Moeizaam spelend Jong België toch naar finale

Korfbal Challenge

Verrassend of niet, maar de finale van donderdag zal gaan tussen Jong Oranje en Jong België. De Belgische talenten waren met 19-30 te sterk was voor het Portugese NC Benfica. De eerste helft ging lang gelijk op, maar uiteindelijk bleek de Zuid-Europese passie niet genoeg om België van de winst af te houden.

Een spannend eerste kwart was dan wel niet genoeg, maar er was wel genoeg te beleven. Het was stuivertje wisselen tussen beide ploegen in het gehele eerste kwart, niemand kon een echt gaatje slaan. Als er dan een stip wordt gemist bij Benfica, treurt het meegereisde publiek. Maar als Pedro Correia, die natuurlijk weer de nodige rebounds had, dan ook nog zijn doelpunten meepakt wordt dat luidkeels gevierd.

Het leek alsof Jong België er een beetje van onder de indruk was, want het wilde maar niet loskomen. Ze draaiden lange aanvallen, maar het percentage lag veel te laag. Bovendien draaide het herenkoppel Jordan de Vogelaere en Jarre de Ley niet optimaal, De Vogelaere werd nog geblokt ook.

In het tweede kwart werd het percentage echter al opgevoerd bij Jong België, door een uitblinkende Lara Vogels. Want hoewel het leek alsof Jong België tegen een achterstand aan het korfballen was, was het juist datzelfde Jong België dat het eerste echte gaatje wist te slaan. Vlak voor rust. Na de 10-10 nam wederom Lara Vogels, die met rust al vijf doelpunten liet noteren, het voortouw en zorgde met twee scores op rij voor een gaatje van twee. Deze marge werd vergroot naar drie, omdat die andere doelpuntenmaker in de eerste helft, Lennert Impens, zijn vrije bal afrondde.

NC Benfica moest daardoor in de tweede helft zomaar een achterstand van drie doelpunten wegwerken, terwijl zij goed in de wedstrijd zaten. Coach Jan Sjouke van den Bos zal in de rust ongetwijfeld een goed strijdplan hebben bedacht om in de tweede helft weer naast België te komen.

Maar dat zou niet gebeuren. De eerste drie doelpunten na rust waren voor de jonge Belgen, waardoor de achterstand werd verdubbeld. En als Benfica ook het vizier niet op scherp heeft bij de strafworpen – in totaal werden er vier stippen gemist – dan wordt het een heel lastig verhaal voor de Zuid-Europeanen.

Zij probeerden het wel, maar konden te weinig herhalen om in het spoor te blijven van hun tegenstander. Uiteindelijk deed Jong België er zelfs nog een schepje bovenop. De Vogelaere, die een moeilijke wedstrijd kende, maakte zijn eerste schot na dertien pogingen. Het was een kantelpunt voor hem, want daarna maakte hij er nog twee achter elkaar. Vervolgens schoot kompaan De Ley ook van afstand raak. De genadeklap. Want daarna liep Jong België alleen nog maar verder uit.

Het kon ook niet anders voor de Portugezen. Om de cijfers erbij te nemen, Benfica produceerde ‘slechts’ 65 schoten, tegenover de 112 van Jong België. Hoe meer kansen, hoe meer doelpunten en daardoor wist de ploeg van Gert Degenaers en Steven Mijnsbergen deze wedstrijd te winnen. Ze speelden niet de pannen van het dak, maar ze hebben nog een dag de tijd om naar hun piekmoment toe te werken. Dat moment moet donderdagavond tegen Jong Oranje komen. Om 20.15 uur.

Datum: 27 december 2016 uur