Ons Clubje: “Dit was absoluut een 12,5”

TeamNL Korfbal

Ons Clubje was dinsdag en woensdag gastheer van het Nederlands team. De club uit Enschede genoot met volle teugen van de komst van Oranje en zit volgens voorzitter Peter van de Steeg vol goede moed en energie om de eigen toekomst weer zonniger te maken.

“Op een schaal van één tot tien, was dit absoluut een 12,5”, glundert Van de Steeg nog na. “We zijn trots op onszelf, hoe we dit hebben neergezet. In twee dagen tijd hebben 1200 kinderen bij ons gekorfbald.” Niet slecht, voor een vereniging van 125 leden realiseert Van de Steeg zich.

De laatste jaren vertoont de ledenteller van Ons Clubje een neerwaartse lijn, iets waar Van de Steeg zich uiteraard zorgen over maakt. “We hebben het de laatste jaren wat moeilijker. De opkomst van het vrouwen- en meisjesvoetbal is een echte concurrent. We zijn al eens een hele groep talentvolle meiden kwijt geraakt omdat ze met elkaar gingen voetballen.”

En dus was het tijd voor actie. Die werd overigens al voor de komst van Oranje ingezet. “We hebben een jaar geleden besloten om braderieën af te gaan en korfbal zo meer zichtbaar te maken. Daarvoor hebben we vier aluminium, verstelbare korven aangeschaft. En we gaan ook de wijk in. Dáár tref je de kinderen. We steken ook echt in op de jeugd met dit soort acties, want die zijn uiteindelijk wel je toekomst.”

Van de Steeg hoopt dat de komst van Oranje een vliegwieleffect zal hebben. “Allereerst bracht het ons in het nieuws. Daarnaast gaan we in de huis-aan-huisbladen in de regio wervingsacties houden. Leden die nieuwe leden aanbrengen, kregen altijd al een beloning, maar dat bedrag schroeven we nu nog iets omhoog.”

Waar Ons Clubje ook van hoopt te profiteren is het feit dat het schoolkorfbal over een aantal weken op het programma staat. “Beweeg Wijs, een lesmethode in de regio die bedoeld is om kinderen te laten sporten, gaat de komende lessen aandacht besteden aan korfbal. De mensen van Beweeg Wijs zijn ook wezen kijken en waren helemaal enthousiast en vonden het schitterend wat er gebeurde.” Ook dat kan de ontluikende liefde voor korfbal van een aantal kinderen omzetten in vaste verkering met de sport.

“Kinderen die komen korfballen, vragen we of ze nog meer sporten doen. Er zijn er bij die al drie dingen doen, maar je hebt ook kinderen die nog niks of maar een beetje aan sport doen. In die gevallen zorgen we voor opvolging en proberen we ze over te halen lekker te gaan korfballen.” Het ouderwetse smeden van het ijzer als het heet is. “Het is een mooie manier om nieuwe leden binnen te halen.”

Tijdens de clinics van Oranje waren ook de twee voetbalclubs waarmee Ons Clubje samenwerkt, alsmede de bewoners van het naburige asielzoekerscentrum uitgenodigd. “Veel bewoners kenden korfbal niet, maar  vonden het een prachtige sport.”

Van de Steeg hoopt dat Ons Clubje snel de resultaten ziet van alle inspanningen. “Een teampje er bij zou uiteindelijk mooi zijn. We kunnen dat zeker gebruiken om de doorstroming op gang te houden.” De eerste enthousiastelingen meldden zich donderdag al weer op de training. “De impact die het al met al gehad heeft, was meer dan we verwacht, of gehoopt, hadden. Het was korfbalpromotie van de bovenste plank.”

In oktober wil de voorzitter nog een keer nagenieten met de hele vereniging. “Tijdens de finale van het EK gooien we de kantine sowieso open, om met alle vrijwilligers en jeugd Nederland aan te moedigen en terug te kijken op een prachtige dag. En in de tussentijd blijven we keihard werken voor een mooie vereniging.”

Datum: 2 september 2016 uur