Nederland profiteert optimaal van Portugese plankenkoorts en wint EK

EK Korfbal 2016 IKF

Met bloed, zweet en een hele hoop zand heeft Nederland het allereerste Open EK Beachkorfbal op haar naam geschreven. In de finale tegen Portugal leken de Zuid-Europeanen een tijdje op weg naar een grote verrassing, maar op het moment dat ze dat zelf ook gingen beseffen, werd de plankenkoorts hen te hoog. En zelfs op zand kun je dat niet hebben. Oranje profiteerde en won uiteindelijk relatief eenvoudig: 8-4.

Portugal, dat onder meer België uitschakelde, had de bal uit en begon op een voor hen zeer bekende ondergrond meer dan uitstekend. Na een doelpuntloze beginfase opende Catarina Correia van achter de korf de score. Nederland, dat heel veel kansen met één hand miste, egaliseerde niet veel later door Laura van der Linden. Maar de Portugezen, die al het hele toernooi met hun hele ziel en zaligheid speelden, behielden de voorsprong. Júlio Ruivo en Hugo Fernandes maakte beiden een prachtig doelpunt van afstand, met een 3-1 voorsprong als gevolg.

Zou het dan gebeuren dat Nederland het eerste EK Beachkorfbal níet zou winnen? Het leek wel of Portugal daar het meest van onder de indruk was, want van de frivole ploeg was na de 3-1-voorsprong maar weinig meer over. Het leek wel of de zenuwen met het doelpunt toenam bij Portugal. Na een beeldschone treffer van Mats van Gemert - hij scoorde zoals Leon Simons in de kleine zaalfinale in 2010 met een onehander achter de korf - en een afstandschot van opnieuw Van der Linden was de stand alweer gelijk.

Juist die Van der Linden speelde een sleutelrol. Niet alleen zette ze haar naam ook onder de 4-3, ook hield ze de beresterke en lange Portugese Catarina Correia knap uit de wedstrijd. Zonder haar hadden de Portugezen, nog altijd de schrik van hun voorsprong niet voorbij, het heel zwaar in de arena in Scheveningen. Waar Portugal stokte, ging Oranje vrolijk door. Nout van der Wal maakte met een heerlijke onehander het verschil alweer twee (5-3).

Waar Portugal het moeilijker kreeg na de voorsprong, tankte Oranje steeds meer vertrouwen. Sterker nog: de voorsprong was voor hen het startsein voor een korfbalshow. Met name de mannen probeerden met ballen achter hun rug langs en talloze jumpshots het vele publiek te vermaken. Met succes, want via Jens de Bruijn en na de rust opnieuw Van der Wal werd het duel in feite wel beslist (7-3). Nederland werd vervolgens weer slordiger en ging ook makkelijke kansen missen.

Dat was echter geen ramp. Want na de 3-1 voorsprong hadden de Portugezen geen treffer meer gemaakt. Pas toen ze beseften dat het duel wel gespeeld was en Oranje 'gewoon' de eerste EK-winnaar zou worden, maakte Fernandes nog een afstandstreffer. Die was overigens slechts voor de statistieken, want Portugal wist dat Oranje, dat via Van der Wal nog eenmaal scoorde, er met de eerste EK titel beachkorfbal vandoor zou gaan. En na het laatste fluitsignaal van de prima leidende Spaanse arbiters gebeurde dat inderdaad: Nederland won de finale met 8-4 en mag zich, zoals de traditie dat vereist, de winnaar van het Open EK Beachkorfbal 2017 noemen.

Portugal kan het toernooi met opgeheven hoofd verlaten. Met zo'n achthonderd kilometer strand is er in hun thuisland ruimte genoeg om te oefenen voor volgend jaar, al moet het zeker ook leren hoe het is om op de hoogste plank te staan. Hoe ga je met de druk om? Als ze dat doen, maakt Portugal zeker een goede kans komend jaar. Want één ding is zeker: aan de instelling, passie en werklust lag het zéker niet. Het is dan ook niet voor niets dat ze België (als nummer drie) achter zich laten en trots mogen zijn op hun prestatie. Net als Nederland trouwens.

DOELPUNTEN ORANJE: Laura van der Linden 3, Nout van der Wal 3, Jens de Bruijn en Mats van Gemert beiden 1.
DOELPUNTEN PORTUGAL: Hugo Fernandes 2, Catarina Correia en Júlio Ruivo beiden 1.

Datum: 20 augustus 2017 uur