Nederlands getint Zwitserland debuteert op internationaal niveau

Internationale projecten

Het nationale team van Zwitserland heeft zijn eerste interlands ooit gespeeld. Tijdens het EK-kwalificatietoernooi in Boedapest in oktober wonnen de Zwitsers één wedstrijd. Armenië werd verslagen, Ierland en Servië bleken te sterk. Tom Rickli, half Zwitser, half Nederlands, speelde tijdens het toernooi zijn eerste interlands. En deed dat samen met zijn zusje en moeder. “Het was geweldig om het land te vertegenwoordigen.”

Toch groeide de oud-speler van Dalto 3 in Nederland op. “In ben gewoon in Nederland geboren en opgegroeid, maar mijn vader komt uit Zwitserland. Daarom mocht ik uitkomen voor de nationale ploeg. Het was heel mooi om het land te vertegenwoordigen, ook al was het niveau niet heel hoog. Dat maakt op zo'n speciaal moment niet zoveel uit."

"Ons doel was op het toernooi om een wedstrijd te winnen en dat lukte tegen Armenië. Ierland en Servië waren wel echt een maatje te groot. Wij hebben een groep met spelers uit Engeland, een dame uit het Chinese Taipei basketbalteam, mijn moeder Marijke Schaafsma, zusje Jitte Rickli en nog een aantal Nederlanders. Het was mooi om te zien dat Jitte het eerste doelpunt voor Zwitserland ooit scoorde. Dat zijn mooie momenten.”

Combiteam

Korfbal is in Zwitserland niet groot. “En dat gaat niet heel snel veranderen, denk ik. Er is geprobeerd om korfbal te promoten op de scholen, maar dat kwam niet allemaal van de grond. We moeten het tot nu toe wel echt doen met mensen die ooit in Nederland gekorfbald hebben en nu in Zwitserland wonen. Maar zoals gezegd hebben we ook wat Engelsen met een dubbel paspoort. Maar bij Zwitserland is iedereen welkom met een link met het land. Dus, bij dezen: heb jij Zwitserse roots en kan jij het team versterken? Neem contact met ons op!”

Eigenlijk gestopt

Het is nu nog even onduidelijk wat de volgende stappen zullen zijn van de Zwitsers. “Het is natuurlijk vrij omslachtig om steeds naar Zwitserland te gaan om te trainen. Maar ik zou heel graag nog voor de nationale ploeg uitkomen. En dit terwijl ik eigenlijk gestopt was met korfbal. Ik ben nu trainer van NOVA, die uitkomen in de eerste klasse. Ik speelde dus niet meer, maar wilde wel graag voor Zwitserland uitkomen. Daarom heb ik een aantal keer meegetraind met de A1”, zegt de 25-jarige trainer.

Maar voor de interlands pakte hij zijn zaalschoenen dus weer uit de kast. “Ik ben een vrij kleine speler die een speler met een pass kan vrijzetten. Daarnaast ben ik een goede één op één verdediger en pak ik mijn goaltjes mee. En dat lukte bij Zwitserland ook wel weer, ondanks dat het weer een tijdje geleden was. Ik was overigens geen uitzondering wat dat betreft. Veel spelers in ons team waren eigenlijk gestopt, maar pakken het nu weer op. Onze toekomstplannen spatten dus niet uiteen van ambities; we willen gewoon nog meer wedstrijden gaan winnen. En hopelijk het team uitbreiden.”

Bondscoach

Als trainer heeft Rickli wel grote ambities. “Als je me vraagt wat ik echt ooit zou willen bereiken, is dat trainer worden van een Korfbal League-ploeg of bondscoach van het Nederlands team. Maar misschien moet ik eerst maar beginnen als bondscoach van Zwitserland”, eindigt hij met een knipoog.

Datum: 13 november 2017 - 21:00 uur
Door: Redactie Korfbal.