Laatste hoop voor Faber en LDODK A1: ‘Handhaven niet onmogelijk’

Hoofdklasse A-jeugd

De uitgangspositie van LDODK/Rinsma Modeplein in de junioren Hoofdklasse A is ronduit benard, maar de ploeg vecht voor haar laatste kansen op het hoogste podium. Het feit dat de Friezen puntloos onderaan staan zal niet veel vertrouwen geven, maar zolang er nog niets is beslist blijft jeugdinternational Ran Faber erin geloven.

“Handhaven onmogelijk? Het wordt een lastige opgave, maar het is niet onmogelijk”, perst Faber het vertrouwen eruit. LDODK staat zes punten achter op de nummer zes, Nieuwerkerk, tevens de tegenstander van het weekend. Met nog drie wedstrijden te gaan moét er gewonnen worden en bovendien met acht doelpunten verschil. Dat gegeven maakt het er allemaal niet makkelijker op, maar de zestienjarige korfballer denkt dat zijn team er klaar voor is. “We beginnen de laatste wedstrijden sterk en kunnen lang mee, maar helaas heeft dit tot nu toe nog geen punten opgeleverd. Er zit zeker een stijgende lijn in ons spel.”

De afgelopen weken nam de ploeg uit Gorredijk telkens het initiatief in de beginfase, tot genoegen van Faber. “We spelen heel degelijk, geven alleen moeilijke kansen weg en maken geen onnodige overtredingen in de verdediging. Daardoor maken topploegen ook alleen maar ‘moeilijke goals’. In de aanval zijn we heel geduldig, wachten op de goede kans en kunnen veel herhalen.” Waarom het dan toch fout gaat, zit hem vooral in de concentratie. “Je krijgt dan een paar domme goals tegen, waardoor de tegenstanders weer lekker in hun spel komen en over ons heen gaan. Vervolgens lopen we dan de rest van de wedstrijd achter de feiten aan en blijven we dichtbij, maar lukt het niet om op het laatste moment er nog overheen te gaan”, baalt de jeugdinternational.

Natuurlijk is het niet alleen de concentratie. Op individueel vlak komt LDODK vaak ook wat tekort. “Ik denk we op dit moment niet genoeg individuele klasse hebben om een voorsprong in de Hoofdklasse vast te houden tot het einde van de wedstrijd.” Die klasse heeft de ploeg wel in Faber, maar het kan niet allemaal van hem komen. “Als we nog willen handhaven dit seizoen dan moeten we er als team staan en er vol voor gaan”, stelt hij terecht.

Zoals vermeld, LDODK moet met acht doelpunten verschil winnen van Nieuwerkerk. Het is de allerlaatste kans en dat gevoel hangt al een tijdje bij het talent uit Gorredijk. “Het gevoel van de laatste kans speelt bij mij al twee weken eigenlijk. Ik denk dat er tegen Unitas/Perspecteif en DVO/Accountor ook meer in had gezeten.” Hoe dichtbij de ploeg ook bij een punt is geweest, het heeft ze niks opgeleverd. Uit de komende weken moet dan ook blijken waar de ploeg nou werkelijk staat, als het tegen de directe concurrenten moet spelen. Eerst Nieuwerkerk, daarna nog ZKV. “In de degradatiestrijd is het belangrijk om van je directe tegenstanders te winnen. Als je dat niet doet ben je op dit moment de terechte degradant, denk ik.”

Datum: 12 mei 2018 - 12:00 uur
Door: Redactie Korfbal.