Kim Petersen (DOS’46): ‘Trots op mijn plek in het eerste’

Korfbal League1

Kim Petersen maakte twee weken geleden tegen AW.DTV haar Korfbal League-debuut voor DOS’46. De 19-jarige dame, die dit jaar overkwam vanuit de junioren, is verheugd met de twee basisplekken die ze tot nu toe heeft gehad. Petersen moet nog wel wennen aan het niveau. “Als je tien goals om je oren krijgt tegen Ilona van den Berg, ga je toch denken: kan ik het wel?”

Maar het ligt natuurlijk iets genuanceerder. “Ilona van den Berg is misschien wel de beste speelster in de Korfbal League. Maar als ik een wedstrijd speel ben ik daar niet mee bezig. Achteraf kan ik pas relativeren. Tot nu toe is het voor mij gewoon heel erg wennen aan het niveau, nadat ik eerst rustig ben gebracht in het tweede op het veld. Werkelijk alles is anders dan de junioren en het tweede. De druk ligt daar gewoon veel lager en fysiek en mentaal is de Korfbal League zwaar. Ik ben niet tevreden over wat ik tot nu toe heb laten zien, maar dat komt vooral omdat ik niet snel tevreden ben met mezelf.”

De Nijeveense ploeg pakte tot nu toe twee punten uit twee wedstrijden. “Tegen AW.DTV boeken we een ontzettend belangrijke overwinning en tegen KZ/Hiltex verspelen we het eigenlijk al in de beginfase. We waren toen niet scherp genoeg en liepen vervolgens achter de feiten aan. Toch is het geen schande dat we van die ploeg verliezen. En we pakken het de tweede helft gewoon goed op: dat biedt perspectief. Verdedigend was het wel weer even slikken. Esther Cordus was erg zuiver en scoorde veel goals. Ik sta tot nu toe altijd tegen de aanvallende dame omdat Geertje Hoekstra wat meer ervaren is en mij daardoor goed kan coachen en kan meekijken. Dat kan nog beter, maar ik ben ervan overtuigd dat ik snel stappen ga maken op dit niveau.”

Genieten van het moment
“Ondanks dat ik veel van mezelf eis en ik vanaf het begin in het eerste had willen zitten, ben ik nu ontzettend trots op mijn plek in het eerste. Bij het voorstellen van de teams kijk ik als we thuis spelen wel eens naar het muurtje en dan denk ik: daar stond ik vorig jaar nog en nu mag ik hier spelen. Dat geeft een mooi gevoel. Verder probeer ik niet teveel contact te maken met het publiek. Er staan natuurlijk familieleden en vrienden te kijken en ik wil niet gegrepen worden in zo’n emotioneel moment. Ik wil me focussen op de wedstrijd en niks mag me daarin afleiden.”

“Vergeleken met de A1, waar ik wat aanvallender speelde, heb ik nu een andere rol. Ik sta meer in de steun en dat is helemaal niet erg, maar ik moet nog wel groeien in die rol. Ik speel nog wat terughoudend en dat is denk ik onbewuste zelfbescherming. Ik ben een speelster die graag de tweede kans loopt en dat moet ik nu iets meer gaan oppikken. Maar prioriteit nummer één is natuurlijk overeind blijven in de Korfbal League en de teamprestatie. Daar wil ik alles voor doen.”

DOS'46 ruikt bloed
Zaterdag speelt Dossie tegen kampioenskandidaat TOP/Quoratio. Petersen ruikt kansen tegen die ploeg. “Aan de ene kant is TOP natuurlijk één van de beste ploegen van het land, maar aan de andere kant zijn zij ook nog aan het bouwen en treffen we ze misschien wel op het goede moment. Maar hetzelfde geldt eigenlijk voor onszelf. We zijn beter dan in de voorbereiding, maar er moet nog wel wat gebeuren. Ik heb in ieder geval heel veel zin in de wedstrijd tegen TOP. Het is voor mij natuurlijk weer een nieuwe ervaring tegen een geweldige ploeg”, besluit de speelster van Jong Oranje.

Datum: 2 december 2016 uur