Marijs (TOP A): ‘Onze verdediging is de basis’

TOP Arnemuiden is de trotste koploper van de Hoofdklasse B. De ploeg van Arco Goedkoop won tot nu toe al zijn vier wedstrijden, maar kwam nog niet de échte topploegen tegen. De komende wedstrijden tegen Tempo, Dalto/Klaverblad Verzekeringen en DeetosSnel zijn goede testen voor de ploeg. “Dan zien we pas waar we écht staan”, zegt speelster Jeanine Marijs.

De Zeeuwen wonnen hun wedstrijden tot zaterdag nog niet heel overtuigend, maar daar kwam zaterdag een einde aan. Van Nieuwerkerk werd met 20-13 gewonnen. “Het voelde niet als een ruime overwinning. We scoren maar 20 keer en dat is te weinig. Tot nu toe scoren we sowieso nog weinig. Natuurlijk is het lekker dat we nu wat ruimer winnen, maar de doelpuntenproductie zal echt omhoog moeten.”

Verdedigend
Dat TOP de wedstrijden tot nu toe wel over de streep trekt, heeft te maken met het verdedigend vermogen van de ploeg. “We laten er zaterdag maar drie door in de tweede helft. Dan kan je zeggen: Nieuwerkerk was niet goed in de tweede helft. Maar ik vond het onze verdienste. Ze schoten bijna alleen maar wanhoopschoten en dat doen wij gewoon heel goed.”

“Sowieso is verdedigen onze kracht. Vanuit de jeugd krijgen we al mee dat de verdediging de basis is. Dat moet eerst goed staan en dan komt de focus pas op aanvallen. Wij kunnen als collectief een puntspeler uitschakelen en dat is een kracht waar je ver mee kan komen. Alleen moet het niet doorslaan naar de andere kant. Want we moeten wel echt veel meer gaan scoren. Op de training vliegt de ene bal na de andere erin, dus we kunnen het wel. In de wedstrijd komt het er alleen niet altijd uit. Vaak hebben we in de wedstrijd ook wel iemand die boven de vijf goals uitkomt, maar heeft de rest het niet op zijn heupen. Als iedereen meescoort, zijn we niet te houden.”

Koppositie betekent nog niks
“We staan nu op een prachtige eerste plek, maar hebben nog geen topploegen gehad. In de volgende wedstrijden tegen Tempo, Dalto en DeetosSnel gaan we pas zien waar we staan. De Hoofdklasse B is denk ik de sterkste poule, waarin de eerste vijf ploegen allemaal bovenin kunnen eindigen. Voor ons is het heel belangrijk dat het eerste en tweede fit blijft. In voorgaande jaren zag je namelijk dat het opvangen van bepalende spelers wel eens lastig was. Als wij heel blijven, kunnen we echt voor een mooi seizoen zorgen.”

Zaterdag neemt Marijs het met TOP op tegen Tempo. “Ik verwacht een mooie wedstrijd. Wij laten er tot nu toe het minst door en zij scoren veel en krijgen er veel tegen. Wat voor wedstrijd het gaat worden, is dus nog moeilijk te zeggen. Maar natuurlijk weten wij dat zij veel over de heren scoren en dat wij goed kunnen verdedigen. Daar liggen kansen. Als ik een voorspelling moet geven, ga ik voor een 24-26 overwinning voor ons.”

Korfbal League
Oud-ploeggenoot Anita de Ridder stapte dit seizoen over naar PKC/SWKGroep. “Wij missen haar en haar doelpunten natuurlijk wel. Maar ik ben ontzettend blij voor haar dat ze een basisplek heeft veroverd.” Of er voor Marijs ook ooit zo’n stap inzit, is nog de vraag. “Ik denk wel dat ik het kan en ik vind dat ik dat ook wel bewezen heb. Door een masteropleiding van drie jaar en mijn werk, ben ik echter niet ingegaan op aanbiedingen van ploegen. Natuurlijk wil ik ooit Korfbal League spelen, maar ik woon nu in Zeeland en dan is het al snel anderhalf uur rijden naar de dichtstbijzijnde Korfbal League ploeg. Als ik in de randstad had gewoond, had ik het gedaan. Maar ik heb mijn beslissing gemaakt omdat ik dacht niet alles te kunnen combineren. Ik wacht het voorlopig even af, maar zeg nooit nooit.”

Marijs speelde zich zaterdag voor zo’n stap misschien wel in de kijker. Met nog zeven seconden op de klok schoot zij van de middenlijn TOP naar de 20-13. “Dat was erg lekker! Ik probeer het wel vaker. Het lukte wel eens, maar ik mis vaker dan ik raak hoor. Maar op de training ben ik wel de enige die met de heren dat soort ballen sta te schieten. Oefening baart kunst hè”, sluit ze lachend af.

Datum: 6 december 2017 - 10:00 uur
Door: Redactie Korfbal.