Korfbal. Magazine: de visie van Jan Niebeek

Korfbal League1

In Korfbal. Magazine onder meer een interview met Jan Niebeek, succesvol coach van TOP/Quoratio. De Amsterdamse trainer vertelt onder meer over zijn werkwijze en deelt zijn visie op korfbal.

“Vroeger was ik een directieve coach. Het ging zoals ik bedacht had. Ik heb geleerd dat het beter werkt om een vragende coach te zijn. Natuurlijk heb ik voor een wedstrijd een plan, maar ik laat mijn spelers nu graag de ideeën aandragen. Dat meedenken maakt ze bewuster van wat we doen en waarom we het doen. Als coach verbeter ik dan hier en daar nog iets, als dat nodig is, met een goede onderbouwing. Samen weet je het meest.”

Niebeek laat zich graag inspireren door mensen van buiten het korfbal. “Ik ben gevormd door trainers als Jaap Lenstra, Herman van Gunst en Kees Brouwer. Maar mensen die het grotere perspectief zien, zoals Toon Gerbrands of Joop Alberda, zijn ook enorm inspirerend voor mij. Ik lees veel, zie veel en met dat alles op zak bekijk ik ook mijn eigen manier van werken. En dan zie je toch dat alles wat drie jaar geleden de norm was, nu niet meer geldig is.”

“De titel van 2014 was mooi, maar die van 2016 mooier. In 2014 waren we het hele seizoen ongeslagen en dat was, na dat TOP een seizoen eer der vijf de was gewor den, echt een waanzinnige prestatie. Maar dat kampioenscha p zelf verraste na dat sterke seizoen niet. Dit jaar was het allemaal veel moeilijker. We verloren af en toe, hadden het pittig in de play-offs en de eerste helft in Ziggo Dome was ook niet goed. En dan toch nog winnen. Dat was geniaal om mee te maken en geeft nu nog een fantastisch gevoel.”

Dit is een deel van het interview met Jan Niebeek uit Korfbal. Magazine, dat vanaf nu verkrijgbaar is.

Datum: 18 november 2016 uur