Nederland U19 grijpt WK-titel in absolute slotfase

Oranje U19 U19 WKC

Nederland U19 is er in geslaagd om de eerste officiële wereldtitel U19 binnen te slepen. In een volgepakt sportcentrum Kalverdijkje in Leeuwarden werd België U19 in een meeslepende finale met 19-18 verslagen.

Beide ploegen waren lange tijd aan elkaar gewaagd in een duel dat van begin af aan zeer fysiek was. De ruststand was 7-7 en ook in de tweede helft wist het thuisland niet los te komen. Op 18-18 was het Victor Entken, die voor een uitzinnig publiek de beslissende strafworp maakte. Rood was er voor Lars Huppertz (België U19, twee keer geel), geel voor bondscoach Leon Simons, Victor Entken en Jacco Boonstra (allen Nederland U19).

Officiële status
Het U19-toernooi, de afgelopen decennia groot geworden in Leeuwarden, had dit jaar voor het eerst een officiële status en telde twaalf deelnemende landen. Het brons ging naar Chinees Taipei U19, dat met 20-12 te sterk was voor Duitsland U19.

Bondscoach Simons: "De finale was het eerste duel waarin we echt veel weerstand kregen en het is altijd maar afwachten hoe het team zich dan houdt. Ik moet m'n spelers en speelsters een groot compliment geven over hoe koel ze bleven, ook toen het close werd. Ook de invallers en wisselspelers vervulden een belangrijke rol voor het team. Het was een pittige wedstrijd, een echte finale. Het was niet goed, niet mooi en erg hard. We gaan met elkaar de finale terugkijken en hier de leermomenten uithalen."

Rob Meijer, voorzitter KNKV: “We hebben weer ontzettend mooie dagen achter de rug. Het lokale organisatiecomité had zoals elk jaar de zaakjes weer uitstekend voor elkaar en de verbinding tussen spelers en met name de gastgezinnen was weer fantastisch om te zien. De eerste editie van het IKF U19 World Korfball Championship is in alle opzichten geslaagd.”

Kees Rodenburg, directeur KNKV: "Het was een toernooi met meerdere gezichten. We zagen een maximale inzet en goede ontwikkeling van alle deelnemers, met een groot niveauverschil tussen de beste en minste landen. De kunst is tot een formule te komen waarmee het toernooi meer competitieve wedstrijden telt. België toont opnieuw aan dat het tot en met U21 de zaakjes uitstekend op orde heeft. Complimenten voor de Belgen dus en ook het indrukwekkende debuut van Maleisië (negende) verdient het om genoemd te worden." Over de toernooiwinnaar zegt Rodenburg: "Deze finale gaf opnieuw aan hoe moeilijk het is om blijvend de beste te zijn. Ik ben trots op het team en de staf."

Komende landentoernooien
U17 speelt in juni (28-30) de U17 Korfball World Cup in Eindhoven, TeamNL Korfbal in augustus (1-10) het IKF World Korfball Championship in Zuid-Afrika en U21 in oktober (15-19) het IKF U21 European Korfball Championship in Tsjechië.

Datum: 21 april 2019 - 17:05 uur