Middelkoop (KCC): 'Extra lekker om toch de titel te pakken'

Hoofdklasse

Seizoen 2018-2019 is niet een bepaald perfect seizoen geweest voor KCC/SO natural. In de Korfbal League kwam de ploeg op de negende plaats terecht, om vervolgens te degraderen in de play-downs tegen Tempo. Op het veld leek de ploeg een ruime voorsprong te verliezen, maar in de laatste ronde kreeg het jaar toch nog een zilveren randje: KCC versloeg Groen Geel, en sleepte de titel van Hoofdklasse A binnen. Korfbal.nl sprak met Julian Middelkoop, de jonge aanvoerder van de Capellenaren.

“Het was een seizoen van veel ups en downs”, vertelt Middelkoop. “We begonnen ijzersterk. We verloren in de laatste ronde van de eerste veldhelft pas. In de zaal begonnen we goed tegen DVO/Accountor (25-21, red.) maar daarna ging het fout tegen DeetosSnel (17-15). Tijdens het zaalseizoen hebben we een paar hele goede wedstrijden gehad, maar ook een paar hele zwakke.”

Over de play-downs die KCC de plek in de Korfbal League kostten, is Middelkoop analytisch. “Je weet dat je over drie wedstrijden de beste moet zijn. Misschien misten we hier en daar een stukje ervaring, of ging het nog om wat zenuwen. Uiteindelijk hebben we ons niveau niet gehaald. Tempo deed dat beter, en uiteindelijk stonden we met lege handen.”

“Die degradatie was een grote klap, en dat zag je ook op het veld terug”, vervolgt de 20-jarige korfballer. “Op het veld gingen we van vier punten voorsprong op de rest naar één punt achter. Maar dan is het wel extra lekker als je die laatste wedstrijd ijzersterk speelt en het kampioenschap pakt.”

Die laatste overwinning was een lichte verrassing, gezien de rest van de tweede veldhelft van KCC. “Ik denk dat wel meer mensen zich afvragen hoe dat is gelukt, we zaten er de afgelopen weken niet helemaal goed in. We hebben een aantal slechte wedstrijden gespeeld, maar nu zijn we alles of niets op één wedstrijd gegaan. We hebben duidelijk tegen elkaar uitgesproken nog één keer met z’n allen te knallen. We hebben hard en gericht getraind, en zijn met veel vertrouwen de laatste wedstrijd in gegaan. Het was onze enige kans om het seizoen goed af te sluiten.”

In die laatste wedstrijd versloeg de ploeg van Middelkoop Groen Geel, dat gedurende de rest van het seizoen juist niet te stoppen leek. “Groen Geel is een ploeg met veel kwaliteiten, maar we weten ook van onszelf dat we genoeg kwaliteit hebben. Dat is er niet altijd uitgekomen, maar in die laatste wedstrijd gelukkig wel.”

Julian Middelkoop zal gemengde gevoelens aan seizoen 2018-2019 overhouden, want strict individueel gezien maakte hij een droomseizoen mee. Tegen het einde van het vorige seizoen kwam hij terug van een liesblessure in het tweede van KCC, maar ruim een jaar later leidde hij het eerste team van zijn club als aanvoerder naar het veldkampioenschap. “Dat voelt geweldig, alleen al om in het eerste te spelen”, spreekt Middelkoop enthousiast. “Ik speel mijn hele leven al bij KCC dus dat was al een droom. In de tweede helft van het veld kreeg ik ineens ook de aanvoerdersband.”

“Eerst zaten Gertjan (Meerkerk, red.), Christian (Dekkers) en Eliza (Roest) natuurlijk in het eerste, maar die gingen allemaal weg. Ik kwam terug van een blessure maar zag wel dat er ineens drie plekken vrij kwamen. Ik ben toen gewoon keihard gaan werken op elke training en in elke wedstrijd. Als het niet genoeg was geweest had ik daar vrede mee gehad, maar er lagen kansen. Om dan dat vertrouwen te krijgen van de trainers is enorm gaaf.”

Voor het volgende seizoen liggen de doelen al gereed. “We hebben volgend jaar een jonge groep, ontwikkeling zal heel belangrijk zijn. Op het veld moeten we handhaven, daar weten we dat we bovenin waarschijnlijk niet mee kunnen doen. In de zaal moeten we bij de bovenste twee komen, zodat we weer play-offs mogen spelen en terug naar de Korfbal League kunnen.”

Datum: 20 juni 2019 - 21:00 uur