Korfbal League vooraf: speelronde 1

Korfbal League vooraf: speelronde 1

Korfbal League1

Wachten duurt altijd lang. Het lijkt al eeuwen geleden dat TOP/Quoratio en PKC/SWKGroep de zaalfinale afwerkten in de Ziggo Dome en iedereen na die zinderende ontknoping al weer snakte naar het nieuwe Korfbal League-seizoen. Tegelijkertijd is de tijd voorbij gevlogen en staat dit weekend de eerste speelronde van het seizoen 2016/2017 voor de deur. Daarmee is het ook meteen tijd voor de eerste voorbeschouwing van het seizoen.

De openingswedstrijd is meteen een prachtig affiche; een herhaling van de zaalfinale van de afgelopen drie jaar. TOP/Quoratio krijgt vrijdagavond PKC/SWKGroep op bezoek. Zoals bekend zijn er bij TOP een aantal mutaties geweest; Friso Boode, Rianne Echten, Ilse Hazekamp en Jimin de Vries vertrokken allen, evenals assistent-trainer Patrick den Hertog. Daarvoor in de plaats kwam Linda van der Zijden en de trainers Ruben Boode en Frits Haan.

Het gat bij de heren zal moeten worden opgevuld door de jonge en talentvolle heren die TOP nu heeft rondlopen. Maar wie er precies het veld in komt naast Mick Snel, Nick Pikaar en Daniel Harmzen blijft nog even afwachten. Zoals het trio Jet Hendriks, Celeste Split en Barbara Brouwer ook nog een vierde dame nodig heeft. Daar gaat de buitenwereld pas vlak voor de wedstrijd achter komen. Bij PKC is dat een heel ander verhaal.Daar kan de opstelling zo worden ingevuld. Tenminste, de namen zijn wel bekend, maar het zijn er zes bij de heren en ook meer dan vier bij de dames. Suzanne Struik ontbreekt nog en Maaike Steenbergen, overgekomen van DOS'46, zal waarschijnlijk in de basis beginnen. Nadhie den Dunnen, Lara Boonstoppel en Mabel Havelaar zijn logischerwijs de overige drie vrouwen die Detlef Elewaut, die toch ook benieuwd zal zijn naar de Korfbal League en alles wat daar bij hoort, opstelt.

En verder is het vooral afwachten waar beide ploegen nu staan. TOP speelde een prima toernooi - het eigen FourICT/Korfbal Masters - terwijl PKC op het Fortuna Korfbal Spektakel toch wel wat moeite had in de finale met Blauw-Wit. De Papendrechters kunnen teren op goede cijfers wat betreft hun wedstrijden in Sassenheim (5 gewonnen, 1 gelijk, 2 verloren) en zullen gebrand zijn op revanche na de zaalfinale van vorig seizoen. Kan het ‘vernieuwde’ TOP daar een stokje voor steken?

Op zaterdag begint DVO/Accountor het zaalseizoen tegen KZ/Hiltex. Zonder Marvyn Toonen (nu Wageningen), maar met Senna van den Bos, José Alvarez, Lara Heijboer en de teruggekeerde Benjamin Verhoef in de gelederen. En met drie internationals in de selectie lijkt DVO al meer een ploeg om rekening mee te houden dan vorig seizoen, toen het vege lijf maar net aan gered kon worden. Als het veldseizoen een voorbode was voor het zaalseizoen, dan krijgen de supporters in ieder geval stuk leukere duels voorgeschoteld dan vorig seizoen. Zeker als jongeling Koen van Roekel net als op het veld een basisplaats krijgt. De Jong Oranje-speler heeft alles in zich om tot publiekslieveling uit te gaan groeien. En dat zit er dik in, want het lijkt erop dat Bob Gerritsen en José Alvarez door blessures ontbreken bij DVO.

Bij KZ is de vraag wie naast Anouk Haars, Rosemarie Roozenbeek en Esther Cordus in de basis begint bij de dames. Naomi Zuidweg, Anna Kriek of toch Marjolijn Schenk? Bij de heren lijkt Jordi Pasma op de plaats van André Kuipers te komen. De ploeg uit Koog aan de Zaan heeft aangegeven te willen verjongen en heeft daar ook de spelers voor; Stef Meijns, Joost Hofman, Emiel de Kruijff, Anna Kriek en Marjolijn Schenk. Zoals bij zoveel ploegen is het ook hier koffiedik kijken hoe de precieze opstelling eruit gaat komen te zien. Wel zou KZ ondanks de verjonging toch als lichte favoriet kunnen worden gezien in Bennekom. Het onderling resultaat in de DVO-hal is 3-3, maar KZ hield vorig seizoen flink huis door met 20-32 te winnen. Kunnen de groen-witten de punten nu in eigen huis houden? Of is KZ nog steeds een maatje te groot? 

De enige nieuwkomer in de Korfbal League dit seizoen is DSC. En ten opzichte van de Hoofdklassefinale zijn daar wel een aantal dingen veranderd. Zo is Richard van Vloten niet langer de coach, maar is dat nu beginnend hoofdtrainer André Kuipers. Bij de heren hebben Robbe de Wit en Sven van Baggum de plaatsen van Florian Bastiaens en Tjeerd Kooiman ingenomen, terwijl bij de dames Joan Vos samen met Hanne-Mieke van Galen de plekken van Maaike Roubos (de uitblinkster in de Hoofdklassefinale) en Anouk Janssen hebben opgevuld. Daardoor staat er een ploeg die weliswaar weinig tot geen League-ervaring heeft, maar die ook niet onderschat mag worden. De onderlinge verschillen binnen de selectie zijn in Eindhoven namelijk heel klein, wat het opvangen van blessures een stuk makkelijker maakt. Zo zou het zomaar kunnen dat niet Van Baggum maar Tjeerd Kooiman zaterdag begint tegen Blauw-Wit, want de van KVS/Maritiem overgekomen Van Baggum schijnt nog te kampen met een blessure.

Bij Blauw-Wit hebben ze daar geen last van. De Amsterdammers speelden een meer dan prima wedstrijd tegen PKC tijdens het Fortuna Korfbal Spektakel en azen dit jaar op de grote finale. Met Marloes Frieswijk (SCO) en Jeffrey Huibers (OVVO/De Kroon) er bij, plus de stormachtige ontwikkeling van Randell van der Steen, zit het met de breedte van de selectie wel goed. Blauw-Wit kan in Eindhoven meteen een punt maken tegen de concurrentie door DSC met duidelijke cijfers te verslaan. Dat zal echter niet vanzelf gaan. De Eindhovenaren hebben een bloedfanatieke aanhang, en zoals de gebroeders De Wit al aankondigden zullen zij zich niet zomaar naar de slachtbank laten leiden.

Net zoals vorig seizoen treffen DOS’46 en AW.DTV elkaar in de openingsronde van de Korfbal League. Eindigde de wedstrijd in Amsterdam nog in een gelijkspel, in Nijeveen bleek de ploeg van Daniel Hulzebosch een maatje te groot en werd het 31-24. DOS’46 verloor Maaike Steenbergen, maar kreeg daar Samantha Schorn-Jokman en Menno Russchen voor terug. Eerstgenoemde zal voorlopig als pinchhitter fungeren, het gat wat Steenbergen heeft achtergelaten lijkt te worden ingevuld door Kim Petersen. Daarnaast is Geertje Hoekstra er weer bij en is Nynke Sinnema op de weg terug, zij misten beiden bijna het gehele vorige seizoen. Bij de heren is er meer dan genoeg te kiezen voor Hulzebosch; Russchen, Harjan Visscher, de gebroeders Sven en Jelmer Jonker, Max Malestein, de bijna weer fitte Marco Zegwaard en dan heeft hij ook nog Leander Zwolle en Bastiaan Nijmeijer achter de hand. Zes heren voor vier plaatsen en twee heel aardige reserves, food for thought noemen ze dat in Engeland.

Bij AW.DTV vertrok trainer Floris Stam, waardoor het duo Bongers-Carolus nu de stap heeft kunnen maken naar het hoogste niveau. Zij komen van KCC/SO natural. Daarnaast werd het vertrek van Maarten van Brenk gecompenseerd met het terughalen van Bret Nolthuis (Blauw-Wit), en werden Susila de Klein (OVVO/De Kroon) en Demi van Oosten (KCC) verwelkomd. Desondanks lijkt het erop dat AW.DTV zich in dezelfde regionen zal moeten positioneren als vorig seizoen; onderin, en dan vooral die tiende plaats ontlopen. DOS’46 lijkt een stapje verder, maar moet dat wel nog bewijzen. Daar is deze seizoensopening de ideale gelegenheid voor.

Ten slotte op zondag nog een heel interessant duel in Friesland. De trots van het Noorden, LDODK/Rinsma Fashion, neemt het op tegen Fortuna/Delta Logistiek. De Delftenaren reizen voor de vijfde keer af naar Gorredijk en verloren er tot nu toe nog nooit. Tot nu toe? Ja, want LDODK is dit seizoen echt een ploeg om rekening mee te houden. Het aantrekken van Friso Boode en Marjolijn Kroon heeft de formatie van Erik Wolsink plotsklaps tot een van de favorieten voor de play-offs gebombardeerd, niet gek als er twee internationals en een kersverse ex-international in het veld staan. Het grootste vraagteken dat opdoemt wanneer het over LDODK gaat is of de bank van de Friezen breed genoeg is om een blessure op te vangen.

Bij Fortuna is dat ook de vraag. Tim Heemskerk, Tom Kalkman, Ryanne Segaar, Sylvia Jongenburger en, - op het laatste moment, een week voor de competitiestart - Francy Crielaars vertrokken. Daarvoor in de plaats kwamen Michelle van Geffen (DeetosSnel), Nik van der Steen (KCC), Robbert van Buuren (Excelsior) en een hele rits junioren. Van der Steen lijkt zich, samen met Cindy van Eijk, meteen te kunnen opmaken voor een basisplaats, waardoor er op het eerste gezicht weinig veranderd is bij de startende acht. Of althans, minder dan in de afgelopen jaren. Kan Fortuna daarvan profiteren? Of maakt LDODK meteen haar play-off ambities kenbaar door voor het eerst de Delftenaren richting huis te sturen zonder twee punten?

De eerste speelronde is er eentje met vijf meer dan boeiende affiches. Veel plezier!

Datum: 17 november 2016 uur
Door: Redactie Korfbal.nl