KNKV gaat kennis over blessurepreventie met anderen delen

KNKV gaat kennis over blessurepreventie met anderen delen

Korfbal

Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Waar gesport wordt, vallen blessures. Maar hoe minder spelers geblesseerd raken, hoe beter. Daarom organiseert www.veiligheid.nl binnenkort een symposium waarbij veel sporten samenkomen om te praten over blessurepreventie. Kees Rodenburg spreekt tijdens dat congres namens het KNKV.

Een van de redenen dat Rodenburg aanwezig is op dat evenement is om de visie en werkwijze van het KNKV te vertegenwoordigen. Als directeur van de korfbalbond was hij al vaak aanwezig tijdens eerdere gesprekken tussen sportbonden met betrekking tot blessurepreventie. "Het KNKV is namelijk al goed bezig met blessurepreventie", vertelt hij. "Dan gaat het over het opleidingen van coaches. Het aansturen en begeleiden van verenigingsverzorgers. We hebben recentelijk meegedaan aan een campagne voor het preventief dragen van braces. Zo doet de bond er veel aan om blessures zo veel mogelijk te voorkomen. Helemaal voorkomen kan nooit bij sporten. Maar zo veel mogelijk wel."

Andere bonden
Rodenburg denkt dat de korfbalsport ten opzichte van andere sporten er goed voorstaat als het gaat om het voorkomen en laten genezen van blessures. "We hebben een geweldige medische commissie met enorm veel wetenschappelijke kennis. Met Frank Backx als voorzitter hebben we de enige hoogleraar sportgeneeskunde van Nederland in onze commissie. Verder zitten er nog tal van andere specialisten en fysiotherapeuten in. Samen hebben zij enorm veel wetenschappelijke kunde. Daar mogen we trots op zijn."

Volgens de directeur speelt de medische commissie een belangrijke rol in het medisch beleid van het KNKV. "Zij kijken bijvoorbeeld naar de belasting van de spelers bij de vertegenwoordigende nationale teams. Hebben een stem in het dopingbeleid. Spelen een grote rol in de medische opleiding van trainers en verzorgers. De medische commissie is op dit gebied gewoon enorm belangrijk."

Verbeteringen
Toch kan het altijd beter, beseft Rodenburg terdege. "Als je kijkt naar de start van het seizoen bijvoorbeeld. Welke oefeningen komen er allemaal wel niet voorbij? Wat is wel nuttig als het blessurepreventie betreft en wat werkt juist niet? De kennis daarover moet worden uitgebreid en verder gedeeld. Maar ook de belasting van de grote talenten bij de clubs moet beter. Sommige spelers uit de A1 worden ook nog eens ingezet bij het eerste én bij het tweede. Dat kan blessures in de hand werken. Het voorkomen van blessures kan ook op andere vlakken nog veel beter. We zijn op de goede weg, maar het kan dus zeker beter."

Maar omdat het korfbal zoals gezegd op de goede weg is, is de bond in elk geval vertegenwoordigd tijdens het symposium. "Voor iedereen die iets met de medische wereld heeft, is het nuttig. Verzorgers, fysiotherapeuten, coaches met enige achtergrond in de medische wereld, bestuurders van een medische commissie bij verenigingen. Voor genoeg mensen kan het zeer interessant zijn om zich aan te melden voor 2 november, in het Frans Ottenstadion, voor de twee editie van het symposium sportblessurepreventie.  

Datum: 15 september 2017 uur
Door: Redactie Korfbal.