Na 11 jaar verandert de balans voor Tim Bakker

Na 11 jaar verandert de balans voor Tim Bakker

TeamNL Korfbal

Tim Bakker zet na het EK in eigen land een punt achter zijn imposante carrière bij het Nederlands team. De aanvoerder van Oranje vindt het na 11,5 jaar mooi geweest. "International zijn is het mooiste wat ik tot nu toe gedaan heb, maar het is tijd voor andere dingen." Ook Friso Boode zet een streep onder zijn tijd bij Oranje.

Zo verwachten Bakker en zijn vriendin over tien weken hun eerste kindje. "Korfbal is altijd het belangrijkste geweest is mijn leven. Ik heb heel lang heel toffe dingen mogen doen en beleven dankzij de sport. Ik ben over de hele wereld geweest, heb met mooie, verschillende groepen gewerkt bij Oranje. De hele beleving van korfbal, het veranderen van het proces; ik heb het allemaal van dichtbij mogen meemaken. Maar de balans gaat veranderen begin oktober, dus is dit hét moment om er een punt achter te zetten."

Voor de zomer liet Bakker in een gesprek met Wim Scholtmeijer al eens doorschemeren dat zijn afscheid er aan zat te komen. "Al hadden we het daar ook eerder al eens over gehad. Dus Wim was zeker niet verrast. En als ik kijk naar het talent dat er is, bijvoorbeeld in Jong Oranje, dan hoeven we ons over mijn opvolging ook zeker geen zorgen te maken."

Met zijn 33 jaar is Bakker de oudste van de Nederlandse selectie. Fysiek zijn de inspanningen bij Oranje niet mals. "Al houdt de technische staf altijd rekening met me, ik eis van mezelf dat ik toch op hetzelfde niveau train als de rest. Maar of ik het straks makkelijker ga krijgen omdat ik de belasting van Oranje niet meer heb, weet ik niet. Eerlijk gezegd denk ik juist dat die sessies me juist extra fit hebben gehouden. Maar misschien is meer rust ook wel goed voor me."

Met al drie Europese titels op zak - en ook tweemaal winst op het WK en de World Games - moet het EK in Dordrecht hét hoogtepunt van zijn Oranje-loopbaan worden. "Ik wil daar nog één keer alles geven én winnen. Tot die tijd ga ik niet terugblikken of wat dan ook. Dat komt daarna wel. Eerst dat laatste goud veroveren."

Friso Boode werd in 2013 voor het eerst geselecteerd door Wim Scholtmeijer. Hij had toen al een WK-titel met Jong Oranje (2008) achter zijn naam staan. In 2014 voegde Boode daar Europees goud aan toe, gevolgd door goud op het WK in België in 2015.

Datum: 3 augustus 2016 uur
Door: Redactie Korfbal.nl