Mandy Koelman (Blauw-Wit): 'Had niet gedacht dat wij zouden winnen'

Ereklasse

Het is altijd weer de vraag hoe de teams er voor staan bij de start van het veldseizoen. Bij Blauw-Wit (A) was die vraag zeker aanwezig. Het nieuwe trainersduo Gerald Aukes en Mark van der Laan moest de basisformatie ten opzichte van vorig seizoen op liefst vijf plaatsen wijzigen en dat leverde – ook voor aanvoerster Mandy Koelman – een verrassing op: 17-16 winst op Fortuna.

”We kwamen goed uit de startblokken. We begonnen scherp aan de duels en haalden een enorm hoog percentage. Hierdoor liepen we snel uit tot 8-1. Vlak voor en vlak na rust hadden we meer moeite met de druk die Fortuna gaf aan de buitenkant. We kwamen daardoor lastiger tot goals. Ik denk dat wij uiteindelijk winnen, omdat we er als team stonden en tot het einde alles gaven”, blikt Koelman terug op de verrassende winst. ”Ik had niet gedacht dat wij gingen winnen van Fortuna. Zij waren overduidelijk de favoriet. Natuurlijk is het bij ons nog zoeken qua spel en samenstelling. Dat is niet zo gek als een team op vijf plekken wijzigt.”

Het was een ware exodus bij de Amsterdammers. Marc Broere, Jeffrey Huibers en Otto Fabius stopten om verschillende redenen, Momo Stavenuiter gaat op reis en Leanne Aurik speelt nu in een lager team. Daarnaast vertrokken vijf spelers: Marloes Frieswijk en Christian Dekkers (LDODK/Rinsma Modeplein), Michelle in ’t Veen (KZ/Thermo4U), Pascal Frieswijk (DOS’46) en Susila de Klein (Groen Geel/IJskoud de Beste). Blauw-Wit vond vervangers en basisspelers in bekende hoek: Fleur Blötevogel, Jessica Jansen en Kenny Lauf keerden terug na een periode bij Rohda, terwijl ook Gerald van Dijk (overgekomen van Sporting Trigon) het oude nest vond. Samen met Loraine Vissers, Randell van der Steen, Jacco Boonstra – doorgestroomd vanuit het tweede – en Koelman vormden zij de basisacht tegen Fortuna/Delta Logistiek.

“Ondanks dat het geen spelers met Korfbal League-ervaring zijn, ben ik blij met de komst van deze spelers. Ik zie dat ze gegroeid zijn in de periode dat ze niet bij ons speelden. Daar kunnen wij dit seizoen van profiteren. We blijven een hechte groep die veel van elkaar accepteren”, beschrijft Koelman, die geen wrok koestert richting de vertrokken spelers. “Van de meesten begrijp ik zeker de beweegredenen. Ik was er zelf ook een jaar tussenuit om te reizen. Ik snap dat andere zaken buiten het korfbal ook belangrijk worden voor mensen.” Dat bijvoorbeeld de in Wolvega woonachtige Marloes Frieswijk kiest voor het Friese LDODK in plaats van elke training twee uur reistijd naar Amsterdam snapt Koelman ook volledig. “Ik dacht zelf na over definitief stoppen en de voorkeur te geven aan andere dingen, maar ik ga toch de uitdaging aan met deze nieuwe groep.”

In deze nieuwe groep is de 30-jarige Koelman door het trainersduo gekozen tot aanvoerster. “Ik voel mij vereerd en ik hoop dat ik met mijn ervaring van de afgelopen jaren iets extra’s kan toevoegen aan het team en aan andere spelers.” Koelman stond in 2017 nog in de Korfbal Leaguefinale en pakte de veldtitel, maar vorig seizoen had Blauw-Wit een minder seizoen met een zesde plaats in de Korfbal League en een vierde plaats in de Ereklasse. “Gezien de kwaliteit aan spelers en de doelstelling die we hadden, was het best een teleurstelling.”

Dit seizoen haalt Blauw-Wit de ambities naar beneden. “Voorgaande jaren waren de play-offs minimaal de doelstelling. Dit jaar is dat handhaving op het veld en top-8 in de zaal. Wellicht zijn wij in de wedstrijden tegen de topploegen zoals Fortuna de underdog, maar elke wedstrijd is er één en zijn er twee punten te halen.” Met het oog op handhaving komen twee belangrijke wedstrijden: KCC-uit en AW.DTV-thuis. “Ik ben er niet van overtuigd dat wij bij KCC de absolute favoriet zijn. Maar om onze doelstelling te halen, zou het fijn zijn als we deze punten kunnen pakken”, richt Koelman zich op de volgende speelronde.

Datum: 12 september 2019 - 13:00 uur