Nu Leeuwenhoek, of toch weer Snel?

Korfbal League

Vorig jaar was het Mady Tims die voor PKC/SWKGroep als eerste de beker omhoog mocht houden na het winnen van de korfbalfinale. Dit jaar is dat dus sowieso iemand anders. Bij de Papendrechters draagt Laurens Leeuwenhoek nu de band, hij zal het stokje willen overnemen van Tims. Maar TOP/Quoratio-aanvoerder Mick Snel zal ook weer heel graag een titel achter zijn naam willen schrijven. Beide captains blikken met Korfbal.nl vooruit op de grote finale.

Het is toch wel een bijzonder iets. Leeuwenhoek of Snel is de eerste aanvoerder die wint in de Ziggo Dome. Beide heren zijn er relaxed onder, ze kennen niet veel spanning. “Maar ik verwacht wel een spannende wedstrijd”, spreekt Leeuwenhoek. “Ik ben nog niet in de Ziggo Dome geweest, maar ik denk dat er wel een mooi sfeertje zal hangen.”

Snel daarentegen is er al meerdere keren geweest. Bovendien, hij zal spelen in de stad waar hij vandaan komt. “Dat is wel lekker, ja. Ik weet ook wel hoe het eruit ziet daar. Het is wat compacter dan Ahoy, ik denk ook wat indrukwekkender.”

Flow
Maar de focus zal, geheel logisch, liggen op het presteren in de wedstrijd van het jaar. Aan vertrouwen in ieder geval geen gebrek bij PKC: “We zijn volwassen en raken niet snel in paniek. Dat is echt een kwaliteit en de kracht van ons team dit jaar. We hebben laten zien in de play-offs dat we goede resultaten neer kunnen zetten. We zijn daarnaast heel het seizoen ongeslagen. Dat is fijn, maar het is niet zo dat we bezig zijn met die 36e keer op rij. Het is een finale en die moeten we winnen”, overtuigt Leeuwenhoek.

Zonder al te grote problemen plaatste de ploeg van Ben Crum en Edward Jonkman zich weer voor de finale. Hoe anders liep het voor TOP, dat na drie wedstrijden pas wist dat het tegen PKC zou spelen. Fysiek was het zwaar, maar het is geen nadeel wordt er beloofd. “En misschien is het mentaal wel een voordeel dat we drie wedstrijden hebben gespeeld. Natuurlijk ben je in zak en as na het eerste verlies, maar na de derde wedstrijd beleef je toch een gelukmoment. Iedereen heeft zich kunnen laten zien, je zit in een flow”, aldus Snel.

PKC zit al heel lang in een flow, er lijkt ook geen eind aan te komen. “Wij hopen dan ook ons eigen spel te kunnen spelen zaterdag”, zegt de 25-jarige sterkhouder. “Maar dat is soms lastig in de finale. Ons spel is gebaseerd op een hoog rebound- en schotpercentage. Als dat wat minder is, moeten we wat anders spelen. Meer op het balbezit. En in zo’n wedstrijd zoek je sowieso meer de mensen op die er lekker in zitten.”

Toch ligt TOP dat spelletje wat meer, erkent Snel. Maar of zij daar dan ook meer profijt van hebben? “Dan hadden we vorig jaar ook gewonnen. Ik snap wel wat ‘Lau’ zegt, je bent namelijk geneigd om wat meer naar vastigheid te zoeken. Je gaat zoeken naar de beste kansen, het zou doodzonde als iedereen de kansen zou nemen. Maar PKC is heel frivool. Vooral het vak van Laurens, het andere vak is wat meer op Richard Kunst gericht. Zelf zijn wij iets minder frivool, maar we moeten ook gewoon ons eigen spel spelen en van onze eigen krachten uitgaan.”

Aanvoerders onderling
In de eerdere finale-edities kwam het niet tot een onderling duel tussen Snel en Leeuwenhoek. Ook voor morgen blijft de vraag of de twee aanvoerders tegenover elkaar staan, onbeantwoord. “Dat wordt voor de wedstrijd pas bekend. Maar Mick is een geweldige korfballer. Hij heeft een goed schot, zeker in dit soort wedstrijden. Dit seizoen heeft hij echter meer in dienst van zijn vak moeten spelen. Het is mooi om te zien hoe hij dat doet.” Leeuwenhoek is die rol echter al langer gewend. “Ik hoop net als heel het seizoen belangrijk te zijn voor het vak en het team. Ik denk veel aan het team, maar zo staan we er allemaal in.”

“Ik heb echt respect voor Laurens. Hij is motiverend voor zijn teamgenoten, hij is goed in het samenspel en schiet heel goed. Het belangrijkste van hem is hoe hij zijn vak zo compleet maakt. Hij kan het kneden tot een geheel. Het verschil tussen mij en hem is, is dat hij zijn vak onder de korf aanstuurt. Ik verdeel het spel voorin en maak met de bal het tempo”, meent de Amsterdammer, die onlangs nog 23 werd. “Dat verjaardagsfeest heb overigens ik al gevierd, maar dat hoop ik zaterdagavond nog een keertje over te doen”, besluit Snel met een lach.

Datum: 15 april 2016 - 20:00 uur