Mick Snel en TOP schaakmat gezet tegen Fortuna

Ereklasse Korfbal League

Sinds het pijnlijke verlies tegen Fortuna/Delta Logistiek in de play-offs sprak TOP/SolarCompleet nog niet met Korfbal.nl. Eerst wilde men intern de zaken bespreken. Lijdzaam moesten de Sassenheimers toezien hoe Fort Landskampioen afgebroken zou worden door óf PKC/SWKGroep óf Fortuna. Inmiddels is de rook opgetrokken en zetelt de Delftse formatie in het herbouwde kampioenenvertrek. Mick Snel blikt terug op het zaalseizoen en vooruit op het veldseizoen en volgend jaar.

De muren in het kasteel der kampioenen hoefden niet opnieuw geschilderd te worden. Rood en wit waren ze toch al. Helaas voor Snel en consorten staat dat rood en wit nu niet meer symbool voor de clubkleuren van TOP. In de halve finales ging de formatie van succescoach Jan Niebeek in een bloedstollend tweeluik verrassend onderuit tegen Fortuna: "En die klap kwam hard aan", bevestigt Snel.

Schaken
“We hebben het als collectief nog steeds niet écht nabesproken. Dat komt niet alleen doordat we moesten bijkomen van de schrik, trouwens. We wilden het wel sneller doen, maar door verschillende gevallen van ziektes, vakanties, feestdagen en internationals die niet trainen op dinsdag kwam het er maar niet van. Vanavond steken we voor het eerst de koppen bij elkaar om terug te blikken.”

De 26-jarige Snel woont samen met zijn vriendin Jet Hendriks, die zoals bekend is ook in TOP 1 speelt. Snel: “Natuurlijk hebben we het er wel over gehad. We betrappen onszelf er steeds op dat we achteraf bedenken wat we eigenlijk hadden moeten doen. Ik heb een hekel aan achteraf praten, maar feit is dat we twee keer slecht gespeeld hebben als team. Gedurende het seizoen waren we steeds op zoek naar de formatie waarin we als team het sterkst waren en Fortuna legde heel erg goed bloot dat we die formatie niet op tijd hadden gevonden. Ze drukten ons in een tactisch steekspel dat ons dwong om te spelen met individuele kwaliteiten. Het maakt niet uit hoe goed je als individu bent, als er niet nog minimaal twee anderen in je team ook fantastisch spelen kom je nergens. Daarbij maakten zij extreme keuzes, bijvoorbeeld door Paul (Anholts, red.) vrij te laten staan. Normaal is dat geen probleem, maar we gingen er nu gewoon niet goed mee om."

"Tegen Fortuna moet je schaken. Net als het schaakspel is de speelstijl van Fortuna niet spectaculair. Ze vertragen en spelen het tactisch, maar er is geen regel die dat verbiedt, dus als tegenstander moet je daar gewoon iets op verzinnen en het over een andere boeg gooien. PKC ging op dezelfde manier nat. Zoals wel vaker volhardden zij te lang in hun eigen spel. Als het niet loopt moet je switchen en als je dat tegen Fortuna nog moet doen tegen de tijd dat je achter staat ben je al te laat.”

Finale
Een paar weken later stonden de grootmeesters uit Delft dus tegen PKC uit Papendrecht in de Ziggo Dome. En Mick Snel? Die zag vanuit de huiskamer hoe ook PKC niet in staat bleek om de Fortunezen de baas te zijn op het korfbalschaakbord. “Het was verschrikkelijk natuurlijk, je wilt daar als team gewoon staan. Maar het is niet zo dat ik – zoals veel anderen dat wel hebben – het vertik om te kijken. Ik vierde mijn verjaardag, ik was namelijk jarig die dag, maar de TV stond gewoon aan. Ik ben eigenlijk altijd voor de underdog, als neutrale toeschouwer wil ik dat elke wedstrijd spannend wordt. Dan krijg je extreme slotfases en daar geniet ik van. In de eerste helft dacht ik dat PKC aan het langste eind zou trekken, maar na rust dacht ik: 'Wat gaat hier nu gebeuren?!'”

Speler van het Jaar
Ondanks dat de finale werd misgelopen ontving de captain van TOP waardering van de coaches van de tegenstanders. Hij werd samen met Laurens Leeuwenhoek en Erwin Zwart genomineerd als speler van het jaar. “Leuk natuurlijk, maar ik ga hem niet winnen. Laurens gaat ‘m winnen en dat moet ook. Als dat niet gebeurt kan je die verkiezing naar mijn idee opdoeken. Niks ten nadele van Erwin, die ook een goed seizoen heeft gedraaid, maar Laurens heeft een fantastisch seizoen gespeeld en verdient naar mijn idee de beloning. En voor hem zal die beloning ook een te kleine pleister op de wonde zijn. Uiteindelijk telt er maar één prijs en die heeft Fortuna gewonnen.”

Veld
En dan blijft het veld nog over. Veel korfballers ervaren dit als mosterd na de maaltijd, maar Snel niet. “Mensen zeuren er altijd over. Je speelt op een klein veld, de weersomstandigheden zijn overwegend prima geweest. Naar mijn mening zijn dat voldoende ingrediënten om lekker plezier te gaan maken. Als TOP trainen we gewoon keihard om de veldtitel straks te kunnen winnen. We worden wat gehinderd doordat we op dinsdag vijf basisspelers missen wegens hun training bij TeamNL Korfbal, maar op donderdag proberen we dat goed te maken. Anderen mogen zeggen wat ze willen, maar ik vermaak me op het veld uitstekend en werk met een lach op mijn gezicht naar hopelijk de veldfinale op 22 juni toe, want we hebben nog wat recht te zetten!”

Datum: 17 mei 2019 - 10:00 uur