Nederland U19 pakt het eerste goud op EK Beach

Nederland U19 pakt het eerste goud op EK Beach

EK Beachkorfbal IKF

Naast het reguliere EK Open Beachkorfbaltoernooi werd er het gehele weekend ook bij de junioren een Open EK Beachkorfbal gehouden. Nederland speelde zich zonder te verliezen (1x gelijk) naar de finale en stond daarin tegenover Hongarije. Voor dat land zat er een mooie comeback in, maar uiteindelijk lukte het Kristof Bellusz niet om die te volbrengen: 8-6. Dus heeft Oranje het eerste goud binnen!

Met zijn allereerste poging opende Jordi van Elburg, net als in de halve finale overigens, de score in de eindstrijd tegen Hongarije. Zaterdag stonden beide ploegen ook al tegenover elkaar, toen won Nederland met 7-10. Waar Oranje het vooral van de heren moest hebben - zo zette Sydney Schol zijn naam onder de tweede treffer - waren de dames van de Hongaren heel sterk. Niet alleen omdat ze in prachtige bikini's speelden, voor de volgende editie een aanrader voor alle ploegen omdat het simpelweg een geweldige beachuitstraling heeft, maar ook vanwege hun scorend vermogen. Brigitta Bulucz maakte het verschil van afstand weer kleiner: 2-1. 

Dat kat en muis spel zou de hele wedstrijd duren. Hoewel Nederland na de eerste helft van zes minuten een ruime marge had (5-2), mede dankzij een prachtige onehander van Sven Golz in het rustsignaal, ging Hongarije telkens in de achtervolging. Wie het Hongaarse woord 'opgeven' in hun woordenboek opzoekt, zal het niet vinden. Want via 5-3 werd het mede door een goal van Van Elburg weer 7-3, maar opnieuw toonde Hongarije veerkracht. Mate Eszenyi tekende voor 7-5 en hoewel opnieuw Van Elburg trefzeker was, volgde er nog een ultieme Hongaarse poging om er een verlenging uit te slepen.

Met één minuut op de klok kreeg Kristof Bellusz tot tweemaal de kans de uitgelezen kans om er een bloedstollende laatste zestig seconden van te maken. Zijn opgezette plan liep echter volledig de goulash in, want zijn vrije kans vanaf één meter miste de korf. Oranje profiteerde maar al te graag en besliste in de tegenaanval het duel. Onder de begeleiding van zomerse klanken werd het verschil drie op op het strand van Scheveningen. Bellusz, hij was het die zojuist de opgelegde kansen miste, kreeg in de allerlaatste seconde van het duel een zelfde grote kans als een minuutje eerder. Ditmaal wél raak: 8-6. 

In het plan van Bellusz had zijn treffer echter de gelijkmakende 7-7 moeten zijn, waarna hij zijn ploeg na verlenging naar de overwinning zou schieten. Het Belusz-plan was echter mislukt en dus kreeg Nederland de (eerste?) gouden medaille op het Open EK Beachkorfbal U19 uit de handen van de voorzitter van het IKF gereikt. En Bellusz? Die stond met Hongarije keurig op de tweede plek op het podium met het zilver in zijn handen. Keurig boven nummer drie België. 

Datum: 20 augustus 2017 - 14:35 uur