Korfbal Challenge 2019: Talenten Challenge U13

Korfbal Challenge

Op de eerste dag van de Korfbal Challenge mochten twaalf teams uit heel het land een toernooi spelen in de twee Breedtesporthallen van het Topsportcentrum in Rotterdam. Dat ging niet even makkelijk bij elke ploeg, maar doordat alle ploegen gebrand waren gebeurden er toch veel boeiende dingen in de wedstrijden. Uit poule A kwam een duidelijke winnaar, terwijl in poule B de beslissing pas in de laatste wedstrijd viel.

Poule A

Veel teams uit poule A hoefden niet ver te reizen naar dit toernooi: Rotterdam, Den Haag en Noord West namen het tegen elkaar op in deze poule. Friesland, De Vallei en Midden Nederland moesten van iets verder komen, maar waren desondanks gebrand om het hun tegenstanders lastig te maken. Dit is prima gelukt: er waren geen overdreven ruime overwinningen in deze poule en er waren zelfs veel spannende wedstrijden.

Die spannende wedstrijden waren vooral tussen de ploegen uit Zuid Holland, maar ook bij de wedstrijd tussen De Vallei en Holland was het nagelbijten, dat eindigde na veel stuivertje wisselen in een gelijkspel.

In poule A waren de teams als collectief het sterkst, maar er waren een paar spelers die eruit sprongen. Zo was Isabel den Zwart met haar lengte erg belangrijk voor Rotterdam. Zij was erg sterk in de rebound, waardoor Rotterdam lange aanvallen kon spelen. Ook Britt Laan van Rotterdam viel op vanwege haar felle acties en onderscheppingen op belangrijke momenten. Over het algemeen was het goed te zien dat er talent in deze jonge groep zit. Er waren veel mooie aanvallen met knappe diepe ballen en ook verdedigend hadden de spelers al veel inzicht.

Alle ploegen hadden veel strijdlust, maar dit was vooral te zien bij De Vallei. Zij vonden steeds de energie om zich na een verre achterstand terug te knokken naar een gelijkspel. Dit deden ze door veel verdedigende druk te geven, waardoor de tegenstander moeite had in de aanval. De Vallei liet zien dat zelfs als je lengte en kracht tekort komt, je op vechtlust toch mooie en belangrijke doelpunten kan maken. Op deze manier speelde De Vallei maar liefst drie keer gelijk.

Noord-West viel op vanwege hun enthousiasme en hun teamspirit. De spelers op de reservebank moedigden hun teamgenoten elke wedstrijd aan en bij elk doelpunt werd uitbundig gejuicht. Dit lijkt de doorslag gegeven te hebben in het toernooi, want in alle spannende wedstrijden wist Noord-West aan het langste eind te trekken. De enige ploeg die Noord-West van de winst af kon houden was De Vallei. Echter, dit kon de pret niet drukken voor Noord-West: zij werden de winnaars van het toernooi. Een topdag dus voor Noord-West, dat ook op televisie te zien zal zijn: Het Jeugdjournaal heeft hun toernooi vastgelegd.

Eindstand in Poule A:

1. Noord-West
2. Den Haag
3. Rotterdam
4. Friesland
5. De Vallei
6. Midden Nederland

Poule B

In poule B waren er ook een aantal spannende wedstrijden, maar er waren ook wedstrijden waar de verschillen opvallend groot waren. Vooral Drenthe en Groningen hadden een lastige middag en ook Zuid wist maar drie punten te pakken. Opvallend was wel dat niet een team zonder punten naar huis ging: Drenthe speelde in hun laatste wedstrijd gelijk tegen Zuid en pakte zo op de valreep nog een punt. Ook in poule B waren alle teams gemotiveerd om te laten zien wat ze kunnen, ongeacht de stand. Hierdoor speelden alle teams steeds wel mooie aanvallen, ook al werden deze aanvallen niet altijd omgezet in doelpunten.

Randmeren, Het Oosten en Rijnland hadden een makkelijkere middag. Randmeren en Rijnland zetten Drenthe, Zuid en Groningen gemakkelijk aan de kant en Het Oosten liet tegen die tegenstanders ook geen punt liggen. Afgezien van de ontmoeting tussen Randmeren en Rijnland waren de onderlinge wedstrijden een stuk spannender. Vooral de wedstrijd tussen Het Oosten en Rijnland had een knotsgekke slotfase: in de laatste minuut vielen maar liefst vier doelpunten. Rijnland kwam twee keer op voorsprong, maar het Oosten trok die stand dan weer gelijk en dat resulteerde in een 12-12 eindstand. Danique Klaver was hierin erg belangrijk: zij zorgde voor veel dreiging en daardoor ook voor veel belangrijke doelpunten, waaronder de gelijkmaker vanaf grote afstand.

Door dit gelijkspel moest Het Oosten in de laatste ronde winnen van Randmeren om winnaar van het toernooi te worden. Randmeren had namelijk tot die ronde alles gewonnen en zou dus genoeg hebben aan een gelijkspel. De ploegen waren erg aan elkaar gewaagd, dus de beslissing bleef nog uit tot de laatste minuut. Randmeren had niet een doelpunt meer tegen moeten krijgen, want de wedstrijd eindigde inderdaad in een gelijkspel. Uitblinker bij de Randmeren was Lieke Zwaan, die zowel aanvallend als verdedigend erg goed gebruik maakte van haar lengte.

Eindstand in Poule B:

1. Randmeren
2. Het Oosten
3. Rijnland
4. Zuid
5. Groningen
6. Drenthe

Het Jeugdjournaal was ook aanwezig om een item te maken op de Korfbal Challenge. Dat artikel vind je hier.

Datum: 27 december 2019 - 20:00 uur