Leeuwarden klaar voor U19 Open European Korfball Championship

Oranje U19 U19OEKC

Over precies drie weken vindt in Leeuwarden de allereerste editie van het Europees kampioenschap korfbal tot 19 jaar plaats. Van 30 maart tot en met 1 april komen twaalf landenteams in actie in sportcentrum Kalverdijkje.

De Internationale Korfbal Federatie (IKF) heeft onlangs besloten vanaf 2018 ook voor de leeftijdsgroep tot 19 jaar officiële kampioenschappen te gaan houden. Door het open karakter van dit  IKF U19 Open European Korfball Championship 2018 kunnen ook landen buiten Europa de kans krijgen om hun krachten te meten. Volgend jaar staat het eerste WK op het programma.

Deelnemende landen
De deelnemende nationale teams van Nederland, België, Portugal, Duitsland, Engeland, Tsjechië, Catalonië, Polen, Hongarije en Turkije gaan strijden om deze Europese titel. Daarnaast spelen de nationale teams van Brazilië en Nieuw-Zeeland mee. Zij maken alleen kans op de algehele toernooititel. Verder speelt het regionale team van district Noord buiten mededinging mee. De eindrangschikking van de Europese landen is bepalend voor deelname aan het WK in 2019.

Vervolg op KWC U19
De stap van de IKF om het EK te organiseren in Leeuwarden is een logisch gevolg op het succes van het officieuze wereldkampioenschap voor jeugdlandenteams tot 19 jaar. Dat toernooi is meer dan twintig jaar georganiseerd door het noordelijke korfbaldistrict. De laatste jaren was sportcentrum Kalverdijkje al het toneel van de strijd. Met dit EK is een eind gekomen aan dit districtstoernooi.

Organisatie
De organisatie van het EK is in handen van de IKF, in samenwerking met het KNKV en de lokale organisatie (LOC). Zij worden gesteund door tientallen vrijwilligers van de korfbalverenigingen in de gemeente Leeuwarden en directe omgeving. Net als andere jaren worden de meeste deelnemers bij gastverenigingen ondergebracht.

“Dat de eerste editie van het EK korfbal onder 19 in Leeuwarden wordt gehouden, zien we als waardering en beloning voor de succesvolle wijze waarop het toernooi met behulp van vele vrijwilligers is gehouden. Zonder dat succes zou de IKF de stap naar officiële kampioenschappen nog niet hebben gezet”, aldus Geert Keuning, voorzitter van de Districts Werkgroep Internationaal Korfbal en het Lokale Organisatie Comité.

Meer informatie op de toernooiwebsite.

Datum: 9 maart 2018 - 10:05 uur
Door: Redactie Korfbal.