Nederland moet alsnog voor Hollandse titel zorgen op 'sfeervol' EK

Beachkorfbal EK Beachkorfbal IKF

Met de onverwachte uitschakeling van het eerste team van Nederland, zijn alle Hollandse ogen tijdens het Open EK Beachkorfbal gericht op het andere team van Nederland. De ploeg, gevormd door spelers van DeetosSnel, moet ervoor zorgen dat Oranje alsnog de eerste winnaar wordt van het Open EK Beachkorfbal. "Daar gaan we nu wel vol voor", lacht speelster Marit Nieuwland.

Dat Nederland verloor van Tsjechi√ę mag als verrassend worden beschouwd. Toch had het andere team van Nederland het zaterdag ook al uitermate lastig tegen de sterke Tsjechen. "Vooral fysiek zijn ze heel erg sterk. Ze gaan de duels hard in en duiken op elke bal. Heel anders dan wij gewend zijn", legt Nieuwland uit. Met Maureen Oudman, Laura van der Linden, Jens de Bruijn, Nout van der Wal en Mats van Gemert speelt ze mee. "DeetosSnel doet jaarlijks mee aan dit toernooi. Vooraf twijfelde ik wel even of ik niet liever een oefenwedstrijd speelde in plaats van twee dagen beachkorfbal. Maar als je hier eenmaal staat, wil je winnen. Hoewel het de eerste keer is dat ik meedoe, bevalt het erg goed."

Vooraf had ze geen idee wat ze kon verwachten qua tegenstand. "Nee, eigenlijk niet. Geen idee welke spelers er in de landenteams spelen. Sommige spelers ken ik uit de Nederlandse competitie, maar het merendeel niet. Daar zijn we ook niet zoveel mee bezig, we doen ons eigen ding." Een van die dingen is reageren op wat er in de wedstrijden gebeurt. Hoewel er geen coach is, probeert Nederland toch een beetje tactiek toe te passen. "Wanneer schiet je wel of niet? Moeten we misschien onze kansen dichterbij zoeken? Is de rebound goed genoeg? Daar hebben we het met elkaar over in de rust. We spelen al erg lang met elkaar, daar hebben we geen coach voor nodig."

Omschakeling
Na drie gewonnen duels in de poulefase moest ook Suriname eraan geloven. De ploeg van Nieuwland, die ooit met PKC A1 de zaalfinale in toen nog Ahoy speelde, kwam met 1-5 voor. Daarna werd het echter nog spannend, mede door een uitstekende Randell van der Steen. "Ik denk dat onze benen wel redelijk op waren na vier duels. Op een gegeven moment ga je ze voelen, zeker omdat het zand diep en zwaar is. In de omschakeling laat je dan soms wel wat ruimte liggen voor de tegenstander." Uiteindelijk werd de kwartfinale overigens nog redelijk ruim gewonnen: 7-4.

En omdat het eerste team van Nederland verloor, ligt opeens de druk bij het tweede team. "Dat hadden we niet meteen verwacht, althans ik niet. Niet dat Nederland 1 zou verliezen, maar ook niet dat wij zomaar alles zouden winnen. Ik ging hier zonder verwachtingen heen, dus het gaat zeker boven verwachting. En we zijn natuurlijk geen Nederlands team, maar daar spelen we nu wel even voor." Lachend: "De druk wordt dus hoog, haha. Nee, we spelen gewoon lekker en we zien wel waar het schip strandt."

Toch neemt het fanatisme met de overwinning logischerwijs toe, naarmate de eerste Europese beachkorfbaltitel nadert. "Daar gaan we nu wel voor, ja. Hadden we verloren en zondag voor de plekken vijf tot en met acht moeten spelen, dan was de motivatie misschien een stukje minder. Maar met zicht op de finale willen we die nu ook halen. Vanavond als ik thuiskom zal ik mijn benen wel voelen, dus vanaf nu maar even rustig aan."

Herhaling
De Europese titel zou een mooie bekroning zijn op het leuke, gezellige en mooie toernooi dat Nederland, aka DeetosSnel, beleeft. "Ondanks de harde wind was het weer prima. Ik vind het zeker een leuk toernooi. Erg sfeervol. Muziekje aan, gezellig even een drankje doen, afwisseling van wedstrijdjes en rust. Wat mij betreft is het zeker voor herhaling vatbaar. Een leuke afwisseling in de voorbereiding van het veldkorfbal."

Datum: 20 augustus 2017 - 11:00 uur