KL vooraf: plek negen kampioenschap voor DSC

Korfbal League

Op 18 november spelen landskampioen TOP/Quoratio en PKC/SWKGroep de openingswedstrijd van een nieuw seizoen Korfbal League. Wie gaan er deze competitie verrassen? Waar zijn de verwachtingen bescheiden? Welke spelers kunnen cruciaal zijn bij hun clubs? Op Korfbal. dagelijks een vooruitblik. In deel 1: DSC. De promovendus, voor wie plek negen een fantastische prestatie zou zijn.

Met André Kuipers trok DSC een trainer aan die het klappen van de zweep beter kent dan wie ook. Als speler is de Fries gepokt en gemazeld in het topkorfbal. Daarnaast keerde Joan Vos terug op het oude nest, en nam zij haar vriend Sven van Baggum mee. Nu heeft Van Baggum geen ervaring in de Korfbal League en Vos maar beperkt (bij KZ/Hiltex), maar zij brengen toch een stukje kwaliteit mee. En alle kwaliteit is welkom bij een promovendus.

Daarom zal DSC erg content zijn dat de selectie verder bij elkaar is gebleven. Dennis Snel en Tjeerd Kooiman zorgen aan herenzijde voor de nodige ervaring, terwijl er met de gebroeders De Wit ook twee (letterlijk) grote talenten rondlopen in Eindhoven. Met name op Timo de Wit zal gelet worden. In de Hoofdklassefinale tegen TOP (A) was hij dé uitblinker, en dat als negentienjarige. Een puntspeler pur sang, die ook nog eens de lengte heeft om onder de korf van grote waarde zijn. Eigenlijk kan datzelfde gezegd worden van zowel Robbe de Wit als Van Baggum. Boomlang, maar ook loepzuiver. En bij de dames loopt er ook een aantal aardige schutters rond. Maaike Roubos bijvoorbeeld - al is zij mogelijk geen basisspeelster - maar ook de jonge Lotte van Montfoort. In dat opzicht zijn er genoeg spelers om rekening mee te houden.

Waar het DSC gaat brengen? Waarschijnlijk zijn er veel mensen die de ploeg van Kuipers als degradatiekandidaat nummer één zien. Niet gek wanneer een ploeg zijn debuut maakt op het hoogste niveau. Een jaar eerder werd dat trouwens ook gezegd over AW.DTV. Daarmee is ook meteen de grootste concurrent van DSC genoemd. Ten opzichte van vorig seizoen lijken alle ploegen nóg dichter naar elkaar toegetrokken qua niveau, met AW.DTV en DSC als twee ‘buitenbeentjes’ die de invulling van de plaatsen negen en tien zullen bepalen.

Na een tweede plaats in de poule, twee punten achter TOP (A), rekende DSC in de kruisfinale verrassend af met torenhoog favoriet Wageningen. In de Hoofdklassefinale was er vervolgens geen houden aan voor TOP (A). DSC kroonde zich terecht tot winnaar en promoveerde zo voor het eerst in de historie naar de Korfbal League. Halverwege het veldseizoen is DSC koploper in haar Hoofdklassepoule, ondanks nederlagen tegen Sporting Trigon en DeetosSnel. Daardoor blijft de hamvraag; heeft DSC daadwerkelijk genoeg kwaliteit om een serieuze rol te spelen in de Korfbal League?

Datum: 8 november 2016 - 13:00 uur