Korfbal League vooraf: speelronde 4

Korfbal League1

Met het eerste deel van de midweekse speelronde achter de rug, wacht er voor een aantal ploegen een zware klus. Hoe verteren zij de derde wedstrijd in één week? En dan zijn er natuurlijk nog veel meer interessante vragen. Wie blijft er ongeslagen, PKC of Blauw-Wit? Wie blijft puntloos, AW.DTV of DSC? En wie werpt zich op voor plaats vier, KZ of LDODK?

De ontmoetingen tussen PKC/SWKGroep en Blauw-Wit vorig jaar waren een genot voor iedere korfballiefhebber. Eerst die kraker in Papendrecht, die in 32-32 eindigde. Daarna iets minder doelpuntrijk maar net zo spannend, de 22-22 in Amsterdam. En wie weet hoe beide ploegen het in de finale ervan af hadden gebracht, want daarin is immers geen gelijkspel mogelijk. Maar die vraag zal nooit beantwoord worden, en is dus nutteloos om te behandelen. De huidige stand is dan een stuk interessanter. Zowel PKC als Blauw-Wit beging tot op heden nog geen misstap; de Papendrechters versloegen DSC, LDODK en TOP, de Amsterdammers wonnen van DSC en DVO. Opvallend is de moeite die PKC had met TOP maar vooral LDODK, het moest bij de groen-witten uit de tenen komen. Bij Blauw-Wit kan eigenlijk over beide wedstrijden worden gezegd dat het degelijk was, niet bijzonder goed maar ook niet door de ondergrens heen. In dat opzicht is de wedstrijd tegen PKC natuurlijk de ultieme test voor de Amsterdammers, die het 'geluk' hebben pas aankomende week hun midweekse wedstrijd af te werken. Zij zijn wellicht iets fitter, maar gaat dat ook invloed hebben op het resultaat?  PKC heeft in ieder geval duidelijk het thuisvoordeel; zeven gewonnen, één gelijk, drie verloren en de laatste vier thuiswedstrijden tegen Blauw-Wit ongeslagen.

Wat mag er dit seizoen nu eigenlijk verwacht worden van DVO/Accountor en Fortuna/Delta Logistiek? De ploeg uit Delft wil aan het einde van de rit weer spelen om een plaats in de finale, zoveel is wel duidelijk. En natuurlijk, dat willen zoveel ploegen, maar Fortuna lijkt wel de kwaliteit te hebben om daarvoor mee te spelen, ook in de breedte. DSC werd vrij simpel opzij gezet, en het spel vertoonde al een stijgende lijn ten opzichte van de openingswedstrijd tegen LDODK. Bij DVO/Accountor zullen ze zich, terugkijkend op vorig jaar, vooral eerst veilig willen spelen en alles daarna is mooi meegenomen. Na twee wedstrijden zijn ze in Bennekom nog puntloos, dus tegen Fortuna moeten die eerste punten van het seizoen er komen. En waarom niet? De laatste drie wedstrijden in de DVO-hal nam Fortuna geen enkel punt mee. Lukt dat de Delftenaren deze keer wel? Of wint DVO haar eerste wedstrijd van het seizoen?

Een ploeg die heeft uitgesproken voor de play-offs te gaan, en een ploeg die vooral benadrukt dat het om verjonging draait. Twee ploegen met evenveel punten, maar een iets andere insteek dus. LDODK/Rinsma Fashion kan het zich, met het binnenhalen van Friso Boode en Marjolijn Kroon, ook haast niet permiteren om níét voor de play-offs te gaan. Gezien de resultaten en de wedstrijd tegen PKC, wordt die uitspraak voorlopig ook bekrachtig met resultaten; vier punten uit drie wedstrijden, en bijna één (of misschien zelfs wel twee) punt(en) gepakt tegen PKC. KZ/Hiltex speelde tegen zowel DVO als DOS'46 een heel prima wedstrijd, met veel doelpunten en heel aardig spel. Tegen TOP, doordeweeks, zakten de zwart-blauwen echter door het ijs. TOP was duidelijk een maatje te groot, maar tegelijkertijd gaf dit Maarten van Woerkom wel de kans om jongelingen als Alwin Out, Emiel de Kruijff en Marjolijn Schenk weer extra minuten te geven op het hoogste niveau. De eerste twee wedstrijden bieden absoluut houvast voor de thuisploeg, kunnen zij in De Koog de draad weer oppakken en de goede thuisbalans tegen LDODK (drie van de vier gewonnen) voortzetten?

Bijna dertig doelpunten scoorde DOS'46 gemiddeld in haar eerste twee wedstrijden. Tegen AW.DTV was het genoeg voor de zege, tegen KZ net niet. Desondanks lijkt de ploeg van Daniel Hulzebosch het verlies van Maaike Steenbergen en het voorlopige ontbreken van Marco Zegwaard prima te kunnen opvangen, waarmee wederom wordt bewezen wat vorig jaar al werd aangetoond; de breedte van de selectie, daar is in Nijeveen niets mis mee. Bij TOP/Quoratio zijn ze juist aan het investeren in het verbreden van de selectie. Wessel van Noort, Thomas Tiggelman, Wouter de Koning; velen dachten dat één van hen het stokje ging overnemen van Friso Boode maar het is Paul Anholts die zijn kans heeft gepakt en tot nu toe moeiteloos meedraait. In de luwte van Anholts krijgen de jonkies hun minuten, maar een basisplaats is nog te hoog gegrepen. Bij de dames is Sanne Jousma sinds dit seizoen een vaste basiskracht, en ook zij doet moeiteloos mee in TOP 1. Kunnen Jousma en Anholts tegen de druk die De Eendracht op spelers legt, en kunnen zij TOP helpen om de lijn die gestart is met de overwiningen op AW.DTV en KZ door te trekken tegen DOS'46?

De enige ontmoeting die op zondag gespeeld wordt, is de ontmoeting tussen twee ploegen die de gedoodverfde nummers negen en tien zijn. En wie op welke plek gaat eindigen? Daar gaat dit duel absoluut invloed op hebben. Zowel AW.DTV als DSC heeft tot nu toe aangetoond zeker wel op Korfbal League niveau te kunnen acteren. Tegen DOS'46 en voor een groot deel ook tegen LDODK deed AW.DTV absoluut niet onder voor de tegenstander, maar desondanks zijn de Amsterdammers nog puntloos. DSC kon driekwart wedstrijd prima mee met Blauw-Wit, tegen PKC werden de Eindhovenaren absoluut niet weggespeeld en ook Fortuna kreeg aardig wat weerstand van de ploeg van André Kuipers. Hoe gaan beide ploegen om met de druk die op deze wedstrijd ligt? En wie pakt de eerste punten van het seizoen?

Datum: 2 december 2016 uur