KL vooraf: opnieuw een jaar van overleven voor AW.DTV

Korfbal League

Op 18 november spelen landskampioen TOP/Quoratio en PKC/SWKGroep de openingswedstrijd van een nieuw seizoen Korfbal League. Wie gaan er deze competitie verrassen? Waar zijn de verwachtingen bescheiden? Welke spelers kunnen cruciaal zijn bij hun clubs? Op Korfbal. dagelijks een vooruitblik. In deel 2: AW.DTV. Ondanks aanwezigheid Ilona van den Berg, Beste Speelster van de Korfbal League vorig seizoen, wordt het weer een kwestie van overleven.

Twee doelpunten te weinig scoorde AW.DTV, om DVO/Accountor op onderling resultaat onder zich te houden. Daardoor eindigden de Amsterdammers als negende, waren er play-downs, maar die werden overleefd. Ook nu zal het een zwaar seizoen worden voor AW.DTV, maar de ervaringen van vorig jaar kunnen wel eens heel goed van pas komen.

Met een nieuwe trainer en assistent-trainer, twee nieuwe dames en een teruggekeerde heer heeft AW.DTV de selectie toch weer een paar nieuwe prikkels weten te geven. In de hoofdstad zagen ze Maarten van Brenk vertrekken naar NOVA, terwijl Leanne Schimmel haar schoenen aan de wilgen heeft gehangen en Thomas Hoekstra zijn geluk bij Unitas/Perspectief beproeft. Daarvoor in de plaats kwamen Susila de Klein (OVVO/De Kroon) en Demi van Oosten (KCC/SO Natural) naar AW.DTV, evenals oude bekende Bret Nolthuis. Na een jaartje bij Blauw-Wit is hij terug op het oude nest.

Met Nolthuis, De Klein en Van Oosten in de gelederen gaat AW.DTV op jacht naar een verbetering van de prestatie van vorig jaar. Toen eindigden de Amsterdammers als debutant in de Korfbal League op een negende plaats, en moest er tegen verliezend Hoofdklassefinalist TOP (A) gespeeld worden om een plek in de Korfbal League veilig te stellen. De ervaring van de Korfbal League nam AW.DTV in deze wedstrijden mee, en misschien is dat ook wel de reden dat er twee keer met drie punten verschil werd gewonnen van de Zeeuwen. Zo bleef AW.DTV behouden voor het hoogste niveau, en is er ook dit jaar weer een Amsterdamse derby.

Vorig seizoen werd die clash er eentje voor in de geschiedenisboeken. Blauw-Wit won met 38-32, waardoor het recordaantal doelpunten in één wedstrijd werd aangescherpt. Ook in andere wedstrijden liet de ploeg, waar Jan Bongers en Arthur Carolus de opvolgers zijn van Floris Stam en Iwan Hazendonk, weinig moeite te hebben met het vinden van de korf. Daar tegenover staat ook dat er genoeg wedstrijden waren waarin AW.DTV flink wat tegentreffers incasseerde, zonder dat er zelf nou een karrenvracht aan doelpunten werd gemaakt. Wil AW.DTV zich direct veilig spelen zónder het spelen van minimaal twee extra wedstrijden, dan zal daar het grote verbeterpunt zitten.

Met de piepjonge selectie van AW.DTV is het afwachten hoe constant de ploeg kan zijn over de lengte van een heel seizoen. Demi van Oosten deed bijvoorbeeld al de nodige ervaring op bij KCC en speelde met Fortuna/Delta Logistiek A1 in de kruisfinales, maar spelen op het hoogste niveau gedurende een volledig seizoen is toch anders. Lindsy Krop maakte als juniore ook al haar minuten op het hoogste niveau en vulde dat heel behoorlijk in. Dit jaar maakt zij definitief deel uit van de selectie en is de vraag of zij zich in de basis spelen? En ook meest interessant: wie neemt de plek van Maarten van Brenk over? Cedric Pardieck lijkt een gegadigde, net zoals de teruggekeerde Bret Nolthuis. Hij speelde vorig seizoen een handvol wedstrijden voor Blauw-Wit en maakte ook een handvol doelpunten, maar een onuitwisbare indruk liet hij niet achter. Misschien dat hij dat bij zijn eigen club wel kan bewerkstelligen?

Het veldseizoen van AW.DTV, in de hoofdklasse, was niet denderend, maar daarbij speelt ook mee dat Ilona van den Berg pas in de zaal weer aansloot bij de selectie. Het veld slaat de Beste Speelster van het seizoen 2015/'16 over in verband met haar enkels. En het is voor de Amsterdamse club ook te hopen dat Jim Snel een heel seizoen inzetbaar is. Vorig jaar moest hij een flink aantal wedstrijden aan zich voorbij laten gaan en dat scheelt natuurlijk enorm.

Datum: 9 november 2016 - 12:00 uur