Korfbal League vooraf: speelronde 6

Korfbal League1

Met al een midweekse wedstrijd achter de rug, waarin KZ/Hiltex met 31-30 van Blauw-Wit won, is speelronde 6 afgetrapt. Maar er staan nog meer interessante duels op de rol. Wat te denken van de topper tussen TOP en LDODK? Of DOS’46 tegen DSC en AW.DTV tegen Fortuna, twee duels die belangrijk zijn voor de verhoudingen onderin. Kortom, er staat genoeg te gebeuren in het laatste speelweekend van 2016.

De meeste aandacht zal dit weekend natuurlijk uitgaan naar TOP/Quoratio en LDODK/Rinsma Fashion, twee ploegen die op twee punten staan van koploper PKC. Dat is ook de enige tegenstander waarvan werd verloren door beide teams. TOP had afgelopen weekend echter zomaar tegen een volgend verliespunt aan kunnen lopen, maar DVO werd net aan verslagen. Daardoor blijft TOP net als LDODK  in het spoor van PKC, en kan het zaterdag goede zaken doen. Wordt LDODK verslagen, dan is TOP in haar eentje de nummer twee van de ranglijst. Maar datzelfde geldt natuurlijk voor LDODK. De Friezen, waar André Zwart hoogstwaarschijnlijk gewoon weer in de basis begint, speelden tegen DOS’46 een fenomenale eerste helft en hebben tegen PKC bewezen tot de top van Nederland te behoren. En net als TOP zal ook LDODK met genoegen hebben gekeken naar het verlies van Blauw-Wit tegen KZ. Maar wie profiteert hiervan, de ploeg van Erik Wolsink of het achttal van Jan Niebeek? En wordt het een spektakel, in De Korf? Het zijn immers wel de twee ploegen met gemiddeld de minste tegendoelpunten per wedstrijd. Vorig seizoen wonnen de rood-witten met 27-18, en ook in de andere drie duels in Sassenheim kwam LDODK er eigenlijk niet aan te pas. Twee seizoenen geleden werd het zelfs 40-25. Zo ver zal het dit weekend niet komen, want na dit weekend weten we wie voorlopig de grootste concurrent is van PKC. En dat is ofwel TOP, ofwel LDODK.

Een ander interessant treffen is in Nijeveen, waar DSC op bezoek komt bij DOS’46. De Eindhovenaren stuntten vorige week met een punt tegen KZ, en ook al was dat een bonuspunt, er had ook een overwinning ingezeten. Het bewijst maar weer dat DSC absoluut niet doelloos rondzwerft onderin de Korfbal League, de Eindhovenaren zijn gewoon een ploeg om rekening mee te houden. De wedstrijd tegen KZ bewees óók dat André Kuipers een prima bank heeft. Tjeerd Kooiman verving Sven van Baggum, die disciplinair geschorst is, zonder enige moeite en ook Maaike Roubos had weinig problemen met het invullen van de plek van de geblesseerde Marloes Veenstra. En met ook nog Florian Bastiaens en Lotte van Montfort achter de hand gaan de Eindhovenaren echt nog wel punten pakken. Een overwinning in Nijeveen zou wel een gigantisch belangrijke kunnen zijn. Dat zou DSC op vijf punten brengen na zes wedstrijden, een fantastische score voor een debutant op het hoogste niveau. Wanneer er wordt gekeken naar alle seizoenen in de Korfbal League, zijn 13 punten over het algemeen genoeg om te handhaven. In dat opzicht is DSC dus goed op weg. DOS’46 voelt de hete adem van de Eindhovenaren. De ploeg uit Nijeveen heeft vier punten na vijf duels, maar speelde bijvoorbeeld al tegen TOP, LDODK en KZ. Twee ploegen die sowieso een rol van betekenis gaan spelen bovenin, en KZ lijkt een gevaarlijke outsider voor de play-offs. In de wedstrijden waar het er om ging voor DOS’46, tegen DVO en AW.DTV, werden de punten keurig in eigen huis gehouden. En als het aan Daniël Hulzebosch en consorten ligt, gebeurt dat ook ‘gewoon’ weer tegen DSC. De tweede helft tegen LDODK en de wedstrijd tegen DVO bieden in ieder geval genoeg perspectief.

In Bennekom groen-wit versus groen-wit, oftewel DVO/Accountor tegen PKC/SWKGroep. Op voorhand lijkt DVO aan een kansloze missie te beginnen; slechts één van de zes eerdere thuisduels tegen PKC werd gewonnen, en dat was de allereerste in 2011. Daarnaast staat DVO na vijf wedstrijden negende met één punt, terwijl PKC koploper is en nog nergens punten liet liggen. Met twee nederlagen in 42 wedstrijden zijn de cijfers indrukwekkend, en het spel wordt ook steeds beter. Daarmee profileert PKC zich wederom als de favoriet voor de titel, terwijl DVO dus in een heel andere situatie zit. Een stunt zou voor de Bennekommers meer dan welkom zijn. Maar begin januari moet DVO op de toppen van haar kunnen zijn, dan staan de ontmoetingen met DSC en AW.DTV op het programma en daar moet DVO punten pakken.

Op zondag ontvangt AW.DTV Fortuna/Delta Logistiek, en met name voor de thuisploeg is dat een sleutelduel. Winnen de Amsterdammers, dan worden de verschillen onderin wat kleiner. AW.DTV is namelijk nog puntloos, terwijl Fortuna op drie punten staat. De Amsterdammers scoren zelf prima, maar wat vooral opvalt is de fikse hoeveelheid tegendoelpunten; gemiddeld bijna 30 per wedstrijd. Bij Fortuna is juist het scoren een aandachtspunt, de Delftenaren hebben na DVO de minste doelpunten gemaakt. Zoals Nik van der Steen al aangaf eerder deze week, Fortuna had uitgesproken voor de play-offs te gaan maar moet eerst zo snel mogelijk van de zevende plaats af. In dat opzicht is een overwinning op AW.DTV meer dan welkom. Waarschijnlijk zonder Claire van Oosten, die vrijdag een MRI-scan laat maken van haar knie. Roos van Groen verving haar meer dan verdienstelijk in het thuisduel met PKC, krijgt zij zaterdag ook de kans van Ard Korporaal en Joost Preuninger? Of kiezen zij voor een dame uit Fortuna 2?

Datum: 16 december 2016 uur