Korfbal groeit weer: ‘Een psychologische kentering’

Korfbal

Korfbal groeit sinds het eerst sinds tien jaar. Het KNKV verwelkomde afgelopen zo’n 450 nieuwe leden en daar is Kees Rodenburg, die samen met Henry van Meerten de directie van het KNKV vormt, logischerwijs erg blij mee. “Ik ga ervan uit dat we dit doortrekken en volgend jaar weer een groei kunnen neerzetten.”

Op het hoogtepunt in 2008 had het KNKV zo’n 108.000 leden. Per jaar gingen daar vanaf toen zo’n 1500 leden vanaf, totdat in het seizoen 2015-2016 de afname relatief al minder was. “Dit seizoen groeien we zelfs met 450 leden en ik hoop dat dit een kentering is. Het is een psychologisch punt voor ons. Als bond wil je dat er zoveel mogelijk mensen van het spelletje kunnen genieten en het is dan niet fijn als daar elk jaar aan geknaagd wordt.”

”Nu is het zaak dat we de ingezette lijn doortrekken. Maar zo makkelijk is dat niet. Een groot pluspunt is in ieder geval dat we in de F-teams een toename zien, waar we eerst juist een afname zagen. Ook hebben we relatief veel junioren, deels doordat er nu nog dispensatie geldt voor spelers in de junioren. Het is de vraag hoeveel junioren daar volgend seizoen van over zijn.”

“Er zijn namelijk twee echt cruciale momenten in de jeugd; de overgang van de B-aspiranten naar de A-junioren en van de junioren naar de senioren. Dat komt vooral doordat spelers dan een vervolgopleiding gaan doen en er keuzes gemaakt moeten worden. Daarnaast is er groot verloop in het algemeen bij D, E en F. Met de 4korfbal- en technisch beleidclinics proberen we dit tegen te gaan. Goede en leuke training is de beste korfbalpropaganda.”

Dankbaar
“Wij zijn vooral de verenigingen dankbaar dat ze meer leden hebben gewonnen dan verloren. Wij geven de clubs een sterke competitie, goede coaches en scheidsrechters, voorlichting over accommodaties, we zetten in op goed technisch beleid en het optimaliseren van jeugdkorfbal, maar zij moeten het uiteindelijk doen. Ik ben erg blij dat de verenigingen in Nederland dit voor elkaar hebben gekregen.”

Uiteindelijk wil het KNKV weer terug naar de 100.000 leden. “Maar de eerste grote uitdaging is om volgend jaar weer in de zwarte cijfers te eindigen en dat is al moeilijk genoeg. We zullen ons naast onze kerntaken ook steeds meer op korfbal voor 35+’ers focussen. We willen 35+ en 65+ korfbal vorm gaan geven, mogelijk in de toernooisfeer wat meer neerzetten voor spelers die in het weekend werken en ook investeren in flexibel lidmaatschap.”

Datum: 8 juli 2017 - 14:00 uur