Koen Collee (Nieuwerkerk): 'Ik wil mezelf kunnen resetten'

Hoofdklasse

Nieuwerkerk draaide een geweldig seizoen, maar kon daar door de coronacrisis de vruchten niet van plukken. Er ging voor de Zuid-Hollanders een streep door de play-offs in de zaal en de eerste plaats van de veldcompetitie werd ook niet verzilverd. Toch kijkt aanvoerder Koen Collee met een goed gevoel terug op dit seizoen, als is er volgens hem nog genoeg werk aan de winkel.

“Ja, zowel op het veld als in de zaal stonden we er geweldig voor. Het is ongelooflijk jammer dat we niet twee keer in de Hoofdklasse spelen en niet de play-offs hebben kunnen spelen. Maar het is niet anders”, begint hij.

Inmiddels traint Nieuwerkerk, op anderhalve meter afstand, wel weer. “Het is gek omdat je niet weet waar je het voor doet. En we kunnen geen partijtjes doen. Maar het is ook weer lekker om bezig te zijn en elkaar weer te zien. Het is nu vooral goed voor je (mentale) conditie. Ik zie het toch maar als een soort heel lange voorbereiding op volgend seizoen. Zo heb je toch een kleine stip aan de horizon.”

“Verder kijk ik ook wel wedstrijden terug om toch een beetje het gevoel te houden. Lion van Klooster deelt heel veel op zijn Facebook-pagina. Dat is wel leuk om te kijken in deze tijd.”

Goed seizoen met bittere nasmaak
In de zaal plaatste Nieuwerkerk zich voor de play-offs. En dat kwam voor Nieuwerkerk wel als een kleine verrassing. “Onze doelstelling was om het beter te doen dan vorig jaar: toen werden we vierde. Je hoopt dus wel mee te doen om de play-offs, maar een tweede plek had ik niet verwacht. Daarom was het nóg mooier toen we het wel haalden, maar ook extra teleurstellend omdat we niet meer hebben kunnen spelen.”

“Uiteindelijk hebben we een uitstekend seizoen gedraaid en goede stappen gezet. We zijn meer volwassen geworden. Vorig seizoen werden we nog wel eens onrustig als we in het laatste kwartier voorstonden. Dan verloren we alsnog, terwijl het qua spelbeeld niet nodig was. Dit seizoen hebben we in de slotfase zélf wedstrijden omgedraaid of binnengesleept. In zo'n sterke Hoofdklasse-poule is dat een erg belangrijke stap geweest. Dat moeten we volgend jaar doortrekken, willen we weer meedoen voor de play-offs.”

En dat is meteen ook hét doel voor volgend seizoen. “We zitten weer in een zware poule. Soms denk ik: dat is goed voor ons, zo worden we uitgedaagd. Het is ook niet voor niks dat vaak twee ploegen uit dezelfde poule in de finale staan. Maar soms denk je, wat als we in die andere poule hadden gespeeld?”

“Aan de andere kant is het heel lekker om elke week op scherp te staan. We trekken ons als jonge ploeg wel op aan sterke ploegen. Als ik naar de poule van volgend seizoen kijk, zullen we met uitzondering van de promovendi, weer allemaal voor de play-offs gaan. Net als dit jaar. Kijk maar naar Avanti, die mogen er nu in blijven, maar waren eigenlijk gedegradeerd. Terwijl wij het altijd heel lastig tegen ze hadden.”

Leon Simons helpt aanvoerder een handje
Collee zijn doel was om een betere aanvoerder te worden. “Het was toch even wennen toen ik de band om kreeg en oudere spelers moest gaan vertellen wat ze moesten doen. Maar in die rol ben ik wel gegroeid. Ik durf iets meer. We hebben ook gewoon een heel leuke groep, die alles aan elkaar durven te vertellen. Ik krijg het ook te horen als ik een bal niet moet schieten. Dus wat dat betreft is het aanvoerderschap ook niet zo zwaar. We helpen elkaar allemaal.”

Maar er zijn meer punten die de talentvolle speler wil verbeteren. “Ik moet constanter worden. Soms scoor ik er één of twee, soms meer dan vijf. Ik moet er per week gewoon minimaal vier à vijf gaan maken. Als ik niet scoor, kan dat ook opgevangen worden hoor, maar ik zou mijn team er wel mee helpen als ik constanter zou worden.”

“Het is een paar keer voorgekomen dat mijn trainer Leon Simons, als het niet zo lekker ging, moest zeggen: 'één van je volgende twee schoten, schiet je erin!' En dan ging hij er ook in. Dat is psychologisch, denk ik. Je zegt altijd tegen jezelf dat de volgende zit, maar het helpt toch als iemand anders naar je toe komt en het roept. Ik hoop ooit zélf te doen wat Leon doet. Dat ik mezelf, als het niet zo lekker loopt in een wedstrijd, kan resetten.”

Toekomst van Nieuwerkerk
Nu Nieuwerkerk tegen de top van de Hoofdklasse aanschurkt, breekt er misschien wel een nieuwe periode aan. “We moeten natuurlijk kijken of we er als club klaar voor zijn. Maar als ik kijk hoe snel alles voor de play-offs gefikst was, denk ik dat wij nog flink kunnen doorgroeien. We hebben met de selectie dan ook besproken of we de trainingsintensiteit omhoog kunnen gooien, door bijvoorbeeld een extra dag te trainen. Dan kunnen we meer in onze specifieke rollen trainen en krijgt iedereen meer aandacht.”

“Maar het is natuurlijk lastig. We zijn al erg professioneel vergeleken met vroeger, maar je hebt te maken met mensen die werken. Ik ben een student, dus ik heb wat meer tijd. Het liefst train ik vier keer per week, haha! Maar er wordt naar gekeken hoe we alles kunnen perfectioneren. En dat is een mooie uitdaging de komende seizoenen.”

Datum: 15 mei 2020 uur