Korfbal League vooraf: speelronde 8

Korfbal League

Qua spreiding is speelronde 8 er weer één voor de liefhebber; drie wedstrijden op zaterdag, één op zondag en dan ook nog één op woensdag. En dat terwijl speelronde 9 al zaterdagmiddag weer start. Het zijn fijne weken voor de liefhebbers van topkorfbal, met een aantal aantrekkelijke wedstrijden dit weekend én natuurlijk de Europa Cup.

De Match of the Week is welhaast natuurlijk het treffen tussen de twee onderste ploegen, DVO/Accountor en AW.DTV. Voor AW.DTV begint de klok te tikken. Een overwinning in Bennekom zou de formatie van Jan Bongers en Arthur Carolus weer wat meer lucht verschaffen. Het gat met DVO is op dit moment namelijk drie punten, en als dat halverwege de competitie is opgelopen tot vijf zitten de Amsterdammers toch enigszins in de nesten. In Bennekom werd het de vorige keer 23-20 voor de thuisploeg, maar AW.DTV nam in eigen huis revanche door met 30-29 te winnen. Een overwinning is ook nu weer wenselijk voor de ploeg uit Bennekom, die dan zomaar over DSC heen kan wippen en gelijk kan komen met Fortuna. Het vertrouwen zal er sowieso zijn na de knappe overwinning in Friesland, maar is DVO in staat de ingezette weg omhoog te vervolgen?

Na de thuisnederlaag van vorige week krijgt LDODK/Rinsma Fashion zondag de kans zich te revancheren voor de eigen supporters. Van laagvlieger DVO werd met 24-26 verloren, en dat was toch wel even een bittere pil voor de Friezen. Marjolijn Kroon (2 uit 18), Femke Faber (1 uit 18), Erwin Zwart (2 uit 19); allen hadden zij ‘het’ niet tegen DVO. En tegen een ploeg met zoveel vechtlust en inzet als DSC kan dat zomaar voor de tweede week op rij afgestraft worden, mocht het zover komen. DSC, ook een laagvlieger, bewees in de eerste tien minuten heel aardig mee te kunnen komen met landskampioen TOP, maar zoals Daniel Harmzen eerder deze week op deze site al verkondigde; je kan/mag niet van DSC verwachten dat zij TOP een hele wedstrijd lang kunnen bijbenen. Of je dat tegen LDODK dan wel mag verwachten van de ploeg uit Eindhoven? De Friezen hadden tot afgelopen weekend meer punten dan TOP, dus op basis van de stand zou men mogen verwachten dat DSC er ook nu niet aan te pas gaat komen. Of zorgen ze voor eenzelfde stunt als DVO? Immers, de nederlaag tegen TOP was pas de eerste échte orenwassing voor de ploeg van André Kuipers, en pas de eerste nederlaag in de laatste vier wedstrijden…

Ook op zaterdag is het treffen tussen DOS’46 en Fortuna/Delta Logistiek. De nummer zes tegen de nummer zeven van de ranglijst. Bij Fortuna zal Daan Preuninger sowieso nog ontbreken door een schorsing, Sven Bezemer lijkt zijn meest logische vervanger. Bij DOS’46 is de grote vraag wie in de basis begint; Sven Jonker, normaal gesproken basisspeler, of Leander Zwolle? De jeugdinternational verving de oudste Jonker met verve tegen Blauw-Wit. Sowieso liet DOS’46 als ploeg zien waar het toe in staat is. Dat is het ook een beetje met deze wedstrijd; zowel DOS’46 als Fortuna is nog enigszins wisselvallig gebleken dit seizoen, en voor beide ploegen zou een tweepunter een flinke opsteker zijn. DOS’46 kan zo de vierde plek in het vizier houden, terwijl Fortuna juist afstand kan nemen van de onderkant van de Korfbal League. En als DVO wint van AW.DTV, zal Fortuna die punten heel hard nodig hebben. Dan komt plek negen namelijk akelig dichtbij.

Een onderonsje binnen de top-4, het treffen tussen KZ/Hiltex en PKC/SWKGroep. Na de nipte overwinning bij Fortuna vindt KZ zichzelf namelijk ‘gewoon’ weer terug op plek vier. Weliswaar is het gat met de zesde plaats maar twee punten, maar KZ doet in ieder geval serieus bovenin mee. Wat de ploeg tot nu toe tegen lijkt te zitten, is dat de ploeg niet constant presteert. Al lijkt het inpassen van Rick Voorneveld, Tim Bakker en Stijn van der Vegt daar wel al enigszins verbetering in te brengen, die drie mannen brengen natuurlijk allemaal veel ervaring met zich mee. En dat zal KZ ook nodig hebben tegen PKC. De ploeg uit Papendrecht is nog steeds als een sportauto op een lege, kaarsrechte snelweg aan doordenderen. Als men de annalen er even op naslaat; op 20 december 2014 werd verloren van LDODK, daarna werd er 35(!) wedstrijden op rij niet verloren tot de zaalfinale van 16 april 2016 en sindsdien verloor niet meer. Eindstand; slechts twee van de laatste 44(!) ontmoetingen verloor PKC. KZ heeft het PKC echter al vaak behoorlijk lastig weten te maken (denk aan de afgelopen twee seizoenen in de play-offs), kunnen zij dat nu bekronen met twee punten?

Op woensdag 18 januari, vier dagen na de finale van de Europa Cup, mag TOP/Quoratio alweer aan de bak. Dan wacht voor de gedeelde nummer twee van de ranglijst het treffen met Blauw-Wit. De Amsterdammers staan weliswaar vijfde, het gat met TOP en LDODK is slechts twee punten. Zorgen zullen ze zich in Amsterdam voorlopig dan ook niet maken. Al is het wel een feit dat de ploeg van Barry Schep en Jennifer Tromp haar laatste twee duels verloor. Tegen TOP moet de ommekeer volgen. De Sassenheimers kennen een druk programma met acht wedstrijden in twee weken, maar de Europa Cup wedstrijden duren korter en bovendien zal TOP niet alle wedstrijden met hun vaste basis beginnen. Rustmomenten zullen er dus genoeg zijn voor de ploeg van Jan Niebeek, die overigens nog steeds als speler actief is bij Blauw-Wit. Kan hij de twee punten in Sassenheim houden, of maakt Blauw-Wit de strijd bovenin nog spannender dan die nu al is?

Datum: 13 januari 2017 - 19:45 uur