Nolthuis voelt zich goed bij bewogen terugkeer naar AW.DTV

Korfbal League1

Het is altijd zoeken naar nieuwe gezichten in een nieuw seizoen van de Korfbal League. Nu is Bret Nolthuis absoluut geen onbekende, maar zijn overstap deze zomer is wel opmerkelijk te noemen. Na een jaar Blauw-Wit keert hij alweer terug bij de club waar hij vandaan kwam: “Ik heb het weer naar mijn zin bij AW.DTV.”

Waarom keerde Nolthuis al na een jaar Blauw-Wit terug naar de andere Korfbal League-club uit Amsterdam? “Blauw-Wit heeft mij in de drie één op één gesprekken overtuigd om bij hen te komen korfballen. Vooral in het laatste gesprek werden mij beloftes gedaan, die zij voor de start van het seizoen al niet nagekomen zijn. Ook tijdens het seizoen werden de afspraken niet nageleefd. Hierdoor was mijn motivatie om bij Blauw-Wit te blijven tot nul gereduceerd. Ik hou niet van dat soort praktijken.”

Toen Nolthuis de omgekeerde weg bewandelde, van AW.DTV naar Blauw-Wit, zorgde dat al voor opschudding. Deze keer kan dat niet anders zijn geweest. “Maar het is niet dat ik nu met Blauw-Wit problemen heb. Ik heb geen moeite om tegen hen te spelen en ik kan ook gewoon iedereen aankijken in de selectie.” Interessant ook: hoe kijken zijn oud-ploeggenoten naar hem? “Een eerlijke mening kunnen de selectieleden van Blauw-Wit niet vormen. In de groepsgesprekken kwamen de gemaakte afspraken niet aan de orde of werden ze verdraaid”, meent de schutter.

Barry Schep heeft, bij navraag, een ander beeld bij het jaar van Nolthuis als Blauw-Witter. De coach van de nummer drie van afgelopen zaalseizoen heeft verder niet de behoefte om te reageren.

Extra bagage bij AW.DTV
“Ik baal niet van mijn avontuur bij Blauw-Wit”, vervolgt Nolthuis. “Ik heb veel geleerd in mijn eerste jaar senioren. Alleen baal ik van de manier hoe het is verlopen, met bepaalde keuzes en afspraken die met mij zijn gemaakt. Voor de rest vind ik het een zeer zeker een goede keuze geweest voor mijn ontwikkeling. Ik merk onder meer dat ik fysiek sterker ben geworden en heb in andere functies leren spelen.”

Nolthuis stevent af op een vaste basisplek bij AW.DTV. En de Amsterdammer heeft het gevoel dat er nog meer in zit. “Zowel voor mij persoonlijk als met het team. We willen in de Korfbal League blijven. Onder Jan (Bongers, red.) en Arthur (Carolus, red.) spelen we een heel ander spelletje dan AW.DTV jarenlang heeft gespeeld. Het spel komt nog niet altijd goed tot zijn recht, maar we werken er hard aan. Wat ik van de nieuwe trainers vind? Ik kan goed met hen. Ik waardeer het heel erg als iemand zegt waar het op staat.”

Oranje
­Iedere korfballer droomt van Oranje, ook Nolthuis. Het EK, zoals vorige week in Dordrecht, is een podium waarop hij graag wil acteren. “Ik hoor vaak mooie ervaringen van mijn vader (oud-international Harry Nolthuis, red.) en dat lijkt mij geweldig om ook te mogen meemaken. Ik moet nog in veel dingen groeien om in Oranje te komen. Zoals continu gefocust blijven en niet op bepaalde momenten verzwakken. Verdedigend wil ik nog sterker worden en aanvallend moet ik gewoon vertrouwen uitstralen, zoals ik vorig jaar ook heb gedaan.”

Nolthuis heeft met zijn twintig jaar op zich nog wel de tijd. "Maar met de leeftijdsgrens heb ik altijd pech gehad. Vandaar dat ik ook niet dit jaar meer in Onder U21 mag.” De aanvaller wacht af, al weet hij dat de concurrentie groot is. “Er zitten nu verschrikkelijk goede korfballers in Jong Oranje. Vorig jaar heb tegen een aantal gespeeld en ik heb toen laten zien wat ik kan tegen verschillende internationals. En ik denk dat je altijd de kans moet aanpakken, als je benaderd wordt door de bondscoach. Lijkt mij.”

Model
Nolthuis zit lekker in zijn vel. Hij organiseert maandelijks feesten in de Nova in Amsterdam en korfbalt weer met plezier. Maar hij heeft nog een andere passie: modellenwerk. Hij zat bij de laatste vier van Nederland als ‘Handdoekenhunk 2016’, een wedstrijd georganiseerd door een grote drogisterijketen. Het dilemma model of korfballer blijkt voor de Amsterdammer een lastige. “Maar, als je een succesvol model bent, bij een goed bureau ingeschreven staat en internationaal gaat, ga je zeker meer geld verdienen dan als korfballer. Dus dan is de keuze snel gemaakt.”

Zo ver is het echter nog niet, verzekert Nolthuis. “Ik ga hier mee door als ik mijzelf daarin door kan ontwikkelen en als er toekomst in zit. Voor nu is daar alleen nog geen sprake van. Ik focus me op korfbal.” Als vanouds weer met AW.DTV dus dit seizoen.

Datum: 3 november 2016 - 17:00 uur