Mart Hortensius, uitblinker bij TOP op hagelslag en speculoos

Korfbal League1

Afgelopen zaterdag was hij het gesprek van de avond. TOP/Quoratio speelde een moeizame wedstrijd tegen DOS’46, waarin de Nijeveners telkens konden aanhaken. Maar uiteindelijk was het Mart Hortensius, een vrij onbekende naam bij de kampioen van de Korfbal League, die DOS’46 de das om deed. De Sassenheimers wonnen met 19-25 en Hortensius schoot zijn eerste drie pogingen allemaal raak. “Het werkte perfect”.

Hortensius, 23 jaar, valt niet vaak in bij de hoofdmacht van TOP. “Het was niet m’n debuut in competitieverband, maar wel de eerste keer dat ik echt belangrijk kon zijn. Ik kwam erin bij 15-19 en na twee of drie passes zat het eerste schot al. In de aanvallen daarna gebeurde hetzelfde. Het was een geweldig gevoel. Iedereen was blij en na die goals was de wedstrijd gespeeld.” Hortensius weet wel waarom hij er in de verdediging steeds weer uitgehaald werd. “Jan Niebeek wilde mij in de aanval tegen de rebounder, Sven Jonker, hebben. In de verdediging mocht Paul Anholts hem dan weer verdedigen. Prima, want ik vind aanvallen veel leuker dan verdedigen.”

Hortensius merkt dat hij de laatste tijd zijn kansjes krijgt bij het eerste, maar vindt het lastig om te zeggen waar dat precies door komt. “Ik zit het hele seizoen al wel lekker in mijn vel, zowel op het veld als in de zaal. Ik denk dat Jan dit gezien heeft en dacht, ‘ik heb een aanvaller nodig’, dus bracht hij mij. Hij weet dat ik kan schieten, dus dat werkte perfect.” Last van druk had hij niet echt. “Tijdens het warmlopen wel hoor. Het was spannend en dat merk je, dus toen voelde ik het wel. Maar eenmaal in het veld was dat snel verdwenen.”

Wat veel mensen zich afvragen, is waardoor Hortensius zo scherp voor de dag kwam. Misschien een speciale maaltijd?. “We moesten vroeg weg met de bus, dus ik had wat broodjes gemaakt. Ik ben niet echt bijgelovig, maar als ik door twee boterhammen met hagelslag, twee sneetjes met speculoos en een paar stukjes mango elke week zo speel, heb ik dat er wel voor over”, lacht de student.

Plezier
Zes jaar geleden kwam Hortensius bij TOP in de A1 spelen, nadat hij Pernix verliet. “En nu speel ik al vijf jaar in het tweede. Dit seizoen gaat het eigenlijk beter dan verwacht. We hebben twee keer gewonnen, één keer gelijkgespeeld en een keer verloren van KZ/Hiltex. We spelen met vijf heren, dus iedereen zit er af en toe naast, maar dat is prima. Zaterdag zat ik ook wissel bij het tweede en het invallen daar ging ook prima.”

Hortensius blijft ondanks zijn opsteker van zaterdag realistisch. “Voor mijn gevoel helpt zo’n invalbeurt natuurlijk wel, maar op de bank bij twee zitten er drie á vier heren die allemaal dicht bij elkaar zitten en wat kunnen brengen. Het is maar net wat de coach nodig heeft. Natuurlijk hoop ik wel meer minuten te kunnen maken, zoals zaterdag, maar ik verwacht dat het ongeveer blijft zoals voorheen. Misschien dat ik het wat vaker mag proberen naast Mick Snel.”

Realistisch en ambitieus zijn gaat bij Hortensius prima samen. “Natuurlijk hoop ik in het eerste te komen, altijd! Maar ik weet wel van mezelf dat ik denk ik het niet goed genoeg ben om dat bij TOP te redden. Dit is gewoon bovenkant Korfbal League. Ik speel nu bij TOP om mezelf beter te maken en omdat ik het ontzettend naar mijn zin heb in deze toffe groep. Natuurlijk zijn er aspiraties, maar ik moet ook reëel blijven.”

Korfbal is voor de jonge speler vooral een hobby. “Laatst hadden we het er bij het tweede ook al over. Mijn grootste drijfveer is nu gewoon plezier hebben. Ik ga met heel veel zin naar trainen en de wedstrijden en heb bij TOP een grote vriendengroep. Daar doe ik het eigenlijk voor. Natuurlijk haal ik ontzettend veel plezier uit zo’n invalbeurt, maar ik heb niet specifiek een plek in het eerste nodig om lol te hebben.”

Foto: Rene van Dam

Datum: 9 december 2016 uur