Korfbal League vooraf: speelronde 5

Korfbal League1

Na dit weekend zit het eerste kwart van de Korfbal League er al weer op. Echte verrassingen zijn er nog niet geweest, los van de overwinning van DSC op AW.DTV dan misschien. De grote vraag is wanneer de eerste échte stunt zich aandient, en wie daarvoor gaat zorgen. In speelronde 5 zijn er weer vijf mooie wedstrijden en vijf kansen op een stuntje.

In Sassenheim gaat DVO/Accountor op jacht naar haar eerste overwinning van het seizoen. De ploeg van Gerald Aukes heeft na vier wedstrijden pas één punt, en bivakkeert daarmee op de negende plaats. Een overwinning is broodnodig, maar met het oog op de komende twee wedstrijden (TOP en PKC) zal het nog wel even gaan duren voor de groen-witten tot zij die eerste overwinning uit het vuur slepen. Of stunt DVO in Sassenheim? Twee seizoenen geleden werd er immers ook gewonnen in De Korf. TOP zal in ieder geval geen cadeautjes willen weggeven. De ploeg van Jan Niebeek staat er met zes punten gewoon prima voor, en zal die lijn willen doortrekken. Ook voor TOP breken immers spannende weken aan, met de ontmoetingen met LDODK en Blauw-Wit in het vizier. TOP zal daar met zoveel mogelijk punten aan willen beginnen, zodat een eventueel slecht resultaat geen consequenties heeft. In dat opzicht - en zeker ook gezien de hoeveelheid internationals aan TOP-zijde - zou TOP deze horde dus gewoon moeten kunnen nemen.

In Delft treffen PKC/SWKGroep en Fortuna/Delta Logistiek elkaar. Op voorhand lijkt het een uitgemaakte zaak wie hier gaat winnen; de onderlinge balans is 16-9 in het voordeel van PKC, met één gelijkspel tussendoor. Vier van de laatste vijf ontmoetingen in Delft werden gewonnen door PKC, dat in de afgelopen twee jaar een serie heeft neergezet waarvan menig mond openvalt; sinds 19 december 2014 speelde PKC 41 wedstrijden waarvan er twee(!!!) verloren werden. Desondanks is het dit seizoen nog niet zo heel denderend, al kan dat ook haast niet als je het vergelijkt met het spel van vorig seizoen. De Papendrechters staan 'gewoon' weer aan kop, met acht punten uit vier wedstrijden, en dat is een prima score natuurlijk. Fortuna heeft het nog iets lastiger en dat heeft de ploeg misschien ook wel een beetje aan zichzelf te wijten. Het niet afmaken van kansen (tegen Blauw-Wit, maar ook tegen LDODK) is bijvoorbeeld een aandachtspunt. Qua spel kan Fortuna het veel ploegen heel lastig maken, wanneer gaan zij zichzelf belonen met twee punten in een wedstrijd tegen de échte toppers?

DSC heeft haar eerste punten in de Korfbal League te pakken en dat zal voor een flinke hosanna-stemming hebben gezorgd in Eindhoven. Daar weten ze immers wel hoe je een feestje moet vieren. De blik moet nu echter weer verlegd worden, want komend weekend komt de laatste ploeg waar André Kuipers voor speelde op bezoek; KZ/Hiltex. Normaal gesproken een ploeg die een maatje te groot is voor de Eindhovenaren, maar aan de andere kant; KZ is niet meer het KZ van voorheen. Zonder Rick Voorneveld en Tim Bakker heeft de ploeg van Maarten van Woerkom het lastig, en ook mét Bakker gaat het nog niet van een leien dakje. Tegen TOP, weliswaar zonder Bakker, werd KZ gedeclasseerd en tegen DVO, mét Bakker, was de tweede helft van een heel bedenkelijk niveau. Strijdlust ontbrak, en juist tegen een ploeg als DSC moet dat wel aanwezig zijn. Want ook al heeft DSC niet de kwaliteit om in de top-4 mee te doen, tot het einde vechten is iets wat ze absoluut niet vreemd is. Gaat dat de Eindhovenaren ook punten opleveren?

De derby van het Noorden had vroeger vaak betrekking op een wedstrijd waarin Nic./Alfa-college meespeelde, maar tegenwoordig is er eigenlijk maar één noordelijke derby; die tussen LDODK/Rinsma Fashion en DOS'46. De Friezen tegen de Drenten. LDODK is na vier wedstrijden de nummer twee van de ranglijst, met als enige 'smetje' een nipte nederlaag tegen PKC. In de andere wedstrijden (Fortuna, KZ, AW.DTV) hadden de Friezen redelijk weinig moeite zich staande te houden, dus de vraag is hoe zij zich in dit wat meer beladen duel kunnen presenteren aan het publiek. Volgende week wacht immers TOP, en met de nieuwe status van LDODK is dat een wedstrijd waar de Friezen graag vol vertrouwen aan willen beginnen. En dat vertrouwen moet getankt worden tegen DOS'46. Indrukwekkend was het spel van de ploeg uit Nijeveen tegen DVO, met name de beginfase van de tweede helft zal Daniël Hulzebosch erg tevreden hebben gestemd. Daardoor maakt DOS'46 momenteel deel uit van de middenmoot, met slechts twee punten achterstand op LDODK. Winnen de rood-zwarten in Friesland, net zoals vorig seizoen, dan trekt de ranglijst nog meer samen. Kunnen zij de acht van Erik Wolsink, gedoodverfde play-off kandidaat, een hak zetten?

Ten slotte is op zondag de Amsterdamse derby tussen Blauw-Wit en AW.DTV, Vorig jaar was deze wedstrijd een garantie voor doelpunten, en dat lijkt ook nu weer het geval te zijn. Blauw-Wit heeft de meeste doelpunten voor van de hele Korfbal League, AW.DTV komt op de derde plaats in dat rijtje. En ook zonder Momo Stavenuiter (geblesseerd, maar de vraag of hij de wedstrijd haalt) en Stijn Hoekstra (nu spelend in AW.DTV 2) hebben beide ploegen aangetoond weinig moeite te hebben met het maken van doelpunten. Blauw-Wit tikte midweeks bijna de dertig goals aan, terwijl AW.DTV tot nu toe elke wedstrijd minimaal 23 goals maakt. Heel aardig voor een ploeg die desondanks nog steeds puntloos onderaan staat. Er moeten langzamerhand toch punten gepakt gaan worden, en hoe mooi is het om dat tegen de stadsgenoot te doen? Barry Schep en consorten zullen daar natuurlijk niet aan willen meewerken, Blauw-Wit deelt samen met twee andere ploegen de tweede plaats en wil daar aan het einde van het seizoen nog steeds staan. Dan zijn wedstrijden als AW.DTV-thuis wedstrijden die simpelweg gewonnen móéten worden.

Datum: 9 december 2016 uur