Kunst over Fortuna-tactiek: ‘Misschien doen wij dat ook wel’

Ereklasse

Nog een kleine week en dan staat de seizoensfinale in Bennekom alweer op het programma. Vorig jaar waren ze er niet bij, voor PKC/SWKGroep is dit ook de eerste finale in twee jaar tijd. Na een relatief eenvoudige overwinning op KZ/Hiltex in de kruisfinale stuit de ploeg nu op Fortuna/Delta Logistiek, de kwelgeest uit de zaal.

In navolging van Fortuna probeerde ook Koog Zaandijk het spel van de Papendrechters te ontregelen in een belangrijke wedstrijd. Al voor de wedstrijd werd er onduidelijkheid geschept, want met welke bal zouden de ploegen spelen? “In de spelregels zou staan dat de ploeg die de toss wint, mag bepalen met welke bal gespeeld wordt”, spreekt Richard Kunst over het verwarrende begin. “Die regel was bij ons niet bekend, maar Wim Bakker had een documentje op zijn telefoon waarop de spelregels stonden uitgelegd. Niemand had daar verder problemen mee, hoor. Maar het was wel duidelijk dat ze ons uit ons ritme wilde halen.” (Bij wedstrijden op neutraal terrein zou getosst moeten worden. Dat was hier niet het geval, red.)

Heel veel effect had het niet. Alleen tot de 4-4 kon KZ echt meekomen, daarna controleerde PKC de hele wedstrijd. “Ze gingen achterverdedigen, het spel vertragen en probeerden lange aanvallen neer te zetten. Gelukkig liep het reboundend goed bij ons, waardoor we nooit in gevaar zijn gekomen. Het was niet spectaculair, maar van onze kant gewoon een goede wedstrijd.” Normaliter laat Kunst zich vooral op scorend gebied gelden, maar deze keer was hij onder de korf belangrijk voor zijn team. “Ik vond het wel prima zo. Met Lau (Laurens Leeuwenhoek, red.) heb je een goede schutter naast je. We hadden in alle vakken de rebound in orde. Je kan ook macht vertonen door elke rebound te pakken.”

KZ werd dan ook vrij eenvoudig weggezet met 26-16. “Op energie en wilskracht kunnen ze ver komen. Voor ons was het de taak om er net zo veel energie in te gooien, dat hebben we goed opgepakt. Van tevoren had ik niet verwacht dat het zo makkelijk zou gaan. Maar als je de reacties ook hoort na de wedstrijd, kunnen we content zijn over deze wedstrijd”, klinkt een tevreden Kunst.

Twee verloren jaren?
Het klinkt gek, maar PKC kan zich voorbereiden op de eerste finale in twee jaar tijd. Een eventuele titel op het veld zou die teleurstellingen van de afgelopen wellicht goed kunnen maken. “Nee. De zaal is speciaal, niet te vergelijken”, meent de ex-international. “Die teleurstellingen zijn niet zomaar goed te maken. Maar het is wel leuk om te laten zien dat je bij de beste ploegen behoort.”

Qua prijzen zijn het onder coach Detlef Elewaut eigenlijk twee ‘verloren’ jaren. “Als je kijkt naar de resultaten, dan wel.” Kunst probeert het te nuanceren. “Het proces is ook heel belangrijk. Ik denk dat we over een heel seizoen hebben laten zien dat we de beste ploeg hebben. Dat je het dan op de belangrijkste momenten niet laat zien, is zuur. Heel jammer. Maar daar is genoeg over gezegd en over gezeurd, óók door ons. Bij de herstart van het veldseizoen hebben veel besproken wat er in de zaal is gebeurd. Niemand had ook echt zin in deze veldcompetitie. Zo’n uitschakeling heeft tijd nodig om te verwerken. Nu zijn we lekker bezig op het veld en hoeven we niet meer om te kijken. Daarnaast hebben we ook een leuk seizoen (gehad) met zijn allen. De sfeer is goed en talenten breken door. Dat zijn de mooie dingen, die misschien wel onder belicht blijven.”

Copycat-tactiek
Terug naar de komende finale, waarin PKC het opneemt tegen Fortuna. De play-offs staan nog vers op het netvlies en de 25-jarige Kunst verwacht geen ander soort wedstrijd. “Ze spelen een beetje het korfbal wat we niet gewend zijn. En laten we eerlijk zijn; het korfbal tijdens die play-offs was niet goed, wel spannend. Met het traag opbrengen van de bal is het niet vermakelijk om te zien. Waarom Fortuna het zo doet, snap ik wel. Het is jammer dat het op deze manier moet”, baalt de inwoner van Hardinxveld-Giessendam.

Er wordt niet verwacht dat Ard Korporaal en Damien Folkerts hun tactiek gaan aanpassen. “Op het veld zijn ze op deze manier nog meer in het voordeel. Zonder schotklok kunnen ze zo twee à drie minuten aanvallen, met rebounders als Thomas Reijgersberg, Marcel Segaar en Mirjam Maltha. Daar kan je weinig tegen doen, want je kan moeilijk op onderscheppingen gaan spelen. Dat heeft geen zin. Het is suf, maar je kan niet heel veel anders dan afwachten wanneer er geschoten wordt. Dan moet je hopen dat je mee kan vangen.”

KZ speelde echter met eenzelfde soort tactiek, PKC is dus wel wat gewend. “We hadden een goed strijdplan tegen hen. Het ligt eraan hoe Fortuna gaat spelen, daar zullen we ons ook op aan moeten passen. Misschien gaan wij wel hetzelfde spelen zoals hen. Een beetje een copycat-tactiek. Dat is niet om kinderachtig te doen, maar om de wedstrijd te winnen. Of het wel een leuke finale gaat worden? Ik denk het niet, misschien dat het spannend wordt”, sluit de allrounder af.

Op zaterdag 16 juni vindt het NK Veldkorfbal plaats bij DVO/Accountor. Lees hier alles over het NK Veldkorfbal.

Fotograaf: Ilse Schaffers, Korfbalfoto.nl

Datum: 12 juni 2018 uur