruben Boode zich nog één keer knap op, maar bij 20-17 was Talent TeamNL door zijn krachten heen. Ervaring gaf de doorslag voor TeamNL, maar de jonge talenten mogen trots zijn op hun vierde plaats. (Uitslag: 22-19)

Datum: 30 december 2018 uur
Door: Redactie Korfbal.nl